Читај ми!

Стари очекују да их више поштују

Поводом Међународног дана старих - 1.октобра, у недељи за нама на Звездари су одржани Дани сениора. Традиционално, крајем септембра ове године, десети пут, окупили су се старији Звездарци и житељи других делова Престонице и указали на лепе и тешке стране трећег доба. У фокусу је био концепт активног старења – доброг савезника против самоће и депресије. На манифестацији су учествовали књижевници, сликари, баштовани и добри људи из комшилука, а под окриљем Волонтерског сервиса општине Звездара о којима ће говорити координатор тог сервиса мр Радмила Пеција Урошевић.

У шалтер салама пошта широм Србије, у наредних месец дана, биће емитован филм „Отвори очи" како би се подигла свест о значају превенције насиља над старијима. Пројекција је део едукативне кампање „Оснаживање старијих жена" коју су покренули Пошта Србије и Црвени крст Србије, као и Повереник за заштиту равноправности а уз финансијску подршку Европске уније.

У минутима за здравље ћемо говорити о утицају пандемије корона вируса на стање хроничних бубрежних болесника. Да ли је тим пацијентима, који су прележали Ковид, погоршана клиничка слика болести и колико трпе болесници на хемодијализи и они који чекају на трансплантацију бубрега? Да ли и колико корона оштећује здраве бубреге? О томе ћемо сазнати више од нефролога проф. др Сање Симић Огризовић.

У рубрици радио-портрет ћемо представити професорку историје у пензији Катарину Рашић Михајловић (85), учесницу овогодишњих Дана сениора на Звездари. Скојевка и комуниста у младости, писац и педагошки радник, захваљујући знању и високом образовању Катарина ће ускоро објавити ново издање књиге „Пролетер".

Уредник и водитељ: Марина Стојадиновић.

Музички уредник: Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару