Читај ми!

Физичка дистанца да - социјална, никако!

До краја године Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање ће поделити пакете солидарне помоћи пензионерима са најнижим пензијама од 15.113 динара. Акцију спроводе општинска удружења пензионера широм Србије. На основу Закона о пензијском и инвалидском осигурању Фонд ПИО сваке године издваја 0,1 одсто изворних прихода у тој години за унапређење друштвеног стандарда пензионера и о томе ћемо сазнати више од Јелице Тимотијевић, директорке Сектора за односе са јавношћу ПИО Фонда.

Новчани износ за пакете помоћи увећан је средствима из касе рекреативно-културног садржаја ПИО Фонда, који због епидемије корона вируса нису могли да се остваре, па је тај новац од 66 милиона динара преусмерен на солидарне пакете.

Недавно је у Београду основан Центар за друштвени и лични активизам и развој. Кроз два пројекта "Потребе старијих у доба короне" Фондације Дивац и "Моји мотиви у тешким временима - како преживети време пандемије?" та групација жели да помогне старијима да се ослободе од страха и усамљености. За нашу емисију ће говорити члан тима Центра за друштвени и лични активизам и развој Јелена Николић, мастер филологије и дугогодишњи стручњак за комуникације и социјалну политику.

У рубрици радио-портрет ћемо представити Радосава Маленовића (92) и његову супругу Круну (76), пчеларе из Јагодине. Радосав и у овим годинама не престаје да иновира и усавршава модел кавеза за пчеле-матице. За тај изум је награђен бројним признањима и плакетама удружења пчелара, Ветеринарског факултета и пољопривредних институција. Каже да је у десету деценију живота закорачио захваљујући меду и другим пчелињим производима.

Овог 29. новембра, Ју Група је обележила пола века од оснивања. Старијих рок бендова од YУ Групе на Балкану нема, па их многи зову и домаћим "Rolling Stonesima". Препознатљиви по баладама и етно мотивима браћа Јелић стварају и наступају и данас, са истом енергијом као пре педесет година. О сећањима и плановима говориће Жика Јелић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Радосав Маленовић (Фото/Јутјуб)

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару