Лајковачком пругом са Иваном

Ивана Лазаревић, млада дама с наше насловне стране, годинама је предводила на паркету одбојкашице Железничара, у улози капитена, и са њима освојила два пехара Купа Србије, један Супер куп, титулу првака Србије, као и Куп Балкана. За многе прерано, напустила је своју позицију техничара с терена,а дрес заменила функцијом спортског директора популарне `дизелке`. Екипа из Лајковца прва је почела припреме за нову сезону, довела неколико звучних појачања, међу њима и искусног тренера Бранка Ковачевића. Иванин директорски печат веома брзо почео је да се препознаје, зато ћемо с њом попричати у данашњем издању породичног магазина `Време спорта и разоноде`.

Доста је оних који су склони тврдњи да ће предстојеће првенство Србије за одбојкашице бити једно од занимљивијих дешавања код нас. Чудно леп микс младости и искуства у већини клубова, обећава квалитетне мечеве и неизвесне завршнице. Нови члан елите код дама је екипа Срема, коју с клупе води тренер Владимир Каприш. Данас разговарамо с Наташом Савовић, истинским појачањем Сремица за прву сезону у елитном друштву. Наташа је прошле године бранила боје Клека и била најбољи поентер Супер лиге, са 401. поеном. Током каријере играла је, такође на позицији примача сервиса, и за Раднички и Будимпешту, биће лепо поново је видети на домаћим паркетима.  

У ова тешка времена по читав свет, није баш лако пронаћи већи број дешавања, али не брините за нас- биће тога доста и овог поподнева- не само спорта, већ и дешавања из света културе, уметничког и јавног живота. Причамо, поред осталог, о изложби коју су у у галерији Дома омладине Београда поставиле Катарина Јовановић Алфа и Сенка Тривунац. `Речи које недостају`- назив је изложбе магнетографија Драгољуба Митровића у уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну. У Галерији савремене уметности у Пожаревцу, посетиоци могу да погледају нову изложбу слика Здравка Вучинића. Роман о одрастању и прихватању различитости, под називом `Загрли месец`, објавила је београдска `Лагуна`. О тој књизи прича нам њена ауторка Даница Богојевић.

У Кући Ђуре Јакшића излаже уметница Драженка Дада Чајић. У Културном центру Зрењанина, у току је представљање радова ликовне колоније Завода за културу војвођанских Мађара. `Драган Чалина Квартет` је ауторски џез бенд, који сутра има свирку у престоничком клубу `Блуз и пиво`. После доста времена, музички састав `Владари` објавио је нови спот, о активностима овог бенда прича нам Влада Спирковски. Сваке недеље у подне Јавни акваријум и тропикаријум Београда организује едукативни обилазак за децу и одрасле, како би им приказали становнике овог чудесно лепог здања на Дедињу.

Миодраг Бата Костић, признати гитариста, најпознатији публици као дугогодишњи гитариста `YU групе`, али и по учешћу на култном двоструком албуму рок мајстора, као и по раду са групом `Теруси` из Тузле, објавиће ових дана нови албум за продукцију `Југотон`, заједно са својим бендом, а ми премијерно данас слушамо сингл `Са тобом сам онај најбољи`. У издању `Креативног центра`, у едицији `Добар родитељ`, објављен је приручник за родитеље превремено рођене деце `Пут родитељства- од мрвице до звезде`, ауторке Милице Лазаревић- Јекић. Сања Керкез, сопран, првакиња опере Народног позоришта у Београду, нови је креативни амбасадор националне платформе `Србија ствара`. Књижевна награда `Душан Васиљев` додељена је Маши Сеничић за књигу поезије `Повремена, попут викенд насеља`. Одбојкашки клуб Суботица покренуо је сјајну акцију под називом `Остави мобилни и узми лопту`, о чему нам прича Наташа Јанчикин, директор и тренер овог клуба са севера Србије.

Др Горан Милашиновић, у поводу новог издања романа `Апсент`, прича о утицају књижевности на његов животни пут. Ту је и прича о атлетском клубу `Top Jump`, чији су власници Биљана и Драгутин Топић, позната имена `краљице спортова`. Музеј афричке уметнисти, на Топчидерској звезди, позива све ђаке да учествују у креативном конкурсу. Изложба илустрације књиге `Банатска Венера и јунак Димитриј` Сенке Влаховић биће отворена за посетиоце галерије `Сингидунум`. Млада инструменталисткиња на харфи Софија Сибиновић сутра музицира у клубу `Полет`, у Цетињској 15. Нови филм Ивана Икића `Оаза` имаће светску премијеру на Венецијанском филмском фестивалу, у оквиру `Дана аутора`. Фирзерка и ликовни уметник Александра Бачко у интересантном прилогу објашњава како је спојила своје две љубави и како прави слике од косе.

Дане Корица је легендарни југословенски атлетичар, актуелни рекордер на стазама од 5.000 и 10.000 метара државе које нема (Југославије) и једне која још поносна постоји (Србије). Доказао се у дресу београдске Црвене звезде, с поносом је носио мајицу и тренерку репрезентације Југославије, обављао функцију савезног капитена јуниорске и сениорске мушке атлетске репрезентације Југославије пуних 20 година. Завршио је Факултет за физичку културу у Београду, нешто касније је на истом факултету и магистрирао, потом и докторирао. Европска асоцијација атлетских тренера , са седиштем у Лондону, 2014. прогласила га је за доживотног потпредседника. Радни век завршио је на месту генералног секретара Спортског савеза Србије. Није се удаљио од атлетике ни у пензионерским данима, увек је ту када су велики и знчајни догађаји у питању, баш као и када треба саветима помоћи онима који тек крећу пут звезда. Повод за данашњи разговор с Корицом је актуелна монографија,с детаљима из његовог живота и каријере.

И за данас смо спремили лепе награде за наше слушаоце, посебно ће обрадовати оне који воле да читају. Витез кулинарства Милијан Стојачић `частиће` нас предлогом јеловника за недељни ручак, а све то биће гарнирано старим добрим хитовима и песмама за све времена, и то онима које се мало где могу чути на радио програмима, то је привилегија Радио Београда 1.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару