Читај ми!

Србија (опет) до Токија

Кошаркашка репрезентација Србије ће се од 16 часова борити против националног тима Порторика за улазак у финале Олимпијског квалификационог турнира, са ове утакмице током емисије јављаће се Слободан Малетић. Пре дуела Србије и Порторика, први полуфинални меч у дворани „Александар Николић“ играју од 13 часова селекције Италије и Доминиканске Републике, док је финални меч турнира на програму сутра увече. Не треба заборавити да пласман на Олимпијске игре и пут у Токио обезбеђује само првопласирана репрезентација с овог турнира чији смо домаћини, па је на екипи селектора Игора Кокошкова велика одговорност, пре свега због великог броја повреда које- нажалост- нису мимоишле наш државни тим.

Женска сениорска одбојкашка репрезентација Србије, акутелни светски и двоструки узастопни европски првак и вицешампион ОИ, одиграће три пријатељске утакмице са Италијом, у оквиру припрема обе селекције за Олимпијске игре у Токију. Први меч одиграће у дворани у Убу у понедељак,  после следе два сусрета у Београду. Разговарамо данас са Бојаном Миленковић, примачем сервиса нашег државног тима, новом чланицом пољског клуба Hemik Police, иначе шампиона у првенству ове балтичке државе, у сусрет највећој спортској смотри планете.

Репрезентативка Србије у фудбалу и капитенка Машинца, Милица Станковић, успела је да две највеће љубави и страсти споји у једно. Фудбалски савез Србије јој је понудио, а она с радошћу прихватила да, као дипломирана педагошкиња, учествује у "УЕФА Playmakers" едукацији, с циљем да анимира девојчице узраста од пет до осам година да почну да тренирају фудбал. Милица ће програм спроводити у Нишу, али и у другим градовима Србије. УЕФА је осмислила оригиналан начин како да девојчицама приближи фудбал и "натера" их да га заволе, а то је кроз омиљене цртане ликове. Милица ће нам данас испричати како ће то изгледати у пракси, овако- без сумње- звучи више него занимљиво.

Фудбалерке суботичког Спартака сазнале су ко ће им бити противник на почетку квалификација за Лигу шампиона. У новом систему такмичења, које има турнирски облик, првак Србије ће у полуфиналу групе 9 играти против Пимаунт јунајтеда из Републике Ирске. Уколико буде био бољи, Спартак ће у финалу, за пролаз у другу рунду квалификација, играти са бољим из дуела Твенте (Холандија) - Нике (Грузија). Утакмице првог круга играће се 18. (полуфинала) и 21. августа (финале), а турнир се игра у Холандији. Како интензивно пратимо фудбал у конкуренцији дама, а Спартак је већ годинама неприкосновен у домаћим такмичењима, сазнаћемо како у Суботици реагују на вољу жреба и одлуку да играју у гостима, будући да је и Спартак имао добру вољу да угости ривалке из своје квалификационе групе.

Разговарамо овог поподнева и с Теодором Вукојевић, једним од бисера нашег стрељаштва и без сумње, дамом која ће обележити године које долазе у овом, трофејном спорту. Много медаља и трофеја је за 18-годишњом Крагујевчанком, чланицом клуба Чика Мата, баш недавно су она и њен суграђанин, искусни Стеван Плетикосић, доминирали на првенству Србије, Теодора је победила у гађању МК пушком из лежећег става и првак државе из тростава, још увек има право учешћа и у јуниорској конкуренцији, па признања само `пљуште`. Данас нам се јавља с далматинског приморја, из Солина, где учествује на једном такмичењу пријатељског карактера, потом следи финале Купа Србије код нас и коначно државно јуниорско првенство, Теодора све то постиже с лакоћом. 

Фудбалери новосадске Младости и зајечарског Тимока нови су прволигаши, после одиграних двомеча са екипама Телеоптика, односно Слоге из Пожеге. Наш саговорник данас је млади фубалски тренер Војкан Рајчић, који ће са клупе предводити дуговечни клуб са Краљевице, екипу Тимока. Зајечарци су тако четврти пут у историји у другој дивизији српског фудбала, али веле да се неће устручавати ни напада на елиту, већ у овој, повратничкој сезони, коју су сви тако нестрпљиво чекали, од управе до играча. Старт припрема заказан је за понедељак, шеф струке Зајечараца испричаће нам како ће оне изгледати, а заједно ћемо најавити и нови стадион Тимока, који би требало да буде у функцији од следеће јесени, рађен по стандардима УЕФА.

Регионална боксерска лига показала се као пун погодак, на све стране влада огромно интересовање, у свим републикама бивше нам заједничке државе. Лозница је синоћ била убедљива у дуелу са Железничаром из Сарајева и савладала госте резултатом 16-4, док је прави спектакл сутра увече, и то под отвореним небом, састају се на рингу на Ади Циганлији боксери Црвене звезде и загребачких Витезова, и једни и други у најјачим саставима. Разговарамо са директором БК Црвена звезда Предрагом Лечићем, који најављује одличан дуел, после кога Звезду очекује и плеј оф Лиге Србије, где ће укрстити рукавице са момцима из БК Наисус из Ниша

Пратимо, наравно, и дешавања из света културе, као и јавног и уметничког живота. Данас се у Аранђеловцу отвара 56. по реду манифестација Мермер и звуци, док се у Плавинцу код Смедерева одржава 22. Косидба, са више од сто учесника из земље и иностранства. У галерији Народног музеја у Врању синоћ је отворена изложба Најлепша земља, Руског географског друштва. Балканска смотра младих стрип аутора у организацији школе стрипа "Никола Митровић Кокан",  одржана у Лесковцу, надмашила је многе рeкорде - осим што је најстарији фестивал на простору бивше СФРЈ, ове године је оборен светски рекорд по броју земаља учесника - 2.817 излагача из 80 земаља са шест континената је послало своје радове на фестивал.  Кад смо већ код града на Ветерници, пред нама је и сада већ традиционални, петнаести по реду Лесковачки карневал, који се одржава од 6. до 10. јула. Наредног викенда почиње Дринска регата у Љубовији, која се увек одржава у другој седмици месеца јула, на Светски дан рафтинга.

Постоји обичај да се уочи празника Петровдана  (12. јул) пале лиле које се праве од младе коре дивље трешње или брезе на штапу од леске. „ЛилаЛо" је музичко сценски фестивал који афирмише стваралаштво младих, посвећен народном обичају лилање који је аутентичан за град Лозницу и за Подриње. Прво издање `Belgrade Fort Festa` одржаће се 9. и 10. јула на Калемегданској тврђави , у рововима код Војног музеја. Поводом рођења човека који је задужио човечанство, Николе Тесле, Удружење Личана "Лика" Суботица организује манифестацију "Дани Николе Тесле у Суботици". Пред нама је и фестивал `Лепота различитости`. Смотра фолклора и хорова мањинских заједница, са акцентом на чешку културну баштину. Одржава се тродневно, у Крушчици и Белој Цркви. Најављујемо и концерт једног од највећих флаутиста данашњице Дениса Бурјакова ,по први пут у Србији, и то на популарном `Коларцу`, у организацији Асоцијације флаутиста Србије `Миодраг Азањац`. Милан Петровић, познати београдски композитор и клавијатуриста, наступиће са својим Квартетом у оквиру девете сезоне популарних `Концерата на Зидићу`. У интимној атмосфери карактеристичној за ове наступе, у самом центру града, на отвореном, публика ће бити у прилици да чује избор најбољих ауторских композиција Милана Петровића насталих у протеклих 10 година.

Сутра и прексутра у Клубу галерији `Полет` у Цетињској улици 15 у Београду, биће одржан седми по реду фестивал фантастичне књижевности `Арт Анима`. У Уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну у току је изложба дечјих радова, под називом `Игра`. Изложба фотографија `Сведоци традиције` отворена је у Културном центру Зрењанина. Говоримо и о Октобарском салону, предстојећем фестивалу `Exit`, вечерашњем концерту Камерног оркестра Гудачи св. Ђорђа на летњој позорници библиотеке у Кладову. У уторак, 6. јула, у Салону код Порте у Вршцу Удружење `Тачка сусретања` и КУПУ `Чешка беседа` организују вече од називом `Култура прожимања Чеси-Срби`. Млади, надарени песник Коста Косовац представиће своју прву збирку изузетних песама `Џемпери за камење` 7. јула у београдском Студентском културном центру.

Биће речи и о сутрашњем јавном извођењу `Кармен`, захваљујући Марији Јелић. Најавићемо предстојећи `БИТЕФ`, затим џез дружење за гурмане, заказано за данас и сутра, у ботаничкој башти `Јевремовац` у Београду, осврнућемо се и на завршену, осму по реду, рукометну академију коју предводи и организује Андреа Лекић. Чућемо и разговор с кошаркашицом Тином Крајишник, Златко Болић прича о филму посвећеном кошаркашком великану Бори Станковићу, своје нове романе представиће Павле Зелић и Лаура Барна.

Најавићемо и бројна друга дешавања из свих области света који нас окружује. Витез кулинарства Милијан Стојанић припремиће нам нови предлог јеловника за недељни ручак и генерално за лето, састављен од лакше хране, која погодује здрављу. `Замешаћемо` и ми мало музичком понудом, састављеном од старих хитова, препознатљивих нота и неких нових нумера, са светских топ листа, за све укусе и генерације.
 
Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару