Читај ми!

Бесплатан бањски опоравак за три групе пензионера

Најстарију популацију у Србији чине житељи београдске општине Стари град. Већина своје проблеме покушава да реши у Удружењу пензионера на тој општини где имају бесплатну правну помоћ и Саветовалиште. Са председницом тог удружења проф. др Снежаном Неном Шантић разговараћемо о процедури при склапању Уговора о доживотном издржавању, писању Тестамента и Уговора о поклону. Биће речи и о томе које групе пензионера имају право на бесплатан бањски опоравак, а који могу бити ослобођени пенала због којих им се трајно умањује пензија за 20 одсто.

У рубрици радио-портрет ћемо представити добру жену са београдског Савског венца, волонтерку Даницу Шмиц (85). Иако гази средину девете деценије, активан је хуманитарни радник и даноноћно помаже вршњацима и млађим комшијама у оквиру Групе за самопомоћ Црвеног крста Савски венац. Даница свима пружа руку, не жали се да јој је тешко и никада за себе не тражи помоћ.

Призренска Богословија „Свети Кирил и Методије" обележава век и по од оснивања. Ова православно-просветна институција пролазила је кроз тешка времена и догађаје, као и српски народ. Њена мисија спојила је три века непрестаног рада и уздизања духовног и националног. Била је изгнана 1999, али је је пре десет година обновљена. Подарила је четири патријарха - Гаврила, Варнаву, Павла и Иринеја. Данас има 43 ђака који својом молитвом и песмом доносе радост древном граду на Бистрици.

Због епидемијске ситуације, велики јубилеј 150 година од оснивања призренске Богословије, обележава се тихо и скромно, али са љубављу, надом и вером. О православно-просветној школи насталој 1871, говориће заменик ректора, јеромонах проф. др Исидор Јагодић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд 1, 10:05.

Насловна страница - Даница Шмиц (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару