Читај ми!

Валенсија као судбина

Репрезентативка Србије у кошарци Маша Јанковић доживела је остварење својих снова већ у 21. години, када је , као саставни део нашег државног тима, у Валенсији освојила титулу првака Европе. Рођена је у Врбасу, покрива позиције крила и крилног центра, каријеру је започела у родном граду, потом била узданица Новосадске ЖКА, да би потом ставила параф на уговор са нашим најтрофејнијим клубом на три године и све је кренуло као у најлепшем филму. Са Звездом игра на неколико `фронтова`, пре неки дан су `црвено-беле` девојке обезбедиле пласман у шеснаестину финала Еврокупа, наредни ривал им је- Валенсија. Са шпанском екипом, иначе актуелним освајачем пехара овог такмичања, играће две утакмице, 15. и 22. децембра. У првој женској лиги Србије пре неколико дана су више него убедљиво савладале вечитог ривала, екипу Партизана, са четрдесет једним поеном разлике. Маша је гошћа овог децембарског поподнева у студију Радио Београда 1

У госте нам долази и Љубица Р. Кубура, врло шармантна и посебна дама, у поводу другог издања књиге `Београдски акварел`. То је збирка кратких прича, насликаних нежним бојама београдских пролећа. Оно што је заједничко свим јунацима који се појављују помало збуњено на њеним страницама је страх од смрти, храброст у љубави и напослетку Београд, у којем живе, воле и помало умиру. У неким сегментима, Љубица пише чак у мушком роду, али јој је- каже у своју одбрану- име проверено женско, па је самим тим `женски усуд не може заобићи`. Чућемо овог поподнева због чега се `Београдски акварел` толико допао и онима који живе далеко од Београда, који чак са њим немају никакве контакте- одговор је вероватно у чињеници да је ова књига све само не локалпатриотска, већ подразумева и бројне пределе и крајеве по којима су корачали преци свих становника главног града, чије особености- тако удружене- чине Београд посебним и нежним, попут насликаног акварела .

Пијаниста Александар Јовановић Шљука објавио је јединствени клавирски албум са импровизацијама, под називом `Piano Solo`. То је прво остварење на коме се овај уметник, родом из Зајечара, представља као соло пијаниста, изводећи шест својих композиција, као и упечатљиве обраде песама „Јесен стиже рана" и „Што се боре мисли моје". Како сам каже, `та форма извођења, која се често среће у класичној музици, дубоко је укорењена у џез традицији, пружа велику слободу и могућности за импровизацију, док истовремено представља и велики изазов за сваког пијанисту`.

Као и сваке суботе, тако и ове, поред спорта, пратимо и актуелности из света културе, јавног и уметничког живота, као и дешавања око нас, из свакодневног живота. Галерија `Арте`, за крај успешне године, представља новогодишњу изложбу, траје до 16. децембра у четири излагачка простора у Београду. У издању `Креативног центра`, објављена је нова сликовница Јасминке Петровић `Чекамо снег`, намењена најмлађим читаоцима. Ана Станић је објавила макси сингл "Моја Нова година", са три нове ауторске новогодишње песме, колико да нам улепша последње још једне године тешке по човечанство и да нас поспе прахом љубави, радости и носталгије, какву већ доносе празници пред нама. Друга премијера у новој сезони Сомборског позоришта је представа `Свака дивна ствар`, Данкана Мекмилана, у режији Нинослава Ђорђевића, ову премијеру дочараће нам Бојана Ковачевић, директорска реномираног сомборског театра. У суботичком кафеу `Грунф` организоваће се друго по реду вече у част великог Ђорђа Марјановића. Гости ће, поред преслушавања тонских записа и хитова незаборавног Милорда, имати прилику да на платну погледају делове из мјузикла `Звиждук у 8`, као и многе ретке снимке који су обележели богату каријеру легенде југословенске музичке сцене .

После великог успеха претходног романа `Власник свега нашег`, за кога је ауторка добила награду „Исидора Секулић" за најбољу књигу прозе на српском језику у 2019. години, нови роман Нине Савчић `У ланцима` управо је објављен у издању `Архипелага`, у едицији `Златно руно` . Најављен је новодишњи  мјузикл `Весело девојачко вече` , који ће се изводити на сцени `Комбанк дворане`- међу учесницима је и наша саговорница Зорана Павић. Ненад Василић,  један од водећих европских музичара и креативни амбасадор националне платформе "Србија ствара", приредио је несвакидашњи џез спектакл за памћење, наступом у Павиљону Србије на Светској изложби `Expo 2020` у Дубаију.

Београдски Музеј илузија, уз остале садржаје, почео је да сарађује и са стенд-ап комичарима, једно такво вече је пред посетицома 17. децембра у Нушићевој 11, после чега- наравно- следи и обилазак музеја, све то најављује нам директорка музеја Јелена Симић.

Отворена је тематска изложбе „Ово није рат - Ослобођење духа и земље, у мастилу и на делу`, кустоскиња Емилие Епштајн и Ане Кнежевић, у Дому културе Студентски град.  На сцени Малог позоришта `Душко Радовић` синоћ је премијерно изведена оперета `Maria de Buenos Aires` , Астора Пјацоле. Познати комад `Бокешки D-moll`, после више од две деценије, поново ће оживети сутра, у позоришту `Бошко Буха`. Мултимедијална уметница Вера Вуксановић управо представља своју другу самосталну изложбу,  до 15. децембра, у Музеју града Београда. Јасна Госпић, некада давно солисткиња групе `Амбасадори`, већ годинама из Прага, где живи са породицом, ради на концертима, албумима и- у последње време- обрадама неких дивних евергрин тема, које су јој посебно срцу драге. Данас представљамо нови снимак, дует са Борисом Режаком, у питању је обрада песме  `Something Stupid`, у споту се појављују и други Јаснини пријатељи, попут Жељка Самарџића, Сергеја Ћетковића и Дејана Томашевића, сви са супругама, права идила уочи предстојећих празника и једна од бољих обрада које смо имали прилике да чујемо последњих година.

Недавно је, у поводу међународног дана особа са инвалидитетом, премијерно изведен инклузивни комични комад са играњем и певањем "Опанчарева путешествија", о коме ће нам испричати нешто више продуценткиња Наталија Лазић , иначе мајка аутистичне младе Јоване, која и игра у овој представи . Концерт сјајне групе `Eyot` из Ниша, која је подједнако цењена и ван граница наше земље, одржаће се, после једног одлагања, 16. овог месеца у Великој сали Дома омладине Београда . Дан касније, 17. овог месеца, у истом здању, `Генерација 5` има свој концерт, а састав `С.А.Р.С`. наступаће  исте вечери у `Комбанк дворани`. `Све, све, али занат` - назив је изложбе у Музеју примењене уметности, илустратора Бобана Савића Гета и  ауторке Марије Ристић, историчарке уметности. 

Чућемо и шта су за нашу кућу говорили Саида Буквић, Драган Мићановић, Наташа Марковић, чланови Биг Бенда РТС-а, Јована Рисовић, фудбалери Црвене звезде и Партизана после обезбеђеног пролећа у Европи. Витез кулинарства Милијан Стојанић обрадоваће нас новим предлогом јеловника за недељни ручак. У реализацији емисије учествују и Саша Хајдин, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Александар Радовић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару