Читај ми!

Радио свира за нас

Унеско је упутио позив, Радио Београд га прихватио са задовољством и тако данас, 13. фебруара, кроз разне програмске садржаје, на нашим програмима говоримо о еволуцији, везама и иновацијама у чаробном радијском свету. Давне 1946. године, на овај дан, први пут је емитован програм Радија Уједињених нација, а од 2011. године Унеско 13. фебруар обележава као Међународни дан радија. Наша кућа апсолутно има чиме да се похвали, једна је од оних која држи корак са модерним, савременим стермљењима и- поред старог, провереног слушалачког аудиторијума- све више окупља и млађе генерације, које нас слушају преко интернета, друштвених мрежа и, свакако, посредством мултимедијалне платформе РТС Планета. Имамо и 4 тематска музичка канала, поред редовних програма, а још четири су у припреми. Не треба заборавити никако ни чињеницу да се дигитализација свих студија Радио Београда приводи крају, да се наши новинари с терена јављају најсавременијим средствима и да су нас `неки нови клинци` апсолутно прихватили. На ове теме данас говоре Зорана Бојичић, директорка технике Радио Београда и Снежана Грујић, руководилац Службе медијских услуга Радио Београда.

После успешне провере кандидата за репрезентацију Србије у Банатском Карловцу 6. фебруара, која је изузетно добро одјекнула у спортској јавности, на ред је дошао и први турнир репрезентација на тлу Србије, од оснивања Савеза кошаркаша у колицима Србије далеке 2004. године. Данас се у маленом, али гостопримљивом Бојнику на југу Србије одржава међународни турнир за кошаркаше у колицима, на коме ће- поред наше репрезентације- учествовати и селекције Бугарске и Црне Горе. Владимир Кузмановић, председник Удружења наших баскеташа у колицима, јављаће нам се током емисије, како би нам дочарао дружење спортиста и упознао с резултатима екипе коју, у својству тренера, с клупе предводи Слободан Бањац. Искористићемо прилику да Кузмановића приупитамо и о очекивањима уочи данашњих полуфиналних утакмица Купа Радивоја Кораћа, подсећамо- у борби за финале састају се Мега и Војводина, односно Партизан и Црвена звезда, која је дошла у потпуно подмлађеном саставу, због актуелне пандемије короне. 

Почело је ново првенство за ватерполисткиње, Црвена звезда јасно поручује да осми иду на освајање титуле првака Србије. У првој утакмици новог шампионата, дуелу Звезде и Спартака из Суботице,није се постављало питање победника, пошто су домаће играчице од почетка до краја диктирале ритам утакмице, али је овај сусрет био значајан за Сесилију Диаз Месу, 24-годишњу играчицу са Кубе, која је дебитовала за црвено-беле. Бивша играчица Сентеша и Уралочке није играла превише, али је оставила одличан утисак и постигла чак седам голова. О њој, али и о подмлађеном кадру кога има на располагању говори нам шефица струке Звездиних ватерполисткиња Драгана Ивковић. 

И то, наравно, није све што се тиче спорта, пратићемо и бројне друге спортове, као и кретање резулатата на утакмицама Линг Лонг Супер лиге Србије, као и значајнијих европских фудбалских шампионата. Навикли смо, такође, наше слушаоце, да помно пратимо и друга дешавања из света који нас окружује, из културе, као и јавног и уметничког живота. У `Галерији 73`  отворена је изложба  слика `Конрадова башта`, Јана Агарског, уметника рођеног 1962. године у Старој Пазови-о овој поставци говори нам директорка галерије Мирела Пудар. Изложба која посетиоцима нуди носталгично подсећање на године у којима су сатира и хумор обликовали југослвенску стварност постављена је у Етнографском музеју, носи назив `Сељак у карикатури `Јежа` 1935.-1990`. У галерији `Сингидунум`  је колективна изложба Секције за текстил и савремено одевање, на тему експеримента у култури, док је на сцени Београдског драмског позоришта актуелна премијера `Југојугославија`, о којој нам прича један од главних актера, Јелена Чворовић- Пауновић.

Уметничко удружење `Тачка сусретања` у салону крај Порте у Вршцу обележиће 7 година псотојања, и то- разуме се-радно, о томе нам прича Марија Васић-Каначки, оснивач и главна `карика` овог окупљалишта поклоника уметности и лепе мисли. Двадесето Бијенале студентске графике Србије почело је прошле суботе и траје до 6. марта у Великој галерији и Галерији Дома културе "Студентски град" . Градска библиотека у Суботици организује 13. по реду квиз за подстицање читања у основним школама „Читам и скитам". Овогодишњи „Читам и скитам" биће посвећен дрвету, па је слоган квиза „Где год нађеш згодно место, ту дрво посади" .Ивана Ковачевић, наставница српског језика и књижевности у ОШ `Драган Херцог` у Београду једна је од добитница Светосавске награде, за постигнуте резултате у образовно-васпитном раду са ученицима. Такође, Ивана се нашла и међу 50 најбољих просветних радника на свету.

Галерија "Чедомир Крстић" у Пироту, на чијем је челу историчар уметности Радмила Влатковић, ове године обележава четрдесет година постојања и рада. Тим поводом, како каже директорка Влатковић, биће организовано низ изложби и поставки . Репертоар Крушевачког позоришта богатији је за још једну представу. Према тексту „Прозор", Наташе Рајковић, представу „За сада је све ОК" режирала је Снежана Тришић . У Северној Македонији је недавно објављен зборник под насловом „У љубави је истина" , у којем се налазе пословице, мудре мисли и афоризми о жени, љубави и браку. У овој књизи, коју је приредио књижевник и преводилац Миле Ђорђијоски, заступљено је и троје панчевачких афористичара: Александра Филиповић, Зоран Т. Поповић  и Александар Чотрић . Они су међу ауторима с највећим бројем афоризама. На ту тему, прича нам Александра Филиповић једна од ретких дама у свету афоризама и сатире , чак и у европским оквирима.

Навикли смо слушаоце овог, породичног радио магазина, да будемо актуелни и по питању новитета музичке сцене. Емитујемо старе добре рефрене из осамдесетих година прошлог века, али и редовно информишемо о свему што се објављује код нас, без обзира на музичке жанрове. Ове суботе такође неколико информација из света музике и дискографије. У години у којој обележава четири деценије рада, нишка група `Кербер` објавила је нови сингл `Бестрага све`, о коме нам прича фронтмен овог бенда Горан Гале Шепа.  Руски саксофониста Олег Кирејев је, уз подршку куће `Metropolis Music`, објавио ново издање „Jazz Classic". Ово је први џез пројекат објављен за српску музичку кућу који су заједнички снимили српски џезери и руски музичар. Нови сингл има и ВИС `Лимунада`, овај освежавајући састав сигурно ће обрадовати своје навијаче песмом `Не тугуј, душо`.

Коначно, награда за животно дело, коју `Нишвил` џез фестивал традиционално додељује заслужним српским музичарима, ове године биће уручена Јови Радовановићу и групи "Седморица младих", саставу који је ушао у Гинисову књигу рекорда, као ансамбл који је 33 године свирао непрекидно заједно. О великој групи, која је толике године пленила шалом, хумором, али и професионалношћу и изузетним квалитетом музицирања, говори директор фестивала `Нишвил` Иван Благојевић.

Национална организација за ретке болести Србије номиновала је за велику награду `Црни бисер`, коју додељује престижна Европска организација за ретке болести , младу песникињу Ану Илић из Владичиног Хана. Управни одбор Ану је сврстао међу пет финалиста, што ова дивна девојчица, с разлогом, сматра великом чашћу и признањем. Коначни победник ће бити објављен после јавног гласања, 24. фебруара, али је већ ово велика победа за Ану и њену фамилију, која је извела на прави пут и омогућила да се правовремено и квалитетно уметнички изражава и представља своје радове. Навијамо за њу, а слободно можете и гласати, има још десетак дана да својим потезом додатно улепшате живот надареној ауторки с југа Србије.

Овогодишњи добитник Статуете "Јоаким Вујић" , коју крагујевачки Књажевско српски театар деценијама уназад додељује за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији  је професор и редитељ Светозар Рапајић. И то није све што се тиче награда-чућемо директора овог позоришта Милоша Крстовића.Ансамбл Опере Народног позоришта у Београду сутра вече ће на Великој сцени националне музичке куче одржати концерт наполитанских песама. Ко су били аргентински гаучи, како су живели, како облачили- можемо да сазнамо на изложби о Мартину Фјеру, у Етнографском музеју. У Музеју афричких уметности, популарном МАУ, у сарадњи са дечјим оркестром `Музика света`, организује музичку радионице `У ритму Африке`, за децу од 7 до 14 година, која траје од фебруара до јуна месеца.

И ове суботе чућемо нови предлог јеловник за кога је задужен Милијан Стојанић, витез кулинарства, академик гастрономије, човек из Гинисове књиге рекорда и, од пре неколико дана, носилац Вукове дипломе за свој рад. Неће недостајати ни добре музике, различитих жанрова и година производње, за све укусе.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.   



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару