Читај ми!

Корона и депресија

Према броју људи који пате од депресије, Србија је још пре ковид пандемије, са пет одсто оболелих, била изнад светског просека. Статистике тврде да је чак свака четврта особа под утицајем неког облика депресије. Струцњаци процењују да ће утицај актуелне пандемије на ментално здравље људи бити још већи, макар ни сада није занемарљив - далеко од тога- јер свако од нас другачије реагује на време у коме живимо и пандемију која је завладала светом. У госте нам овог поподнева долази др Татјана Воскресенски, директорка Специјалне болнице за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић” у Вршцу, са којом ћемо, уз остало, говорити о менталном здрављу грађана Србије. Позваћемо се и на акцију компаније `Хемофарм - `Несаломиви`, као и на бројна докторкина искуства, а у складу са називом и садржајем емисије- дознаћемо како и колико спорт и рекреација могу да помогну сузбијању депресије и да ли је тачно да су често ефикаснији од многих таблета.

Женска репрезентација Србије у рукомету с успехом је почела квалификације за Европско првенство, победом над селекцијом Турске. Наредну утакмицу наше девојке, предвођене новим селектором Урошем Брегаром, играју сутра у Хафнарфјодуру, са репрезентацијом Исланда, нема сумње да ће то бити тежи меч од оног од пре неколико дана. Како је нови формат нашег државног тима доживела Сандра Колаковић, некадашња прослављена рукометашица, сада шеф струке РК Медицинар из Шапца, званично најбољи тренер Србије у шампионату за даме? Како се њена екипа припрема за дерби с екипом Бекамента кога играју у уторак? Како су живот и спорт њу и њену породицу, у којој су још супруг и два сина, расуо на све стране,а ипак успевају да се виде, на разним медиријанима ? 

Управни одбор Ватерполо савеза Србије продужио је мандат Немањи Маријану на месту генералног секретара те организације. Марјану ће ово бити трећи мандат на тој функцији. "Признање је када у таквој организацији каква је ватерполо добијеш поверење да наставиш с радом и то у години јубилеја, години великих резултата у сениорским, омладинским и јуниорским категоријама, години јачања клубова до тога да имамо никад јаче национално првенство", рекао је Маријан после седнице Управног одбора. Он је истакао да верује да "ватерполу у Србији предстоје још лепши дани". Нема сумње да је ово лепа вест, јер Немања је заиста био `момак за све`, онај који се трудио и успевао да све функционише као најпрецизнији швајцарски сат када су репрезентативне акције у питању. Увек расположен за комонукацију с представницима седме силе, за своје играче и чланове стручног штаба репрезентације, за редовне, текуће, често нимало лаке послове које собом ова функција носи.

Радмила Загорац је европска јуниорска шампионка у дизању тегова. На такмичењу у финском Рованијемију, студент друге године на студијском програму Факултета за спорт у Београду, при Универзитету `Унион-Никола Тесла`, програму под називом `Тренер у спорту`, тријумфовала је у категорији до 45 килограма, пошто је у биатлону подигла 145 килограма. Са сузама у очима Загорчева је одлушала химну Србије „Боже правде", која се први пут чула на Европским првенствима у дизању тегова. Млада спортисткиња из Ирига тако је наставила стазом успеха и наговестила сјајну будућност у овом спорту. 

Синоћ су одиграни први мечеви одбојкашког првенства Србије, играчице Црвене звезде у гостима су победиле Железничар из Лајковца резултатом 3:2, док су истим резултатом играчи Спартака, на свом паркету, у дворани у Дудовој шуми у Суботици, савладали краљевачку Рибницу. Играчи Војводине свој меч играју сутра, гостоваће Црвеној звезди, али још се слажу утисци од пре неки дан, када је `Воша` дошла до још једног трофеја, пехара освојеног у Супер купу Србије. Наш саговорник је тренер `лала`, момак големог интернационалног играчког искуства, Слободан Бошкан.

Млада кантауторка и гитаристкиња из Београда Јелена Бјековић позната је клупској публици по бројним наступима, а сада је објавила је своју прву песму, под називом "Дала сам све", Одлична балада, чврсте продукције, наилази на допадање већ код првог слушања. Како каже у разговору за нашу емисију, допада јој се управо то што доминира звук живе свирке бенда, уз савремени призвук осамдесетих година, најлепших у већини музичких жанрова, па и овом. Иначе,Јелена је музиком почела да се бави још у основној школи, као члан различитих вокалних састава. Учествовала је и била награђивана у више певачких такмичења, а тренутно је најактивнија у акустичном саставу „Terzze", у којме свира гитару и пева, уз колегиницу Ведрану Николић Вујић.

Витез кулинарства спрема нови предлог јеловника за недељни ручак, понудићемо и ревију ведрих музичких нота, као и још низ вести и информација из света спорта, културе, јавног и уметничког живота.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару