Читај ми!

Телеасистенција – и спас, и савезник у самоћи!

Услуга телеасистенције, као вида помоћи и подршке старијима и особама са инвалидитетом постоји више од пола века. У Србији је релативно нова и за њу се мало зна. Како се малим апаратом који се носи око врата, кликом на дугме, помаже људима који живе саме? Како се помоћу тог апарата може лоцирати особа која се изгуби и не зна сама да се врати кући и да ли тај вид техничке помоћи покрива целу територију наше земље?

О овој социјално-медицинској подршци и улози телеасистената који сваког дана и ноћи дежурају и одговарају на позиве корисника разговарамо са дипломираним андрагогом Маријом Божић, помоћницом директора Центра "Контакта" у Београду.

Недавно је из Фонда за науку Србије стигла вест да група наших истраживача заједно са светским научним тимом интензивно ради на проналажењу лека против вируса корона. И то је велика нада човечанства. Тај пројекат у нашој земљи води академик и редовни професор Хемијског факултета у Београду Радомир Саичић, од кога тражимо неколико одговора: На који начин се лекови за терапију других ретких болести могу применити против Ковида 19 и када је извесно да буде пронађен нови лек против вируса с којим се бори цела планета.

Минуте за културу посвећујемо Изложби фотографија "Лепота старења" у организацији Фото-Савеза Србије и Удружења "Амитy - снага пријатељства". Изложба, која је отворена 1. октобра, на Међународни дан старијих има за циљ да кроз фотографије аутора различитих генерација укаже на предрасуде и стереотипе према старијима. После Београда, поставку ће моћи да виде и житељи других градова Србије. О фотографијама Изложбе "Лепота старења" разговарамо са мајстором фотографије, потпредседником Фото-савеза Србије Мирославом Предојевићем.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Снежана Станојевић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - (Фото/Маја Стошић, првонагађена фотографија на Изложби „Лепота старења")

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару