Читај ми!

Иде `Жеља` лајковачком пругом

Права сензација и значајно појачање екипи лајковачког Железничара је долазак Ане Бјелица, златне репрезентативке Србије, актуелне европске и светске шампионке. Њено присуство одмах се осетило кроз прве утакмице, посебно у првој утакмици полуфинала Купа Србије, у којој је популарна `дизелка`, у комшијском дербију с ТЕНТ-ом, декласирала Обреновчанке. Најефикаснија у екипи `Жеље` била је управо Бјелица, са 23 остварена поена, а како се нашла у овој средини уместо у Кини, како се изборила с позитивним вирусом короне и о другим интересантним темама из одбојке и ван ње говори нам данас у емисији `Време спорта и разоноде`.

Серија `Тајне винове лозе` заокупила је пажњу телевизијског аудиторијума, с њом и лик Ање Томовић, кога уверљиво дочарава млада глумица Вања Ненадић, наша данашња саговорница. Пре неки дан је прославила рођендан, лепши поклон од емитовања ове серије није могла да добије, јер је сада, кроз ту улогу, дошло `на наплату` све оно што је последњих година радила у театру и на малим екранима, у серијама и филмовима. Вања, иначе рођена Сомборка, дружељубива је и радознала, воли да пише, води дневник, истражује и похађа разне едукативне курсеве. Освојила је публику дебитантском улогом у филму "Бисер Бојане", у којем је играла са Мимом Караџићем и Андријом Милошевићем., гледаоци је знају и из серија `Комшије` и `Тајкун`, ето сада и `Винове лозе`, по којој је већ увелико препознају на улици, а њој отвара врата за бројне наредне улоге у којима ће моћи да искаже сав свој таленат.

Током емисије разговарамо и са главним тренером бадминтон репрезентација Србије, Миланом Барбиром, и то о условима за тренинг и такмичења у доба пандемије, тренутној реализацији програма и планова рада, резултатским циљевима. Већина његових планова везана је за младе, с којима планира да `нападне` и највећа светска такмичења, попут Олимпијских игара у Паризу. Управо припадници млађе генерације допринели су да се, у последње време, за Србију чује и на бадминтон теренима, јер су врло активно учествовали на јаким међународним турнирима, неретко освајајући и трофеје и признања. Циљ је, свакако, и омасовљење овог спорта код нас, јер је и здрав, атрактиван и динамичан, тако да оправдано верујемо да ће наћи своје истакнуто место код најшире популације.

Ни пандемија није спречила одржавање 29. Зимског фудбалског турнир Чукарица, који се одвија до 28. фебруара у Београду, у организацији Градске Општине Чукарица, у сарадњи са Фудбалским савезом Београда. Својевремено је настао са идејом да, утакмицама и такмичењем у зимском периду, омогући аматерским клубовима да се што боље припреме за предстојеће првенство. Овогодишњи турнир игра се на теренима ФСБ-а на Ади Циганлији, уз учешће 16 екипа-10 са територије општине и шест из других делова града. Промотер је прослављени фудбалски репрезентативац и фудбалски голман Стеван Дика Стојановића. О самом турниру и условима у којима се одвија, овог поподнева разговарамо са председником градске општине Чукарица Срђаном Коларићем, који је- са својим сарадницима- као један од примарних задатака одредио подршку спорту, од оног у школама до оваквих манифестација, на којима се промовишу фер плеј и спортска дружења.Турнир су прошлог викенда отворили фудбалери Звездаре и Лештана, успешнија је била екипа са Булбулдера и славила резултатом 2:1.

Тениски стручњак Горан Бубањ наш је саговорник ове суботе у вези са актуелним дешавањима у Аустралији, од мечева АТП купа до турнира који следе. Представљамо и рукометни клуб Дубочица из Лесковца, који се пласирао у плеј-оф наше елитне дивизије и навијачима подгрејао наду да би веч ускоро у свом граду могли да гледају и утакмице европских купова. Идемо у сусрет и `Европа купу` за скијашице у слалому и велеслалому, који се дешава на Копаонику од 22. до 25. фебруара. Очекује се долазак око две стотине такмичарки , наш главни адут за ово такмичење је Невена Игњатовић, која иза себе има већ доста успеха на међународним надметањима.

Александар Ђуричић управо је објавио књигу `Глоги`, о великом глумцу Небојши Глоговцу, који нас је прерано напустио. Полазници лесковачке школе стрипа `Никола Митровић Кокан` са сваког фестивала на коме су учествовали донели су макар по једну међународну награду, из Хрватске недавно-чак шест. У току је први фестивал Београдске филхармоније, који траје до 13. фебруара. На сцени `Пера Добровић` Српског Народног позоришта премијерно је изведена представа `Аматери`, у извођењу Новосадског новог театра, о томе нам прича глумица Сања Ристић-Крајнов. Група `Неверне бебе`, у сусрет новом албуму, има нови сингл, у коме им се прикључио Ђорђе Миљеновић- Скај Виклер, како тече њихова `Река љубави` испричаће нам лидер бенда Милан Ђурђевић.

После много година, Загребачки плесни ансамбл гостује у Београду, и то вечерас у `Битеф театру`. Вечерас је и концерт `Светлости позорнице`, на сцени Опере и Театра `Мадленијанум`. Југословенска кинотека управо приређује циклус филмова посвећен Мири Фурлан и њеним радовима. Изложба о др Ђорђу Радићу, под називом `Пером и делом међу свима највећи`, отворена је у Народном музеју у Зрењанину. Свечана премијера филма `Једини излаз`, Дарка Николића, са Анђелком Прпић у главној улози, одржаће се 10. фебруара у биоскопу `Синеплекс Ушће`, дан касније ово остварење почиње свој живот у дворанама широм Србије. О `Једином излазу` говори нам један од његових протагониста, глумац Милан Чучиловић.

3Д изложба вајарске секције УЛУПУДС-а у току је до 12. фебруара у Малој галерији овог здања. Пројекат `Креативно, нестрпљиво, изазовно` представља графике Весне Стајчич, и то под називом `Ка Месецу`. Музичке вечери на `Коларцу` поново се одвијају уз присуство ограниченог броја посетилаца, што радује уметнике. У издању `Креативног центра` објављене су две нове сликовнице из серијала о Мами Му. У Крушевачком музеју отворена је гостујућа изложба Народног музеја Краљева, под називом `Култура сећања`. Прва изложба у реновираном Музеју савремене уметности Београда отворена је јуче- дванаест радова под називом `Станице`, представља уметница Љиљана Шуњеварић.

Жири књижевног конкурса `Слободна тема 2020` донео је одлуку о најуспешнијим учесницима. Поводом 60 година од смрти Бранка Миљковића и педесет од успостављања награде која носи његово име, биће отворен конкурс за најлепше песму инспирисану Миљковићевим делом, под називом `Бранкова похвала о свету`, о чему нам прича потомак великог песника Урош Миљковић. Београдски рок бенд `Негатив` одржаће концерт 13. фебруара у `Комбанк дворани` у Београду. Сутра и прексутра у Великој дворани Коларчеве задужбине одвијају се концерти у част Владе Дивљана, за нашу емисију говори његов `саборац` Зденко Колар. Центар за графику ФЛУ удомио је заједнички пројекат Уне Кнежевић, Милице Поповић и Александра Ракезића, изложбу `Анастазија`, која ће моћи да се погледа до 20. фебруара.

Уз добре старе домаће и стране музичке хитове из осамдесетих година прошлог века, али и уз новитете са топ-листа, трудимо се да допринесемо разоноди наших цењених слушалаца. За то ће се, по обичају, потрудити и витез кулинарства Милијан Стојанић, који - као и увек- има нови предлог јеловника за недељни ручак.


Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару