Читај ми!

Глас старијих жена не сме да буде само бирачки

У Србији трећину бирачког тела чине жене старије од 65 година. Има их око 900 хиљада. Оне углавном не учествују у доношењу одлука важних за њихов живот и положај. У српском парламенту их је само 1,2 одсто, а у већини градова, општина и месних заједница их уопште нема. Да ли те жене могу да имају већи утицај на доношење одлука у институцијама система и колико је тежак тај пут? О томе ће говорити учесници Пројекта „За повећано учештвовање старијих жена у јавном и политичком животу“ мр Надежда Сатарић из Удружења „Амитy – снага пријатељства“ и Удружења грађанки „FemPlatz“.

Старије жене у нашој земљи су у лошијем положају у односу на старије мушкарце, али и на жене и мушкарце других старосних група. А проблеми са којима се суочавају су бројни: тежак економско-социјални положај, већа изложеност сиромаштву и насиљу, повећани трошкови лечења због нарушеног здравља... О положају жена са 65 плус у Војводини са Олгом Ковач из Удружења жена „Сениор" у Новом Саду разговараће Тијана Сибиновић.

Минуте за здравље издвојили смо за ретке болести - неуроендокрине туморе. Ови облици канцера се тешко откривају јер у почетној фази не дају никакаве симптоме. О значају раног препознавања, дијагностици и савременим лековима за неуроендокрине туморе сазнаћемо више од заменика директора Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Универзитетског клиничког центра Србије и начелника Одељења за туморе ендокриног система и наследне канцерске синдроме проф. др Ђура Мацута.

У рубрици за културу ћемо представити најновији филм Срђана Драгојвића „Небеса" који се однедавно приказује у биоскопима широм Србије. Реч је о пројекцији која се бави изазовима хришц́анства у пост-социјалистичком друштву кроз три декаде савремене историје. Филм прати главне јунаке чије су судбине „одређене Божјим чудима". „Небеса" је први наш филм као копродукција свих шест република бивше Југославије.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Фото/М. Стојадиновић

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару