Зоран Калаба преко Радио Београда поклонио рачунар Мирјани Николић

Да се глас Радио Београда Првог програма далеко чује потврдиће прича проткана добротом и алтруизмом. Наиме, 23. маја у емисији "Доживети стоту", пензионерка Мирјана Николић из села Самош код Ковачице је гостовала на нашем програму као лауреат Шестог литерарног конкурса "Драганова награда".

Говорила је о награђеном путопису "Учесник у преносу великог крста" посвећеном Пећкој патријаршији. Напоменула је да све приче пише на старој писаћој машини са исушеним тракама, због чега сваки ред прекуцава два пута. Будући да има малу пензију, замолила је да јој неко помогне и ако може поклони стари компјутер.

Тај разговор је, у далеком Асену у Холандији, слушао Зоран Калаба и пожелео да помогне Мирјани. Јавио се нашој редакцији. Шта је било после? Зоран Калаба, Србин из Београда, директно из Асена и Мирјана Николић из села Самош код Ковачице су данас наши саговорници.

А да ли и како треба да идемо зубару у условима заразне болести попут епидемије корона вируса? Они које боли зуб или их је снашло неко запаљење, ових дана и месеци су на мукама. Како да безбедно добијемо стоматолошку услугу а да не „закачимо" корону? Без обзира на пандемију, није добро одлагати преглед или интервенцију код зубара.О томе ће у рубрици за здравље говорити стоматолог др Дарко Стаматовић. 

У радио-портрету ћемо представити иконописца Зорана Милошевића, необичног уметника из Баточине.

По професији је машиновођа у пензији, а по опредељењу иконописац. Аутор је више од 200 икона и учесник на бројним ликовним колонијама и изложбама.

Минуте за културу издвојили смо за брачни пар Мирјану и Младена Јоксимовића из Крушевца који специјалном обрадом старим књигама дарују нови живот и њихове корице чине уникатним. „Ако не можемо сви да будемо писци, можемо да имамо своју, персонализовану књигу", кажу Мирјана и Младен Јоксимовић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Зоран Калаба (Фото/Лична архива)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару