Читај ми!

Уб- то одавно није само Џајић

Уб, питомо градско насеље у Колубарском округу, са око шест хиљада становника, годинама је било познато по добром фудбалу и вансеријским асова овог спорта, који су прве кораке начинили баш ту, на локалном стадиону- Драгану Џајићу, Душану Савићу, Немањи Матићу...Од ове године, дефитинивно, листи славних из Уба прикључиле су се и одбојкашице, које су најпре у марту освојиле Куп Србије, потом и Суперкуп, да би у овом шампионату све време провеле на првом месту табеле. Изабранице Маријане Боричић, међу којима сиу и Љиљана Ранковић и Љубица Кецман, повратнице из иностранства, пружају одличне партије и на домаћем и на међународном плану. Део тима је и наша данашња саговорница Софија Медић, која је после београдског Радничког и суботичког Спартака, играла у Румунији, Мађарској и Немачкој, сада са Убом исписује шампионске странице. Синоћ су, без изгубљеног сета, у гостима, у Дудовој шуми, савладале Софијин некадашњи клуб Спартак и спремају се за нове изазове.

Данило Стокућа први је тренер женског одбојкашког клуба Партизан, што је за њега равно највећим животним радостима. Као играч, са 16 година је био најперспективнији јуниор у првом тиму црно-белих. Одлази, потом, у иностранство, играчку каријеру завршава у Јединству из Старе Пазове, а потом се окреће тренерском занату. У Партизану је поново откад је женска секција опет почела с радом, и то у школици одбојке. Радио је са најмлађим девојчицама, учио их одбојкашком умећу, али и љубави према овом спорту. Уз подршку челног човека клуба Жељка Танасковића, све боље и сигурније води црно-беле девојке, пошто је на месту тренера недавно заменио Љубомира Галогажу, уз нескривене жеље да ове девојчице вине у горњи део табеле и да то једног дана постане баш квалитетна екипа, то је циљ и младог тренера и управе клуба. Коментаришемо данас Партизанове суперлигашке партије, чућемо Стокућина размишљања о времену које долази.

Кад смо већ код одбојке, заболело је жестоко све оне који прате овај спорт, али и све добре људе генерално, оно што се догодило млађаној Мињи Драганић, која је једва извукла живу главу из пожара, у коме је изгубила све што је имала. Није ствар у намештају, гардероби, било чему другом, већ о животу, јер је мала Миња већ два пута оперисана, с обзиром да мора да јој се пресади 60 одсто коже, буквално толико је изгорело у страховитом пламену на десетом спрату њене зграде на Дорћолу.

Племенити одбојкаш Партизана Ненад Станковић (18) и његов другар Огњен Тодоровић (38) донирали су кожу девојчици, Станковић вели да ниједног часа није размишљао, благо нама с таквом омладином, баш као и с оним момцима који су помогли Мињи да изађе из ватрене стихије, преко терасе. Разговарамо данас са Слободаном Милошевић из одбојкашког клуба Обилић, у коме игра несрећно дете. Клуб са Врачара, иако и сам у немилој финансијској ситуацији, заједно с породицом, побринуо се да помогне својој младој играчици. Тај рачун је, заправо, онај прави на који треба послати евентуалну финансијску подршку,неопходну за Мињу, она ће бар још неколико пута морати под нож.Редакција наше најдуговечније радио емисије срцем и душом је уз Мињу, навијамо из све снаге, верујемо да је исти случај и с нашим слушаоцима. Миња, не дај се!

Милан Пиперски, некадашњи борац без страха и мане, сада селектор српске репрезентације, данас на Авали комплетира наше најбоље боксере. У одмаралишту Студентских домова у Србији на Авали окупиће се 14 момака с којима рачуна у периоду који долази. Припреме су предвиђене за подизање форме пред традиционални међународни турнир `Златна рукавица`, који ће се крајем новембра одржати у Сомбору. Од селектора Пиперског сазнаћемо како ће изгледати прирпеме, шта очекује од великог такмичења, имамо ли снаге за тоталну реформу `племените вештине`...

Подразумева се да ћемо говорити о неславној утакмици са Шкотском, после које су наши фудбалери опет пропустили прилику за учешће на Европском првенству, две деценије је већ тако. Пратићемо и кретање резултата наших кошаркашица у дуелу са Турском, у квалификацијама за ЕП 2021. Ту су, наравно, као и сваке суботе, и дешавања из света који нас окуружује, из јавног, културног и уметничког живота. Представа `Крадљивци кокосових ораха` премијерно је изведена у Малом позоришту `Душко Радовић`, о томе нам говори редитељка Анђелка Николић. Самостална изложба радова на папиру Љиљане Бурсаћ, под називом `Простори логоса`, одржаће се у малој галерији Дома војске у Београду. После више од годину дана и бројних изложби по свету, Михајло Миша Кравцев поново излаже у родном граду, и то у Центру лепих уметности `Гварнеријус`. 9. `Плави круг око Аде`, сада већ традиционални маратон и трка подршке оболелима од дијабетеса (од ове године и полумаратон), одржан је данас на Ади Циганлији, о чему нам прича председница Удружења `Плави круг` Бојана Марковић.

Музеј науке и технике из Београда и Завод за интелектуалну својину Републике Србије представљају изложбу `Наши велики изумитељи`. Изложба `Зрењанинска фотографска сцена 2020". биће отворена у петак у изложбеном салону Културног центра овог града. Песникиња Ана Ристовић има за собом бројне награде, превођена је широм Старог континента. Сада је то случај и са збирком "Метеорски отпад", коју је објавила једна угледна издавачка кућа из Пољске. Љубитељи Астерикса, Обеликса и неустрашувих Гала имају разлога за радост- "Чаробна књига" је објавила осми албум с њиховим авантурама, и он је део понуде актуелног Сајма ове куће.

У новије време све су траженије биографије из живота познатих светских рок звезда, о једној таквој- о незаборавној Џенис Џоплин- прича нам писац познат по романима научне фантастике Горан Скробоња, у овом случају преводилац књиге о раду и делу велике певачице. Ана Ћурчин, са својом групом, најављује концерт који ће се одржати у Дому омладине Београда у петак, 20.новембра. Од 18. новембра одржава се осми по реду фестивал фотографије "Визуализатор", чији је циљ пун и несметан развој фотографије, визуелне медијске писмености и подизање нивоа визуелне културе. Своје парче хлеба око стотину људи са друштвене маргине зарађује радећи у својству уличних продаваца. "Лице улице" носи назив часопис који их окупља. Сада су добили и своју приватну библиотеку, па могу и да читају оно што воле и што су толико желели. Ово нам потврђује Ања Синадиновић, координаторка продаваца "Лица улице".

Удружење сликара и љубитеља сликарства `Корњача` представља дела својих чланова у галерији у Цариградској улици. За нашу емисију говори и Маја Ћирић, кустоскиња поставке у Уметничком павиљону `Цвијета Зузорић`, ради се о `Јесењој изложби`. `Мадам Батерфлај, један век у Београду`- назив је нове изложбе у Музеју позоришне уметности. Из света уметничке игре-додељена је награда `Димитрије Парлић`. Седамнаести фестивал `Чембало, жива уметност` одржава се 16. и 17. новембра у Свечаној сали Скупштине града. Једна од најбољих опера у Русији, Опера Санкт Петербурга, гостује у главном граду, Народном позоришту и `Мадленијануму`,с делима Бритна и Моцарта. Дена Бабајић, кустос-едукатор Народног музеја у Београду, прича нам о манифестацији `Музеј за 10`, која је у току још данас и сутра.

Музеј науке и технике из Београда и Завичајни музеј Параћин представљају изложбу "Леонардо", у простору Новог културног центра у граду на Морави. Изложба "Прва српска добровољачка дивизија" биће постављена у Народном музеју Зрењанина, у поводу обележавања Дана ослобођења града у Првом светском рату. У Новом Саду ће у понедељак бити представљена заједничка изложба СУЛУВ-а и Удружења ликовних уметника из Граца. Пред нама је и европска премијера изложбе "Љубав је љубав- радост венчања за све", у Музеју савремене уметности у Београду. Наш саговорник је и професор Владимир Копривица, са Факултета за спорт и физичко образовање, који подједнако разуме, воли, познаје, активно учествује у спортовима попут шаха, кошарке и других. Наш колега Слободан Малетић је с професором Копривицом разговарао, поред осталог, о томе колико је битно образовање спортиста, о будућим спортским кадровима- тренерима, менаџерима, спортским новинарима... 

Као и сваке суботе, чућемо витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића, нашег сталног сарадника већ петнаесту годину, с новим предлогом јеловника за недељни ручак. Слушаоцима емисије улазнице за лепе и интересантне културне представе додељују Дом омладине Београда, Опера и Театар `Мадленијанум`, као и `Рефлекотр Театар`. У музичкој понуди- стари незаборавни рефрени,са домаћих фестивала, али и бројна инострана позната имена светске поп, рок и диско сцене.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару