Читај ми!

Софија тресе мреже

Б тим Црвене звезде обезбедио је прво место и титулу шампиона у женском фудбалском првенству Прве лиге. Црвено-беле даме заиста су биле суверене у овом рангу такмичења, сведочи о томе неколико података: најбољи стрелац екипе Софија Сремчевић чак 35 пута је затресла мреже ривалки у досадашњем делу првенства, ту је и много асистенција код 107 погодака колико је постигла чудесна Звездина навала. Просек година тиме је невероватних 16 и по година, све девојке поникле су из Звездиног јуниорског погона, ту су бројне репрезентативке у државним селекцијама испод 17 и 19 година, укратко- спортско чудо са Маракане. Данас разговарамо управо са Светом Софијом, како је од миља зову другарице из екипе и навијачи, и то уочи вечерашњег сусрета под светлошћу рефлектора, са гошћама из Суботице.

Најбоља српска каратисткиња Јована Прековић, припадница Спортске јединице Војне академије и чланица КК Књаз из Аранђеловца, скроз се приближила учешћу на Олимпијским играма. У финалу Премијер лиге у каратеу, коју је Светска карате федерација организовала у Лисабону, Јована је пригрлила златну медаљу, пошто је претходно у финалу савладала Египћанку Гиану Лофт. Подсетимо да је Прековићева пре два месеца била без премца и у Истанбулу, такође у оквиру Премијер лиге, да је за њом већ прегршт драгоцених трофеја и признања, па ћемо уграбити њене ретке слободне тренутке, између два тренинга, да видимо на чему ових дана раде рођена шампионка и њен тренер Роксанда Атанасов.

КМФ Лозница Град начинио је огроман успех пласманом у Прву футсал лигу Србије, што је први пут у историји овог клуба. Да успех буде већи, у утакмицама баража, у два меча, напросто су декласирали прошлогодишњег шампиона Црвену звезду, постигавши укупно 12 погодака и примивши само један у Београду- у реваншу је било чак 8:0 ! Овај поход Лозничана везан је за врхунски приступ легендарног Марка Перића, нашег репрезентативца и момка који је један од синонима за српски футсал. Пре 18 година играо је за `велику` Лозницу, ону на `зеленом тепиху`, сада је са својим другарима `на петопарцу` изборио учешће у елитној футсал дивизији и не крије, у разговору за наш програм, да му је срце препуно. Хвали своје колеге и уверен је да у наредном шампионату `неће играти само једно лето`.

На Грен слем турниру у Казању, наша џудисткиња Марица Перишић у категорији до 57 килограма остварила је успех освајањем бронзане медаље у категорији до 57 килограма, пошто је у борби за бронзано одличје била боља од Рускиње Казарине. Претходно је у такмичењу у групи забележила све три победе, савладавши такмичарке из Обале Слоноваче, Чешке и Израела, загрцнула се на час код Рускиње Мезетскаје, али се брзо вратила у игру и дошла до победничког постоља. Чланица новосадског клуба Борац већ је у марту у Ташкенту била бронзана на још једном Гран прију и тако наговестила изузетно успешну сезону, која би могла да кулминира Олимпијским играма у Токију, за то живе сви спортисти. Марица с великим амбицијама иде и 6. јуна у Будимпешту, где је очекује шампионат света, нема сумње да наш џудо спорт дефинитивно има светлу будућност.

Бојана Љубеновића и његов рад, у нашој емисији, пратимо годинама, слушаоцима је познат као духовити, убојити, оштар сатиричар, типичан представник Београдског афористичарског круга. Уз то, човек који свакодневно, што није нимало лако, забавља читалачки аудиторијум у култној рубрици `Трн` листа `Вечерње новости`, његове `бодље` увек погађају где треба. Љубеновић се исказао вишеструко и на књижевном плану, премда су то углавном биле колекције бисера које дефинишу његов рад, улазе му у опис `радног места`, док се тек недавно одлучио за једну `озбиљнију` акцију- роман `Да је боље, не би ваљало`, пред чији је излазак- како каже- први пут имао неописиву трему. Показало се: безразложну, јер за кратко време ово остварење је доживело треће издање,а Љубеновићево име се нашло на ранг листама најтраженијих књига.

У оквиру духовне мисионарске акције "Заволи, воли - обновимо себе", на Ускрс је објављен спот за песму "Радост је волети", посвећену болеснима, у којој учествују бројна позната имена домаће музичке сцене. Световни носилац пројекта је Маја Ковачевић, мајка 11 деце, која је са диригентом Катарином Божић преузела организацију целокупне идеје, потекле од дела свештенства које је имало потребу да на овакав начин пошаље поруку радости, љубави и праштања. Аранжман и продукцију песме је реализовао лидер "Неверних беба" Милан Ђурђевић, доказани аутор на више пројеката на пољу духовне музике. Из прве руке, сазнаћемо како је било током снимања спота, као и да ли се популарни музички састав спрема за дане кад прође пандемија, о којима сви толико маштамо.

Спортска мрежа СпортНет обележава три године постојања и исто толико година труда да се многи млади спортисти прикажу најширем аудиторијуму, опредељење- признаћете, слично нашем, овој нашој емисији, желимо им свакако да и они трају толико. Основна идеја СпортНета и јесу промоција и унапређење неафирмисаних спортова, као и представљање младих спортиста. Већи део тог периода реализовали су у време пандемије, није било лако ни за путовања, ни за извештавања, али оснивач и директор портала Дамир Ђорђевић, као и његов пажљиво одабрани стручни штаб, успели су да све преброде и већ ускоро ће, сада већ традиционално, доделити признање најуспешнијим спортисткињама у женском фудбалу, до чијих имена ће доћи после јавног гласања актера бројних спортских приредби и првенстава широм земље.

Женска футсал репрезентација Србије налази се у Каунасу, где игра квалификациони турнир за учешће на Европском првенству у Литванији. После уводног тријумфа над Северном Ирском, наше девојке су- након преокрета- поражене од Словачке резултатом 3:2 и данас играју одлучујући меч са селекцијом домаћина. Изабранице селектора Дејана Мајеса даће све од себе да славе у тој утакмици, али је за пласман на шампионат Старог континента потребно и додатно да се сложе коцкице, односно да Северна Ирска изађе непоражена из дуела са Словачком. Из Литваније се, специјално за Радио Београд 1, јавља с најновијим вестима тим менаџер наших футсал селекција Игор Гачић.

Као и увек, поред спорта, бавимо се и темама из света културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. Сутра, у недељу, 9. маја, у Културном центру Зрењанина биће одржан први овогодишњи концерт Зрењанинског камерног оркестра. Изложба графика под називом " Небу под облаке " уметнице Татјане Трајковић отворена је у уметничкој галерији Стара капетанија у Земуну. Шести Сомборски интернационални фестивал стрипа и фантастике одржава се од 14. до 16. маја. Пратимо и `Вечери на Косанчићу`, манифестацију `Наши дани` у Новом Саду, Недељу кинеског документарног филма у Културној станици Свилара у Новом Саду, `Јоакимове дане` у Крушевцу, о којима нам учешће износи глумица Исидора Рајковић, и сама учесница ове позоришне смотре.

Манифестацијом `Музеји за 10` обележавају се Међународни дан музеја, Европска ноћ музеја и Национална недеља музеја. Омиљени фестивал филмова на шпанском језику, „Шпански метар", у организацији Института `Сервантес`, биће одржан од 20. маја до 6. јуна у Београду и Новом Саду. У зрењанинском позоришту "Тоша Јовановић" премијерно је изведена представа "Наш град", по истоименом драмском тексту Тортона Вајлдера, у режији Мие Кнежевић. Шеснаестог маја у Ботаничкој Башти Јевремовац започиње ИВ Концертна сезона Музикон оркестра , овом приликом наступају са Стефаном Миленковићем. Након мјузикла `Ко се боји Исидоре Данкан`, новосадски `Viva Dance` студио изнедрио је још један посвећен значајним женама прошлости. Реч је о мјузиклу `Ја сам Милева Марић Ајнштајн`, који ће бити извођен на сцени Новосадског позоришта, о томе нам прича кореографкиња и ауторка мјузикла Гордана Орешчанин.

Ни то није све- о новом филму `Траг дивљачи`, кога режира њен брат Ненад, за нашу емисију говори глумица Милена Павловић. Међународни бијенале уметничког дечјег израза - `БУДИ` одржаће се девети пут, од 15. маја до 15. јуна, у организацији Културног центра Панчева. У Малом салону Народног музеја Зрењанин, од среде, 12. маја, биће доступна изложба „Трагови и поруке", Градског музеја из Врбаса. Ретроспективна изложба Богољуба Ивковића представљена је у `Галерији 73` на Бановом брду. У Манаковој кући до 5. јуна посетиоци могу да погледају изложбу слика `Дарови`, младог власотиначког уметника Александра Спасића. Сутра, 9. маја, одржава се Фрушкогорски маунтин-бајк маратон, у организацији клуба `Фанатик`. Нови хит мјузикл у Опери и Тетару Мадленијанум очекује нас 15. маја, у питању је представа `Последњих пет година`, у режији Роберта Бошковића- нешто више о премијери рећи ће нам Бранислава Подрумац, сопран, која тумачи једну од главних представа у овом мјузиклу. 

Биће и других актуелности, из свих области живота, чућемо шта имају да кажу аутомобилиста Душан Борковић, одбојкашки селектор Зоран Терзић, одбојкашица Бојана Миленковић, редитељ Филип Гајић, докторка Наталија Цокић, која је проглашена за личност године у Штајерској. Најављујемо нову сезону на Београдском хиподрому, почиње сутра. Стиже нам и манифестација `Нарцису у походе`, да и не говоримо о ФЕСТ-у и дивним поздравним речима лауреата `Београдског победника` Радета Шербеџије и Пурише Ђорђевића. Неће изостати ни нови предлог јеловника витеза кулинарства Милијана Стојанића, а помно ћемо, по обичају, пратити кретање резултата на утакмицама Линг Лонг Супер лиге у фудбалу, као и у важнијим европским шампионатима.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару