Читај ми!

Старије жене је срамота да пријаве насиље у породици

Зашто старије жене трпе насиље и мисле да је срамота да га пријаве? Колико могу да помогну институције система? На ове проблеме већ неколико година указује и Пројекат „Оснаживање старијих жена: спречавање насиља кроз промену социјалних норми “ Црвеног крста Србије и Аустрије уз подршку Повереника за заштиту равноправности и Европске уније. На завршној конференцији пројекта скренута је пажња на значај препознавања и пријављивања родно заснованог насиља. Али је речено да је последњих година дошло до помака јер су жртве храбрије да пријаве злостављање. И о томе ће у првим минутима емисије говорити повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Из републичког  Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут"  стигла је препорука за четврту, бустер дозу вакцине, намењену особама са ослабљеним имунитетом. Овим пацијентима  су за примарну вакцинацију потребне три дозе, док се четврта карактерише као ревакцинација и делује као бустер. У емисији указујемо на то ко, кад  и зашто треба да прими четири дозе вакцине.

Под слоганом „Буди мушко - брини о себи!" у Србији је обележен месец новембар посвећен  борби против рака простате. Лекари  скрећу пажњу на значај ране дијагностике и правовременог лечења карцинома простате које може спасити многе животе. О иновативним терапијама које у каснијим фазама болести  могу да продуже живот оболелима, али и о важности  превентивних  уролошких прегледа разговараћемо са  проф. др Зораном Џамићем, директором Клинике за урологију Универзитетског  клиничког центра Србије (УКЦС).

На Дан примирја у првом светском рату  - 11. новембра у  Звездара театру у Београду је премијерно приказана монодрама "Књига о Милутину", по истоименом делу Данка Поповића у режији Егона Савина и са Ненадом Јездићем у насловној улози.  „Књига о Милутину"  слови за најчитанији наслов послератне српске књижевности. Објављена је 1985. године у тиражу од  40 издања и више од пола милиона  продатих примерака. О монодрами „Књига о Милутину" говориће редитељ  Егон Савин, писац Душан Ковачевић и глумац Ненад Јездић.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Фото/Црвени крст Србије

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару