Етно храна у Јошаничкој бањи

Пасуљ, боб, кромпир, паприка, парадајз, краставац, блитва, зеље, цвекла, липа, мајчина душица, коприва, матичњак, жито, кукуруз…. Представљамо вам главне глумце данашње „којкекуда“ приче… А ликови које тумаче су: пасуљ на тавче, бобове пихтије, мешана салата, сармице разне, као и сокови, поховани качкамак, хлеб, лепиња, кравајчићи… Старинска јела и напици – знате она што се спремају дуго, на малој ватри или украј шпорета, наравно на дрва…

Ово ново, брзо време у каквом живимо, има и нови израз за њих, наравно на језику цивилизације 21. века, енглеском, „слоw фоод", „спора храна" у дословном преводу... У култури киоска и супермаркета, свеопште брзине, па и брзе хране, „fast food"-а, све што је споро добија додатну конотацију - старих, кажу и добрих, времена.

Називају таква јела и етно-храна или традиционална кухиња, а Зорица Лазић, која са супругом Данијелом већ годинама у Бањи Јошаници развија сеоски туризам на вековном породичном имању, каже просто: „То је сељачка храна!". Здрава, добра, пуна труда и љубави, у коју су генерације предака улагале - од расада, сетве, узгоја, расплода до тепсија, бакрача и трпезе, и све то преносиле потомцима као залог трајања. Себе самих.. на своме...

Можда сте знали, а можда и не - има Србија две Јошаничке бање: једну подно Копаоника и другу испод планине Буковик код Сокобање. Село се заправо зове Бања Јошаница и заиста има седам извора лековите воде. Кроз бању, али и кроз само имање Лазића, протиче река Јошаница, на којој је неко од предака Лазића подигао воденицу још 1888. Тада је била једна од 37 у сливу реке и притока. Сада је једина.

У саставу је куће, а у њу се улази из Зоричине кухиње или, како она каже, њеног царства.

Ваше Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић су га обишле, а разговор забележиле, у мирном, мирисном и цветном дворишту, у хладу старе винове лозе.  

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње