Борба под кошевима

Кошаркашица Партизана Јована Стојановић синоним је за храброст и чврсту вољу. Упркос томе што су јој доктори у Тенесију, у њеној 18. години, утврдили да има дијабетес, не одустаје од спорта којим се бави од своје седме године. Завршила је факултет  University of the Cumberlands у Кентакију, потом се вратила у Србију, неко време радила као комерцијалиста у једној винарији, а онда схватила да не може без борбе под кошевима. Са кадеткињама Црвене звезде освојила је државно првенство, с успехом је носила и дрес Новосадске ЖКА, а ове сезоне је у црно-белом дресу, и то на два фронта, у домаћем шампионату и у регионалном такмичењу. Занимљиво је да после кошарке највише воли фудбал, а прошле године је први пут присуствовала кампу за младе лидере у Старој Пазови, у организацији Дијабетолошког савеза Србије. Тада је одлучила да се придружи `Плавом кругу` и да учествује у манифестацијама, активностима и догађајима које ово удружење организује.

Иако су званични шампиони Европе, наши најбољи одбојкаши, нажалост, неће бити део Олимпијских игара у Токију. То не значи да неће бити наших људи у такмичарском делу највеће планетарне смотре, пре неки дан визу за Јапан изборила је селекција Ирана, коју с клупе предводи Игор Колаковић,а његов први сарадник у стручном штабу Игор Кобиљски, познати српски тренер, управо је стигао у Београд и поделиће с нама утиске с квалификационог турнира, у коме им је победа у три сета над Кином донела учешће на толико жељеном такмичењу. У нашим шампионатима Кобиљски је, да подсетимо, у улози стручњака, с клупе, присутан од 2009. године, а оставио је запажен траг и као играч, током успешне каријере био је члан Партизана, подгоричке Будућности, као и француских екипа Ажаксјо, Тулуз и Рен.

Често се жалимо како немамо превише успешних представника у зимским спортовима, можда би наша данашња гошћа могла бити неки од наших наредних адута по том питању. Зове се Сандра Бањац, рођена је у Ужицу, већи део живота провела у Пожеги, у Београду студира скандинавске језике, књижевност и културу на Филолошком факултету. Говори шведски, енглески и шпански језик. Бавила се гимнастиком и спортским плесом,  пре годину дана посветила се потпуно биатлону и нордијском скијању. Освојила је прво место на шампионату државе у летњем биатлону, потом била на великом такмичењу у Словенији, на Покљуки, да би недавно узела учешће и на САС купу на Златибору, где је заузела једанаесто место. Сву пажњу окреће међународној сцени, уз жељу да представља Србију у најлепшем могућем светлу.

Као и сваке суботе, поред спорта, пратимо и дешавања из других области света који нас окружује, информације и прилоге из домена културе, јавног и уметничког живота. Пригодна књига у време загађеног ваздуха биће представљена у уторак у књижари београдског СКЦ-а, у питању је `Мало зелено дрво`, ауторке Селине Ловрен. Амбасада НР Кине у Србији и Институт `Конфуције` у Београду организују вечерас у 19х новогодишњи уметнички програм поводом прославе кинеске Нове године, на Факултету драмских уметности, сцена `Мате Милошевић`. Под слоганом „Победа која знач!" од четвртка, 23. до недеље, 26. јануара, у Задужбини Илије М. Коларца одржаће се бесплатни дани опере. Доделом награда и пригодним програмом у Библиотеци града Београда обележен је 89. рођендан ове значајне институције културе. Престава `Блитва и кромпир`, у режији редитеља Марка Мисираче, премијерно је изведена у Књажевско-српском театру у Крагујевцу.

Трећа едиција међународног музичког фестивала `Rossi fest` одржаће се од 25. до 28. јануара у Народном позоришту у Београду. Џез певачица, композитор и текстописац Лена Ковачевић недавно се по први пут опробала и као глумица у филму "Није лоше бити човек", чији сценарио и режију потписује њен отац Душан Ковачевић. Акорди чувеног мјузикла "Виолиниста на крову" одјекиваће ових дана салом Националног музичког театра у Софији, а премијера је 24. јануара под редитељском палицом Небојше Брадића. Васил Хаџиманов, сјајни пијаниста, добио је још једно врхунско признање, оставивши иза себе многа позната имена, укључујући и Чика Корију. У питању је награда у категорији електрични клавир, на традиционалном, 41. по реду избору `Џез стејшна` . Двадесет трећи Светосавски бал одржаће се 23. јануара у Бечу, у уметничкој екипи налази се и наша саговорница, солисткиња Београдске опере, мецоспоран Љубица Вранеш.

Најављујемо и неколико интересантних изложби- у галерији `Сингидунум`, то је `Жудња у нитима`, чији је аутор Мариа Брамасоле. У галерији `X ВИТАМИН` у Београду до 15. фебруара биће изложен делић збирке Ненада М. Костића, хемичара и новинског колумнисте. Инжењер архитектуре Лазар Кузманов добитник је Награде за архитектуру „Ђорђе Табаковић" за 2019. годину, коју додељује Друштво архитеката Новог Сада. Тим поводом у зрењанинском Културном центру постављена је ретроспективна изложба, са приказом ауторовог рада. У Галерији Културног центра „Рибница" у Краљеву отворена је изложба краљевачког уметника Драгољуба Босића који ствара и излаже већ 57 година у континуитету. У галерији СКЦ-а синоћ је отворена изложба скулптура Јелене Бричић под називом `Хармонија различитости`. У Народном музеју у Смедеревској Паланци прекјуче је отворена изложба `Релативност`, уметнице Теодоре Стојановић. Сликовница `Кишни облак` победила је на конкурсу за оригиналну сликовницу, организованом поводом тридесет година од оснивања `Креативног центра` и намењеном ауторима млађим од 30 година.

Најављујемо сутрашње извођење представе `Љубав и мода` на сцени `Мадленијанума`, учиниће то глумац Андрија Даничић. Чућемо како се за обележавање Богојављења припремају  у Чачку и у Београду, на Ади Циганлији, уз помоћ Вујице Мијаиловића и Ане Дудуковић. Селектор футсал репрезентације Србије Горан Иванчић, заједно с својим изабраницима, има пуне руке посла уочи Европског шампионата, данас долазе спортски пријатељи из Хрватске, следе спаринг мечеви и последње припреме за шампионат старог континента. Коначно, после затишја око новогодишњих и божићних празника, најзад почињу стидљиво да се одржавају манифестације туристичко-привредног карактера, наредног викенда посетиоцима ће зазубице правити излагачи на традиционалном Сајму пеглане кобасице у Пироту, одакле нам се јавља Братислав Златков, председник тамошње туристичке организације.

Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза Милијана Стојанића, ту су и награде које су обезбедили Дом омладине Београда, `Академија 28`, Опера и Театар `Мадленијанум`, као и Музичка кућа `Југотон`, лоцирана у Нушићевој улици 27 у Београду. Музичка понуда за све укусе и генерације- од старих добрих фестивалских шлагера, до актуелних издања домаће и светске музичке сцене.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.



 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару