Читај ми!

`Голубице` високо лете

Суботица је на прави начин обележила нови успех девојака које су понос града на северу Србије, по повратку из Чачка где су освојиле још један Куп Србије. Градоначелник Стеван Бакић и његови сарадници дочекали су их фијакерима, којима су популарне `голубице` ишле кроз град и наишле на овације суграђана, радосних због нове `дупле круне` екипе која је већ годинама неприкосновена на домаћој фудбалској сцени. У финалном сусрету Спартак је победио одличног ривала, нишли Машинац, головима Ступарове и наше данашње саговорницеТијане Филиповић, која је и званично најефикаснија фудбалерка Србије у сезони коју испраћамо.

Каратисткиња Тамара Мисирлић је вишеструка првакиња Србије, добитник је бројних међународних и домаћих признања, али је и у приватном животу истински ас. Иако има само 18 година, свакодневно помаже људима који живе тешко: прикупља за њих храну, гардеробу, лекове, а једној породици је чак обезбедила и кров над главом.

Рукометашице Јагодине су нове-старе шампионке Србије. Тим Драгана Маркова славио је у Крагујевцу после продужетака у другом мечу финала плеј-офа и тако оверио своју трећу узастопну титулу шампиона. Први меч Јагодинке су добиле 30:26,а оно што је извесно-заиста су имали достојне ривалке. Раднички је лане ушао у елитну дивизију и ево докле је догурао, екипи из Крагујевца такође сви комплименти, јер за добре утакмице увек су потребна два квалитетна ривала. Јелена Гојковић, искусна рукометашица, капитен је ове генерације Јагодине и много тога има оствареног у каријери, чини се да јој ова дупла круна посебно годи. Подаци су заиста немилосрдни: три узастопне титуле првака државе, два освојена Купа Србије и један Супер куп, свака част девојкама које је с клупе предводио врсни тренер Драган Марков.

Велико славље у Шумицама! Рукометашице Црвене звезде, чији је спортски погон поново у функцији од пре три године, обезбедиле су место у друштву најбољих. До елитне дивизије дошле су после квалитетно одигране сезоне и тријумфом у одлучујућој утакмици над екипом Срема, са седам голова разлике. Предвођене прекаљеним тренером Весном Бојковић, која је у рукомету више од две деценије, успеле су у зацртаним циљевима и сада уживају у плодовима оствареног на паркету, чврто уверене да међу суперлигашима неће `играти само једно лето`, напротив. Јована Ристић, капитен Црвене звезде и њена саиграчица Јелена Кострешевић, које су против Срема заједно постигле 16 погодака, биће наше гошће данас у студију Радио Београда 1, и то као прве које ће нам доћи уживо после тачно годину дана, управо толико максимално смо се придржавали здравствених мера у вези с пандемијом короне, и даље ћемо. Ово је првенац, зажелели смо се дружења и разговора са успешним младим спортистима, Звездине рукометашице то свакако јесу.

Експедиција ветерана фудбалског клуба Црвене звезда посетила је Македонију поводом обележавања стогодишњице фудбалског клуба из Охрида. У дружењу и позитивној атмосфери евоцирали су успомене на славне дане. Ветерани су имали и велику част да их поздраве многобројни Звездини навијачи из Македоније, а ту је била и иситнска легенда `Маракане` Кирил Дојчиновски. О топлом дочеку, дивном гостопримству, бујици емоција, у данашњој емисији прича нам један од чланова врло вредне Звездине секције ветерана Слободан Шкрбић. 

Сваки 5. јун у срцима Смедереваца изазива нелагоду, по лепом граду на Дунаву више се ћути сваке године на тај дан, јер пре тачно 80 година десило се нешто што се једноставно не да заборавити, препричава се с колена на колено. Туга голема задесила је Смедеревце те 1941. године, трагични догађај који ће остати уписан у историји овог града, због незапамћеног разарања и великог броја пострадалих. Тачан број страдалих никада није утврђен, али се процењује да је погинуло између две и по и четири хиљаде грађана Смедерева и околине. Према подацима тадашње комисије за обнову, од 2.400 кућа само је 25 остало неоштећено. У тврђави је направљен кратер пречника педесет и дубине око девет метара, а на град се сручило око четири хиљаде тона камена. Овим тужним поводом, данас, 5. јуна 2021. године, у Музеју града Смедерева биће представљена историографска студија „Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године - 80 година после", као и истоимена изложба, чији је аутор наш данашњи саговорник Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар тамошњег музеја. Први пут ће бити приказане фотографије које до сада нису излагане, као и архивски документи и музеалије из историјске збирке Музеја у Смедереву.

Пратимо, као и сваке суботе, дешавања и у свету културе, јавном и уметничком животу. После прошлогодишње паузе, од 9. до 13. јуна у Народном позоришту у Сомбору одржава се 28. и 29. Позоришни маратон, о коме нам прича директорка овог театра Бојана Ковачевић. Галерија Инструмената на Гардошу- ново је место окупљања љубитеља уметности. Из дана у дан, `Стринг Инструмент Галери` представља оне који имају шта да кажу у разним уметничким областима. Алфа и омега овог пројекта је наш познати гитариста Немања Богуновић. Ансамбл Књажевско-српског театра премијерно је у Крагујевцу извео Гогољевог `Ревизора`, у режији Јане Маричић- слушамо утиске једног од актера представе, Милоша Крстовића. Група Фрајле, која однедавно функционише као трио, објавила је сингл под називом `Панонском морнару`, посвећен Ђорђу Балашевићу, њиховом Новосађанину и, како кажу, узору и музичком ментору. Данијела Квас је прва наставница која је пред камерама одржала он лајн час за децу широм Србије. Поред тога што је наставница српског језика, Данијела је и рецитатор и писац- после њеног првог остварења `Читанка за рецитаторе`, сада је актуелна и друга књига, такође намењена малишанима- `Рецитанка`.  

Десети `Класик Фест Панчево` је међународни фестивал класичне камерне музике, који се одржава од 10. до 13. јуна, у сакралним и јавним просторима тог града. Глумац Александар Дунић, познат као доктор Попац из серије `Срећни људи` и као Ћирко из `Беле лађе`, ових дана ради на другом делу тв серије `Јунаци нашег доба`, у којој тумачи лик полицајца Живорада Жике. У знак сећања на сликара Тивадара Вањека, Народни музеј Зрењанина има камерну поставку поводом 40 година од његове смрти. Додељене су награде града Ниша `Малени цвет`, за најбољу књигу за децу и младе у 2020. години. Једна награда припала је Срђану. В. Тешина, а подједнака, победничка и Александри Јовановић за књигу `Црна птица`, која се на тржишту појавила са етикетом `Креативног центра` . У Уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну отворена је изложба пејзажа "Алегорија присуства" , младе уметнице из Бања Луке Марије Бјелошевић.

Представљамо данас, уз драгоцену помоћ аутора, и нову збирку Драгана Хамовића, под називом `Две хиљаде двадесета`, коју је објавила Српска књижевна задруга. Фестивал `Спасимо планету` одржава се данас на Летњој позорници у Гардошу, у Земуну, почео је јутрос, потрајаће до 19 часова. Промоција зборника песничких радова и завршна изложба радова ученика средњих школа, поред осталог, очекују посетиоце Културног центра Зрењанин наредне седмице. У оквиру Дана словачке културе, у `Галерији 73` на Бановом брду у току је изложба `Ликовни пут и ликовно дело Зуске Медвеђове`. У Народном позоришту у Лесковцу премијерно је изведен `Пинокио`, у режији Спасоја Ж. Миловановића.

Галерија `Арте` представила је, на две локације, 14. по реду изложбу своје богате колекције уметничких радова, која броји неке од најугледнијих југословенских уметника, али и уметника из Европе и света. Изложба Биљане Веселиновић под називом `Оне што на звезде личе` отворена је синоћ у Малој галерији УЛУПДС-а у Узун Мирковој улици број 12. Маја Цветковић најављује нам дешавања на `Арсенал фесту` у Крагујевцу, првом отвореном музичком фестивалу код нас после много времена. На адресу Лесковачке школе стрипа `Никола Митровић Кокан`, у поводу осмог конкурса за стрип каиш, који се организује у склопу Балканске смотре младих стрип аутора, стигло је чак 2104 рада из земље и иностранства. О оваквом, незабележеном интересовању говори Марко Стојановић, предавач у Лесковачкој школи стрипа, која овим конкурсом обележава 26 година рада. 

Током емисије чућемо и глумицу Анђелу Јовановић, која ради на другом делу тв серије `Радио Милева`, затим Влатка Стефановског поводом `Гитар Арт фестивала`, Бору Чорбу уочи првог концерта без Мише Алексића на `Арсенал Фесту`, као и младу уметницу Нину Пухар, која се представља изложбом `Пустиња` у београдској галерији `Звоно`. Прошлог викенда у Рековцу је одржан други по реду `Сабор рода`, на коме је један од почасних гостију био наш сарадник Милијан Стојанић, витез кулинарства. Уз предлог јеловника за недељни ручак, Милијан ће нам испричати и како је било у срцу Шумадије, како је протекло његово предавање и како протичу прве промоције његовог `Јеловника Теслиног народа`.

Пратићемо, наравно, све што се дешава из области спорта и свету који нас окружује током данашње емисије, објавићемо и имена срећних добитника у великој наградној игри Узми рачун и победи. Биће и бесплатних улазница за позоришне представе, намењених нашим слушаоцима, као и лаких, ведрих нота и рефрена за незаборав, у емисији чији су саставни део и Саша Хајдин, Весна Гемовић и Катарина Епштајн.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару