Алисија Алонсо

Свака жеља има свој пут. Он обично креће од онога што усвајамо од малена: „Зажмури и замисли. Пожели јако, маштај!” Али, кад би свако остварио своје снове само зато што је сањарио, било би лако. Оно што је жељи потребно да се претвори у стварност јесу и воља, упорност, храброст, рад, и дисциплина и бунт. Овом списку бисмо могли да додамо срећу и сплет повољних околности, али у случају наше гошће из прошлости, ове појмове треба узети са резервом… У њеном животу је много тога било црно–бело. Мрак или светло.

Остварење жеље вежбала је у мраку. Жмурила је месецима. Лежала је непокретна, померала само прсте и  припремала се за хватање животне шансе. Када је изашла из таме, њена водиља је било светло. Тамо где је на сцени био светлосни сноп, туда је требало да се креће. Без периферног вида, а касније готово слепа, пратила је силуете партнера кроз своје замућене очи. Тако је знатижељном новинару објаснила какав је њен проблем са видом: „Као када би неко смањио фокус на камери и замутио слику." Плесала је чак и када су јој очи виделе само мрак. Говорила је: „Ја играм у глави." За њу одустајање није било опција, јер је знала да живи због балета...а он јој је подарио радост, идеју, мисију и дуговечност.

Наша гошћа из прошлости је примабалерина асолута, кореограф, оснивач Националног балета Кубе, нежна Жизела и страствена Кармен, комунистичка активисткиња и Кастрова узданица, перфекциониста, ентузијаста и инспирација  - Алисија Алонсо.

Аутор текста: Милица Ђилас

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво