Читај ми!

Небо се отворило

... и то скроз, тог незаборавног 29. маја, пре три деценије, на стадиону `Свети Никола` у Барију, који ће заувек остати у сећању и лепим мислима навијача Црвене звезде. На данашњи дан, пре 30 година, дакле, Црвена звезда је покорила Европу, тек после тога- као у лошим метеоролошким извештајима- облаци су се надвили над српски фудбал, уз повремене падавине. Но, ово је дан када сваки добронамерни љубитељ фудбала код нас једноставно мора да се најежи од лепоте, када се сети успеха који ће се још дуго, дуго препричавати деци и унуцима и кога ће, будимо реални, тешко ико и икада поновити. У утакмици нимало лепој за око, али незаборавној због коначног исхода. Црвена звезда је била боља од Олимпика из Марсеја и освојила толико жељени Куп шампиона. Да се никада не заборави...

Време садашње: у Порту се вечерас у 21 час игра утакмица два енглеска клуба за титулу Лиге шампиона, уз пренос на Првом телевизијском каналу РТС-а, то је трећи пут у историји да се за популарног `клемпу`, трофеј овог такмичења, надмећу две екипе са Острва, овога пута Манчестер Сити и Челси. Тешко је одредити фаворита, мада многи сматрају да је млади тим `плаваца` већ пласманом у финале остварио велики успех, па благу предност дају `грађанима`. У сваком случају, биће то дуел великог броја фудбалских асова- с једне стране су Де Брујне, Гундоган, Бруно Силва, а на другој Маунт, Вернер, Тијаго Силва. Уједно, то ће бити и велики дуел двојице тренера- Гвардиола годинама покушава да са Манчестером стигне до врха Европе, а Тухел ће ову сезону памтити по отказу у ПСЖ-у и пласману у финале са тимом из Лондона. На лицу места је нађ фудбалски експерт Миле Вјетровић, па ћемо сазнати најновије информације уочи европске утакмице сезоне.

О уласку у Лигу шампиона већ неколико сезона маштају фудбалерке Спартака из Суботице, које су више пута биле надомак елитног такмичења, али фортуна није била на њиховој страни. Пре неки дан су прославиле још једну титулу првака у Србији, о томе нам причају капитен `голубица` Виолета Словић и најуспешнији стрелац Тијана Филиповић, а потом ћемо разговарати с чуварем мреже Спартака Милицом Костић, чија се мрежа у овом шампионату тресла само четири пута, наспрам 138 погодака које су постигле шампионке својим ривалкама. Милица је каријеру почела 2007. године, првих неколико сезона је провела у Крушевцу, да би већ пуних шест година водила рачуна о одбранама у редовима екипе која је већ годинама неприкосновена у српском фудбалу, и на играчком плану, и у смислу вођења и организације клуба, који се заиста могу сматрати европским.

Кад смо већ код женског фудбала, имамо привилегију да је једна наша играчица била у прилици да подигне пехар Лиге шампиона, а није искључено да то учини поново. Јована Јоца Дамњановић, једна од најбољих навалних играчица Европе, и наредне две године носиће дрес минхенског Бајерна. Велики клубови показују своју величину када је тешко- нови уговор нашој Јоци понудили су усред њене сложене повреде, која је на неколико месеци одовила од терена. Већ прошле суботе Дамњановићева је била са екипом у утакмици Бундеслиге, опоравља се и враћа у погон- данас ћемо је чути, срећни и задовољну, поносну што ће бити у прилици да део свог фудбалског арсенала представи поштоваоцима женског фудбала, да још допринесе резултатима Бајерна и репрезентације Србије. 

Уз помоћ потпредседнице Марије Костић, представљамо удружење `Strong Woman`, чије се чланице боре за родну равноправност и права жена, с фокусом на дискриминацију жена у спорту и послу. Помажу колико год могу, труде се да се њихов глас чује, и то не само на спортским форумима, кажу и да су лично, на својој кожи, осетиле како то изгледа у пракси и да је много разлога због којих треба и мора се инсистирати да даме буду подједнако третиране у областима којима се баве, укључујучи и оне периоде живота, када су на трудничким боловањима. У сарањи са кошаркашким клубом Раднички, удружење `Strong Woman` организоваће ускоро и турнир, са кога ће комплетан приход ићи у хуманитарне сврхе.

Први рекет света Новак Ђоковић данас игра финале турнира у Београду, за ривала има словачког тенисера Алекса Молчана, биће то 119. финални меч најбољег играча планете, који је пресрећан што му се, коначно, указала прилика да поново игра пред публиком, на свом Дорћолу, нема сумње да ће дати све да пехар ту и остане. Биће то идеалан увод у оно што следи, такмичење које је један од шлагера сваке сезоне- турнир у Ролан Гаросу. Финални меч, као и цео ток турнира, пратио је и пренеће нам своје импресије Дејан Булајић.

Кошаркаши Црвене звезде освојили су пехар АБА лиге, победом над екипом Будућности у петом, одлучујућем мечу плеј офа, чућемо утиске Предрага Сарића, главног уредника дневног листа Спортскли журнал. Селектор Драган Стојковић Пикси јуче је био у родном Нишу, радостан је до неба због тога, послушаћемо разговор са човеком који је од насеља Паси Пољана стигао до звезда и европског и светског реномеа у послу којим се бави, с њим је разговарала Јелена Пиљевић. Најзад, бавимо се и ватерполом, јер вечерас се игра други меч финалне серије за првака државе. У првом је Раднички из Крагујевца за један гол био бољи од ривала с Новог Београда, што обећава узбудљиву завршницу нашег најзначајнијег клупског такмичења.

Ватерполисткиње Војводине по први пут у клупској историји успеле су да освоје државни шампионат. И не само то: ове године њихова је и `дупла круна`, будући да су још раније, у финалу Купа Србије, биле успешније од играчица Палилуле. Овога пута, у првенству државе, надметале су се са Црвеном звездом и у коначном исходу двомеча дошле до толико жељеног звања шампиона. Наша саговорница је једна од предводница овог тима, репрезентативка Јована Пантовић.

Српски стрелац Дамир Микец је освојио сребрну медаљу у гађању малокалибарским пиштољем слободног избора на Европском шампионату у Осијеку. Ово је пета медаља за Србију на шампионату у Осијеку, четврта у сениорској конкуренцији. Уједно и друго сребро за Микеца, јер је у среду, у пару са Зораном Аруновић, освојио титулу вицешампиона Европе у миксу ваздушним пиштољем. Трофејни стрелац јавиће нам се из овог хрватског града, у коме је и раније постизао добре резултате.

Једанаести `Арсенал Фест` биће одржан од 24. до 26. јуна у Крагујевцу, где ће наступити Yngwie Malmsteen, Dub FX, Дубиоза колектив, Рибља чорба, Бајага и Инструктори, Партибрејкерс, Хладно пиво и бројни други регионални извођачи. `Арсенал` је први велики домаћи фестивал овог лета који ће бити одржан пред публиком, уз поштовање свих неопходних здравствених мера, и слоган - "Снажно уз музику". Продуцентска кућа `Long Play` и ове године учиниће све да то буде манифестација за памћење, о детаљима више данас у нашој емисији, захваљујући Маји Цветковић, који је неизоставни шраф у машинерији `Арсенала`.

Пратимо и друга уметничка дешавања, којих је из дана у дан све више. Јубиларни, двадесет пети Југословенски позоришни фестивал "Без превода", ове године одржаће се од 4. до 9. јуна у Ужицу, под мотом "Време страха и подвига", о томе- Немања Ранковић, уметнички директор. У Омладинском позоришту Дадов у четвртак је изведена премијерна представа `Љубав је као чоколада`, чућемо утиске редитеља Предрага Стојменовића. Дом омладине Панчево ове године организује 49. `Еx театар фест`, под слоганом `Play Time`, фестивал ће се одржати од 4. до 6. јуна, на неколико локација у Панчеву. Овогодишње, седмо по реду, гастрономско такмичење "Балканско такмичење у припреми јела испод сача - Сачијада 2021", одржава се 5. јуна на Стражилову, у Сремским Карловцима, о томе говори оснивач манифестације Ромео Карановић.

Сваке године, прве недеље јуна, удружење виноградара и воћара "Висови" из Кљајићева организује културну манифестацију "Ликовна колонија - Кљајићево", ове године одржава се тринаести пут. Овогодишња 53. Мајска изложба УЛУПУДС- а, одржава се до 13. јуна 2021, у простору сутерена бивше зграде "Клуза" у Ресавској улици број 34. У Павиљону у Тврђави, у Нишу, у току је самостална изложба слика Тијане Фишић, траје још само неколико дана. Савремена уметност Африке у доба пандемије- тек је једна од изложби којима се обележавају Дан Африке, као и 44. рођендан Музеја афричке уметности , јединственог у региону. Обележавајући успешну сарадњу и поводом Дана Африке, директорки Музеја Марији Алексић донацију Групе афричких амбасадора уручио је амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб. 

Дом омладине Београда представља фотографски пројекат израелског уметника Натана Двира. У оквиру 64. Фестивала музичких и балетски школа Србије, у четвртак, 3.јуна , у Салону код Порте (Змај Јовина 16, Вршац) биће уприличен један леп соло концерт. У библиотеци „Центар за културу" у Кладову јуче је одржан четврти у низу семинара за библиотекаре, које реализује удружење Библиотека `Плус`, у оквиру пројекта `Медијско насиље и медијска екологија`. Институт за уметничку игру је отворио врата за инклузивне радионице савемене игре, које је водио Огњен Вучинић, уз подршку Амбасаде САД у Србији. Професор Александар Илић нам прича о значају овог потеза. Љубитељи опере у недељу 30. маја у Народном позоришту у Нишу могу да погледају гостовање "Bell Opere" из Београда и извођење `Дон Ђованија`. Изложба `Иступљење`, Миње и Марије Пољак, у току је у Галерији савремене уметности у Пожаревцу.

Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак, витеза кулинарства Милијана Стојанића, све то у емисији чији су саставни део и Саша Хајдин, Весна Гемовић и Катарина Епштајн. И то уз лаке, ведре ноте, уз које можете да се опустите, да истовремено читате, ручате или бришете прашину, како је ко већ одредио ово суботње поподне. Породични магазин Радио Београда 1 и данас се труди да задовољи све укусе и `помири` све генерације.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару