Читај ми!

Жене на селу - "невидљиве" тежачке руке

Широм света јуче је обележен 15. октобар - Међународни дан сеоских жена и тим поводом ћемо емитовати репортажу о вредним женама из Јежевице и околних села испод планине Јелице. У Удружењу жена "Евгенија" и "Драгачево" оживљавају старе занате, гаје органско воће и поврће и чувају од заборава обичаје свога краја. Организују и културно-уметничке манифестације и саборе.

Последњих година преко сеоских удружења постају економски јаче, социјално укљученије и оно мало слободног времена проводе креативније.

Недавно смо на Сабору качамака у селу Јежевица код Чачка разговарали са чланицама ових удружења Миланком Петковић, Јелицом Крстић, Верицом Јовановић и Младеном Гојковић. Оне су све "видљивије" и у Западном Поморављу, и широм Србије.

Половином 21. века на планети ће живети око милијарда и по људи старијих од 65 година. Данас их је 728 милиона. Због тога Декада здравог старења Светске здравствене организације (СЗО) почев од ове, до 2030. године треба да побољша и прилагоди све аспекте живота људима трећег доба, а посебно сегмент дуготрајне медицинско-социјалне неге и заштите.

О Декади здравог старења СЗО, значају вакцинације и старих, и младих у борби против короне, као и о подршци породичним неговатељима разговараћемо са Наташом Тодоровић психологом из Црвеног крста Сбије, експертом Међународне мреже за превенцију насиља над старијима у Европи и председницом Геронтолошког друштва Србије.

У рубрици за културу ћемо представити овогодишњег добитника Нобелове награде за књижевност танзанијског писца Абдулразака Гурнаха. Награду је, по оцени Шведске краљевске академије, добио за „бескомпромисно и саосећајно приказивање последица колонијализма".Гурнах је аутор десет романа и бројних кратких прича међу којима је најпознатији „Изгубљени рај" из 1994. године.

Нобелова награда за књижевност биће му додељена 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела, а њен новчани део износи милион америчких долара.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - (Фото/М. Стојадиновић)

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару