Одлазак Граде Зајића

У Удружењу пензионера “Стари град“у Београду свакодневно се одвијају различите активности. Ту је могуће остварити бесплатну правну помоћ и сазнати корисне информације, попут оних ко има право на бањски опоравак, на пакете солидарне помоћи ПИО Фонда, али и како се склапају уговори о доживотном издржавању или уговори о поклону.

Децембар је традиционално месец када се старији житељи окупљају да прославе крсну славу, али и да на заласку старе дочекају Нову годину. Испраћај ове 2020, биће другачији због пандемије Ковида 19. Упркос свему, у Удружењу пензионера "Стари град" не заборављају на своје чланове и поред хуманитарних пакета, једни друге охрабрују да лакше преброде физичку изолацију за време пандемије. О акцијама и дружењима "на даљину" говориће проф. др Снежана Нена Шантић, председница Удружења пензионера "Стари град".

У минутима за здравље  говоримо о побољшању и очувању имуног система,  који је кључан у борби против корона вируса. Познато је да је наш цревни систем највећи имунолошки орган. Како се одржава његов баланс, колико пробиотици чувају отпорност организма и како и када треба узимати витаминске суплементе? Зашто је опасно пити антибиотике без лекарске препоруке? Одговоре тражимо од проф. др  Дина Тарабара, гастроентеролога и онколога у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" у Београду,  који се и сам борио са Ковидом 19.

Прошле среде нас је, изненада, у 75. години, напустио социолог Градимир Града Зајић. Био је један од оснивача Геронтолошког друштва Србије и велики стручњак у области социјалног рада и геронтологије. Памтићемо га као великог професионалца, бритког ума и изузетне енергије. И по дивном осмеху и благој нарави.

У знак сећања на Граду Зајића емитујемо интервју који је дао нашој емисији пре годину дана. Разговарали смо о ИСП Евергрин клубу који је сваке друге суботе, баш на Градину иницијативу, окупљао истраживаче социјалних прилика у Републичком заводу за социјалну заштиту.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Градимир Града Зајић (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару