Читај ми!

реприза

Сестра Розета Тарп

Сестра Розета Тарп је била кума рокенрола, његова мајка, сестра, она на коју су се сви музичари из раног период рокенрола угледали - Чак Бери, Елвис Присли, Џери Ли Луис, Карл Перкинс, Литл Ричард... и коју су њихови наследници заборавили. На свом путу од госпела, преко Р&Б-ја до рокенрола постала је мегазвезда и до данашњих дана остала један од најбољих извођача на електричној гитари с посебном техником окидања жица. Од њеног чувеног наступа на манчестерској железничкој станици 1964, у њене настављаче убрајају се мајстори гитаре Ерик Клептон, Џеф Бек и Кит Ричардс. Боб Дилан је често говорио како су многи узимали гитару у руке само да би личили на њу.

Сестра Розета Тарп је направила мост између духовне и световне музике, спајала их је и раздвајала тако да обе увек буду на добитку, а публика највише, било да је слуша у цркви или на концертима. У Кућу славних блузера примљена је 2007, наредне године указом гувернера Пенсилваније, 11. јануар установљен је у тој америчкој држави као Дан Розете Тарп, а на пријем у Кућу славних рокенрола и његов део коме припадају они са раним утицајем на овај музички правац, њено име чекало је до 2018. године.

- Певала би док се не бисте расплакали, а онда би даље певала све док не бисте почели да играте од среће. Одржала је цркву живом и свеци су се радовали томе - ове речи уклесане су у надгробну плочу испод које Розета Тарп почива од 1973. године. Додало их је новије време. Њено гробно место, упркос свем значају који је за живота остварила, дуго је остало необележено.

Розета Тарп је била далеко испред свог времена, и у музици и у начину на који је живела своју популарност. Шокирала је публику својим приватним животом, одушевљавала обожаваоце јединственим наступима, маестрално је свирала електричну гитару у времену кад се то од једне жене, у најмању руку, није очекивало, и упркос оштрој расној сегрегацији, успела да пробије многе баријере и постане богата, славна и углавном - заборављена.

Данас, она је наша гошћа из прошлости - Сестра Розета Тарп.

Аутор и уредник - Мирјана Блажић

Музички уредник - Радмила Дујаковић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара