Читај ми!

Атлетска принцеза

Један у низу сјајних изданака из `радионице асова` тренера Невена Ранића, као метак брза Милана Тирнанић, пре неколико дана је на митингу на Бањици остварила лични рекорд у трци на 60 метара- постигла је одличан резултат 7,34 секунде. Дотле јој је рекорд био 7.36, испред ње тренутно је само резултат Иване Шпановић из 2015. године, од 7.31. Свима је познато колико је спринт битан за скакаче у даљ. Милана одавно није изненађење, она је атлетичарка с којом се озбиљно рачуна, ко зна- можда већ данас, на митингу у Аустрији, достигне и државни рекорд. Тренер Ранић у разговору за нашу емисију каже да је његова пуленка у беспрекорној форми и да није немогуће да се то догоди већ током овог поподнева. Добићемо извештај с лица места, уз искрену подршку младој спортисткињи, једној од нашиј атлетских принцеза.

Футсал репрезентација Србије ремијем је започела учешће у квалификацијама за Европско првенство. Са Румунима су изабраници Горана Иванчића одиграли 2:2, после вођства домаћина преокренули су резултат, али је ипак у финишу првог дела дошло до изједначења. Наш наредни ривал, у Новом Саду, 3. фебруара, биће селекција Босне и Херцеговине, која је на старту савладала Северну Македонију са 2:1. Треба рећи да су наши први ривали у групи били знатно појачани Бразилцима и играчима из других земаља у којима се максимално држи до футсала и доста улаже у овој спорт. Наш тим за другу утакмицу допуниће састав играчем Коњарника Драгом Шљукићем и футсалером мађарског Кечкемета Александром Гавриловићем. Наш саговорник данас је Стефан Ракић, стрелац једног од два поготка за наш државни тим у дуелу у Румунији.

Александра Црнчевић, 33-годишњи примач сервиса, убудуће ће носити дрес одбојкашког клуба Партизан. Српкиња богатог интернационалног искуства ставила је параф до краја сезоне и дебитоваће за црно-беле већ дана у дуелу са Јединством из Старе Пазове. Александра се после 13 година враћа на домаћу сцену, током успешне каријере играла је за Поштар, Динамо из Панчева, грчком Маркопулу, Динаму из Букурешта, Олимпијакосу, француском Еноу, Ред Вингсима у Јапану, Локомотиви из Бакуа, Динаму из Москве, Алби Блаж, кинеском Тјанђину, као и у италијанској Падови. Гледаоци ће можи да је поздраве већ данас од 17 часова у дворани `Мастер`, када почиње утакмица Партизана са Сремицама.

Новосадска женска академија је клуб који годинама већ учествује на државним и интернационалним такмичењима свих категорија и бележи успехе. ЖКА се пре неколико година такмичила и у Евролиги за младе, а изнедрила је и неколико репрезентативки. Ових дана, кошаркашице ЖКА су забележиле две победе у само три дана и тако се одмакле од опасне зоне у домаћем шампионату. После паузе због обавеза репрезентације, Новосађанке ће 13. фебруара дочекати екипу Краљева. Наша саговорница ове суботе је председница Новосадске женске кошаркашке академије Дејана Цвјетан.

Раднички са Црвеног крста је, вероватно, још једино спортско друштво у земљи уз које се везује статус романтизма. Генерације спортиста исписивале су историју дугу сто година, изгледа да ће почетак новог столећа бити посебно значајан за клуб из боемског краја Београда. Говорио је о томе недавно и председник Републике Србије Александар Вучић, а и одборници престоничке општине усвојили су план за реконструкцију спортског комплекса на Крсту. Планом је предвиђена изградња потпуно новог, савременог спортског објекта са двораном капацитета од 1.000 до 1.200 гледалаца, спортских терена и вежбаоница. У оквору комплекса биће отворен и музеј спорта, као и простори за обуку и одржавање семинара, као и канцеларијски простор за представнике клубова. Када ће радови почети да се одвијају биће познато након завршене техничке документције.На ту тему разговарамо с једним од челних људи СД Раднички, својевремено прослављеним боксером Љубинком Веселиновићем.

Међу `рођенданцима` је и часопис `Борба`, који ће током фебруара обележити 99. годину постојања. Нема ко није дигао руку на наше колеге из овог листа током дуге историје, често су настојали да јој заметну траг, а она- ево- и сада функционише. Дирљиво је колико се новинари `Борбе` труде да опстану, то се већ одавно ивичи са границом фанатизма, о ентузијазму да и не причамо, поново га има у огромним количинама. Како опстају- пробаћемо данас да сазнамо од уреднице ове новине Елене Стојановић, а искрено-нема коме срце није заиграло када би на улици, па још у ношњама, видео лепе девојчице како деле бесплатне примерке овог часописа, или иду од улаза до улаза и убацују их у поштанске сандучиће. Жеља за опстанком је присутна, види се то из сваког ретка који нађе место на ступцима штампе, али и у атмосфери која влада међу нашим колегама које су тренутно део реадкцијског персонала. Драга `Борбо`- бори се !

Млада каратисткиња Бранкица Неговановић најбоља је спортисткиња Лознице за годину коју смо оставили иза себе. Захваљујући постигнутим резултатима, Бранкица је у октобру ове године заузела прво место на ранг листи Светске карате федерације у конкуренцији јуниорки до 53 килограма. Она је уједно и најбоље пласирани српски каратиста у свим конкуренцијама (мушкој и женској). На Европском првенству у Будимпешти, Бранкица је у категорији до 53 килограма освојила сребрну медаљу, а после тога на државном првенству у Крагујевцу је постала и првак државе, након чега осваја Куп Србије и тако осваја дуплу круну. У досадашњој каријери има 19 титула првака Србије. Освајач је више златних медаља на домаћим и страним такмичењима. Њено лично залагање и успешни резултати су је квалификовали за развојни програм Олимпијског комитета Србије и воде је на припреме за Олимпијске игре које ће се одржати 2024. године у Паризу. Чланица је карате клуба Шампиони из Бање Ковиљаче, одлична је ученица трећег разреда средње Економске школе, добитник је Доситејеве награде за постигнуте резултате у области школе и спорта. Ево идеалне прилике да, кроз прилог, упознамо ову дивну 18-годишњу девојчицу... 

И ове суботе, као и сваке друге, поред спорта, пратимо и дешавања из света културе, уметничког и јавног живота. Филм и анимација у систему образовања заступљени су у оквиру интерактивне изложбе Снежане Трстењак. У понедељак ће у Савременој галерији Зрењанина бити отворена изложба Александре Илић, док је отварање поставке Михала Ђуровке у истом граду три дана касније, у Културном центру Зрењанина. Зимски дечји научни камп 2021 биће организован сваког викенда у фебруару. Репертоар `Звездара театра` за овај месец је спреман, баш као и четири изложбе Културног центра Београда. Изложба `Награђени на Меморијалима`, поводом 60 година Меморијала Надежде Петровић, отворена је јуче. Видео перформансе који се баве темама телесности, родне категоризације, доминације, дисперзије свести, децентрализације идентитета представља уметница Ивана Косановић на изложби у Дому омладине Београда. Четвртог фебруара Коларац обележава 89 година постојања, биће одржан и концерт клавирског дуа Тамара Стефановић- Ненад Лечић.

`Мистерија Брашовановог павиљона из 1929. године`- назив је поставке у Музеју науке и технике. Карикатуриста `Вечерњих новости` Тошо Борковић, уз Владана Николића победник је конкурса са темом `Мини хидроцентрале-макси разарање`. На сцени Народног позоришта у Зрењанину 2. фебруара, на дан театра, биће изведена премијера представе `Лепотица`, док је премијера `Рибарских свађа` у извођењу ансамбла Народног позоришта у Приштини одржана у Дому културе Грачаница. После више од једног века, `Ана Карењина` нашла се премијерно на сцени тамошњег Народног позоришта. Хор Дечјег културног центра одржаће Светосавски концерт вечерас у крипти храма Светог Саве. О актуелном фудбалском тренутку репрезентације Србије прича нам Љубинко Друловић, говоримо и о такмичењима у организацији Скијашког савеза Београда, одржавају се на Копаонику под називом `Трофеј Београда 2021.`

Књига Црна птица, ауторке Александре Јовановић, у издању Креативног центра, овогодишњи је добитник награде Политикиног забавника за најбоље књижевно дело. У Музеју књиге и путовања, отвореним под кровом Удружења Адлигат, налази се једна од најзначајнијих збирки књига о Египту у овом делу Европе. Успешно је завршен пројекат Играј се са татом. Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, оснивач Института за женски спорт и селекторка кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић, као и и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић- Атанацковић потписали су протокол о сарадњи, базиран на заједничкој потреби да се девојчицама предшколског и основношколског узраста обезбеди бесплатно бављење спортом на територији града Зрењанина, и то у три спортске дисциплине - кошарци, гимнастици и џудоу. Павле Зелић овога пута говори нам о стриповима, тачније о једном који је баш побудио пажњу јавности-
„Добродошли на Косово", кога је прошле године објавила француска издавачка кућа „Роше". Појавио се и у српском преводу, у издању издавачке куће „Систем Комикс", а италијански аутори одлучили су да кроз девету уметност прикажу истину о страдању српског народа на Косову у мартовском погрому.

Чућемо, дабоме, нови предлог јеловника витеза кулинарства Милијана Стојанића, као и звуке старих добрих музичких хитова из осамдесетих година, домаћих и страних, који просто милују и толико година доцније. Пратимо и кретање резултата на фудбалским теренима широм Европе.


Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару