Време спорта и разоноде

Јована Дамњановић је прва српска фудбалерка која у својој колекцији има трофеј Лиге шампиона. Пригрлила га је у дресу Volfsburga, у коме је провела лепе година, играла је потом и за Санд из Баден- Виртемберга, а сада је вођа навале минхенског Бајерна. Са славним тимом пласирала се у четвртфинале елитног такмичења, у оквиру кога ће на пролеће играти двомеч са снажном екипом Лиона, за многе је то финале пре финала. У Србији, популарна Јоца играла је најпре за Перспективу из Земуна, потом за лазаревачки ЛАСК и ,коначно, као вођа навале Црвене звезде, где је запажена од немачких стручњака и одакле се преселила у земљу богате традиције када је женски фудбал у питању. Овог поподнева биће нам драга гошћа у студију Радио Београда 1.

Одмах по доласку с далеког пута, у наш студио стиже трофејна рвачица Уна Туба. На Светском првенству у традиционалном рвању. у дисциплини казак куреш, одржаном у Нур-Султану, Уна је најпре освојила друго место у категорији до 75 килограма. На путу до финала остварила је четири победе против представница Пољске, Белорусије и домаћег Казахстана, а једини пораз доживела је у финалу, пошто је овога пута боља од ње била такмичарка из Грузије. Уна је освајањем сребра наставила овогодишњу жетву медаља у традиционалним рвачким стиловима, али то није све. Само два дана касније, освојила је и златну медаљу у дисциплини alysh, одбранивши други пут титулу најбоље на планети или, у преводу, трећи пут узастопно је без премца у свету ! 

Још једну изузетну даму поздравићемо овог суботњег поподнева. Долази нам Зорана Митровић,  професор разредне наставе, фитнес модел и светски првак у категорији 50+, заговорник здравог живота и исхране. Свестрана Панчевка у раној младости бавила се скијањем, кошарком, трчањем, каратеом, завршила је Средњу музичку школу, једно време посветила се архитектури, да би потом, ипак, превладала породична просветарска традиција, па је стекла дипломе Педагошке академије и Учитељског факултета. Зорана је више од две деценије професорка разредне наставе у ОШ `Стевица Јовановић`, а куриозитет је да је тек у 46. години живота први пут ушла у теретану и до сада је нанизала завидну колекцију пехара, медаља, плакета, као и поменуту светску шампионску титулу. 

Женска ватерполо репрезентација Србије интензивно се припрема за учешће на Европском првенству, под тренерском палицом селекторке Драгане Ивковић. Имале су квалитетне припреме у Мађарској и Грчкој, у оквиру којих је било доста спаринг сусрета, предахнуле су само два дана, почеле са тренинзима на Ташмајдану, а онда је на реду Бечеј и тест-мечеви са Немачком. Следи јак турнир у Зрењанину, где би већ требало да се склопе све коцкице и да се, с еланом, крене на шампионат Старог континента. На ту тему разговарамо с голманом српске репрезентације Вањом Лазић, иначе чуварем мреже Црвене звезде, као и са спољним нападачем Јеленом Вуковић, чланицом италијанског Милана.

Рукометни погон крагујевачког Радничког сјајно је функционисао током јесени. И мушка и женка екипа освојиле су Куп Србије- група Запад. На завршетку првог дела првенства, даме Радничког налазе се на челу табеле јединствене Супер Б лиге, у улози лидера, са забележених десет победа и само једном нерешеном утакмицом. У нашој емисији представља их капитен Тијана Петровић, са својих нежних 17 година, што довољно сведочи о младости тима са Лепенице.

Мушка екипа другопласирана је у Супер Б лиги, са само бодом заостатка за водећим Хајдук Вељком из Неготина. У нашем студију `заступаће` их капитен Милош Стевановић, а са нама ће бити још један представник Крагујевчана, члан управе Саша Јанчић.

Поред наведених гостију у студију, пратимо и бројна друга дешавања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. `Нисам стигао ни да остарим`- назив је управо објављене књиге Вука Рашовића, легенде српског и светског џудо спорта. На финалном мастерс турниру у билијару, одржаном у Новом Саду, без премца је био Харис Тртовац из Новог Пазара. Најављујемо и традиционалну ревију уметничког пливања, у организацији Клуба за синхронизовано пливање Ташмајдан, одржава се у недељу у 18 часова. Наша најуспешнија бициклисткиња и олимпијски кандидат, Јелена Ерић, током ове године освајала је бројна међународна признања, али јој је посебно драго оно из родног Краљева, у коме је проглашена за спортисткињу године.

Српски репрезентативац пиштољем, Дамир Микец, готово да не зна за викенд без освојених признања- прошлог је освојио две златне медаље на традиционалном турниру ваздушним оружјем у Словенији. Саговорник нам је и Вук Милутиновић, блокер одбојкаша Радничког, чућемо његове утиске са сјајног и неизвесног меча с Војводином у четвртфиналу Купа Србије, који је - после преокрета- припао Крагујевчанима. У националном бадминтон центру на Ади Циганлији, одржано је последње овогодишње такмичење, на коме је чак четири трофеја припало Анђели Витман, чланици бадминтон клуба Београд. Чућемо и фудбалског тренера Александра Јањића, који се прихватио места шефа стручног штаба суперлигаша из Инђије, по ко зна који пут у богатој каријери узевши `врело кестење из ватре`. На атлетском меморијалу `Мика Шврака` било је сјајних резултата, посебно се истакао Бошко Кијановић, оборивши у трци на 200 метара рекорд Слободана Бранковића, стар безмало 34 године.

Изложба `Српско сликарство 20. века` представљена је у Галерији Дома војске Србије, захваљујући труду и ангажману фондације `Плаво`. Музеј афричке уметности и ове године током зимског распуста организује бесплатне креативне радионице за средњошколце, под називом `Бој Африке`. Свечана додела награде `Ранко Радовић` одржана је на `Коларцу`, где је отворена и изложба на којој су презентовани сви учесници конкурса. Изложба `Вез и чипка моје баке` отворена је у галеријском простору Манакове куће. Први Оскар Србије додељен је Маји Херман- Секулић, међународно признатој ауторки, која за собом има 19 књига поезије и прозе. Серија `Јунаци нашег доба` све је гледанија из дана у дан, своје утиске о новом остварењу сценаристе Синише Павића и свом доприносу серији, износи глумица Марија Вуцковић.

Београдска филхармонија добила је два признања на годишњој додели Удружења за тржишне комуникације Србије. Ненад Новак Стефановић представио је јавности своју нову књигу `Београд кроз кључаонице 100 кућа`. Нови челни човек Заједнице стонотениских клубова савезних лига је Дан Фрациле из СТК Нови Сад. Школа стрипа `Никола Митровић Кокан` из Лесковца редовно осваја награде, недавно јој је стигло осам нових признања, о којима нам прича један од оснивача школе, познати стрип аутор Марко Стојановић. Недавно изведена улога Коштане, у истоименој опери Петра Коњовића, донела јој је посебно задовољство, јер је велики поштовалац свега традиционалног српског, истиче Софија Пижурица, првакиња  Београдске опере, која је недавно први пут певачки дочарала Коштану на сцени националног турнира.

Пратићемо и друге актуелности током још једног суботњег `састанка без дневног реда`, уз `шлаг од старих, добрих шлагера` и актуелних издања са светских музичких топ-листа. Витез кулинарства Милијан Стојанић `части` нас предлогом јеловника за новогодишњу трпезу, а на наше слушаоце мисле и Дом омладине Београда, `Академија 28`, Опера и Театар `Мадленијанум`, као и Музичка кућа `Југотон`, лоцирана у Нушићевој 27 у Београду- сви они даће свој допринос и овој емисији.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару