Време спорта и разоноде

Ова дивна деца са насловне стране најаве, која похађају школе фудбала у Београду и широм Србије истински су хероји седмице која истиче. Она су била тај, толико неопходни, "дванаести играч" фудбалерима Партизана у првом бараж мечу са норвешким Молдеом. Та дивна граја, та лепота и радост младости, нису радовала само црно-беле на терену, него и све нас крај малих екрана, то је нешто дивно, нешто прелепо, нека фина будућност Србије. О утакмици Паризан- Молде, али и дуелу Јанг Бојса и Црвене звезде, разговараћемо из једног другог угла са Дејаном Недићем, дугогодишњим УЕФА арбитром, он ће нас упутити и у сва нова правила Европске фудбалске федерације, како бисмо убудуће са сигурношћу гледали дешавања на терену и спорне ситуације, без размишљања о "теорији завере", како често умемо када нашим омиљеним клубовима не иде онако како желимо.

Наредне суботе почиње осамнаесто по реду Светско првенство у кошарци. Као и када су играле даме, сви смо једна душа и једно тело, желимо да Србија уради што више, да наши представници докажу још једном зашто нас називају земљом кошарке. Зоран Ковачић Чивија један је од кошаркашких посленика коме капу доле скидају сви који иоле прате овај спорт. Истина, више је везан за женску кошарку, али то што је учинио за њу- незабележено је чак и у светским оквирима. Нестварних пола века, и још годину више, незамисливо је без њега у спорту под обручима. Од главног тренера, спортског директора, ментора, саветника, ма једноставно- све улоге је прошао и још увек пролази у нашем баскету. Идеална прилика да мало проћаскамо о актуелном тренутку кошарке у Србији, осврнемо се на чудесне резултате и на стотине трофеја које је популарни Чивија освојио са својим пуленкама, дабоме и најавимо предстојећи шампионат планете у Кини. Од оваквог човека и спортског радника, само се фине и паметне ствари могу чути, зато се радујемо данашњем дружењу пред микрофонима Радио Београда 1. 

Гусле су нас одржале, њима хвала- каже она стара народна, коју желимо да потврдимо још једном, овог поподнева, уз фину причу о Друштву гуслара Сердар Јанко Вукотић, које има бесплатну школу, похађа је стотинак људи између 7 и 77 година. Народни гуслар, учитељ у овој школи, Горан Грба, са преко три деценије стажа када је овај инструмент у питању, своје знање преноси разним генерацијама, онима који су у гуслама препознали патриотизам, чување историјских догађаја, лепоту музичког изражавања. Горан све њих подучава, која је најисправнија поза леђа, руку и ногу док се гусла, чиме се премазује гудало, колико гласно и брзо се изговарају речи песама.

Уз Грбу, са нама ће данас бити и Јелена Јоковић, мастер етномузикологије, докторанд и истраживач-приправник на Факултету музичких уметности у Београду. Учила је свирање виолине и клавира у нижој и средњој музичкој школи, а у студентским данима је свирала и фрулу.

Одбојкашице Србије с успехом су започеле учешће на Европском првенству у Турској. У току је Светско првенство у кајаку и паракајаку у Сегедину. Селектор фудбалске репрезентације Љубиша Тумбаковић саопштио је списак играча на које рачуна за мечеве са Португалом и Луксембургом, у квалификацијама за Европски шампионат. Од 30. августа до 1. септембра одржавају се `Љубичевске коњичке игре`, које су биле и остале понос Браничева, ове године одвијају се 56. пут у Пожаревцу.

У Тополи се од 31. августа до 6. септембра одржава позоришни фестивал дуо драме. У Сремској Митровици крај августа резервисан је за манифестацију `Царски Сирмијум- град легенди`. `Моравски сабор` дешава се сутра у Трстенику. Међународни новосадски књижевни фестивал, у организацији Друштва књижевника Војводине, очекује нас од 26. до 29. августа. Најављујемо и међународни фестивал еколошког и туристичког филма `Силафест`, који се одржава од 25. до 31. августа у Великом Градишту. Концертом Биг Бенда РТС, под називом „Сав тај џез", започиње обележавање великог јубилеја Радио Београда - 95 година од почетка емитовања програма- скуп заљубљеника у ову музичку категорију, као и у радио као медиј, заказан је за сутра вече, испред уметничког павиљона `Цвијета Зузорић` на Калемегдану.

Још једна велика музичка манифестација очекује нас у Банату, `Дани пива` одржавају се од 26. августа до 1. септембра у Зрењанину. У селу Божетићи, у нововарошкој општини, и ове године бира се најбољи сир, на традиционалној `Златарској сиријади`. Туристичка организација Медвеђа позива на још једну гастрономску смотру, која носи назив `Под сач`, дешава се 28. августа. `Сабор на панаџур` је 27. и 28. августа у селу Јаловик Извор код Књажевца, у поводу Велике Госпојине. Овај празник, пригодним манифестацијама, биће, поред осталог, обележен и у Црепаји код Ковачице, као и у Лепосавићу, у организацији Центра за културу `Сава Дечански`. Централни догађај за гурмане без сумње је `Роштиљијада` у Лесковцу, која ће и овог лета, почев од 26. септембра, привући на хиљаде љубитеља доброг залогаја из целе земље, као и из региона.

У селу Друговац крај Смедерева 29. авуста одржавају се `Дани лова и пољопривреде`. Од данас, у Сремским Карловцима, одржава се `Чаробни свет шуме- Дрвољуб`, смотра у организацији Покрета горана Новог Сада. Интернационални фестивал уличних свирача `Градић Фест` биће од 29. до 31, овог месеца у Новом Саду. Међународни сајам шљива пред нама је од 30. августа у Осечини. Удружење гљивара `Лисичарка` други пут организује велику међународну гастро-манифестацију `Гљиве као храна и лек`, овај догађај управо се дешава у Сремској Митровици. Атратктивно звучи и трка магараца, која се сутра, 28. пут по реду, дешава у Бачким Виноградима.

И ове суботе огласиће се Милијан Стојанић, витез кулинарства, новим предлогом јеловника за недељни ручак. Пратићемо и друге актуелности из света који нас окружује, укључујући информације из спорта и културе, јавног и уметничког живота.

И то није све за данас- најавјујемо изложбу уметника Стојана Миланова, под називом Неформално, у Малој галерији УЛУПУДС-а. Ивана Јовановић, директорка Спортских игара младих јавља нам се из Сплита, по завршетку ове манифестације, која је и овога пута ујединила регион у најлепшем могућем смислу. Лепе вести стижу из Мађарске- Страхиња Стефановић је освајањем другог места у финалу трке К1 - 200 уз сребрну медаљу освојио и прву олимпијску норму за српски кајак, јер право наступа на Олимпијским играма у Токију 2020. године обезбеђују првих пет кајакаша из финала. Чућемо разговор са Стефановићем ,као и са његовим тренером Миланом Ђенадићем, који је и сам био светски првак 2005. године, са њима је причала Снежана Пантовић. 

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 



 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару