Време спорта и разоноде

Бошко Кијановић је од прошлог месеца нови државни рекордер у категорији јуниора на 400 метара, пошто је оборио претходни најбољи резултат Србије, стар 35 година, који је био у “власништву” Павла Павловића. И не само  то- млађи од браће Кијановић - старији је Алекса, такође "бржи од звука"- постигао је српски јуниорски рекорд и на 60 метара, и то на Балканијади у Истанбулу, претходно га је три деценије чувао Александар Томић. Бошко је, потом, експлодирао пре десетак дана у Скопљу, на Првеству Европе, трећа дивизија, најпре од радости због добрих резултата, потом и од беса због незапамћеног скандала у овом спорту. У одлучујућој трци штафета 4x400 метара био је последња измена, требало је само привести трку крају и Србија би отишла ранг више, у другу лигу. Најпре је млади Молдавац ушао у његову путању, ударивши га руком по лицу, када се Бошко тргао и обишао га, жири је досудио дисквалификацију, због наводног одгуркивања српског представника и оставио нас без иједног јединог бода, доделивши практично победу Исланду. Истинска фарса, огромна неправда, као и нескривено лицемерје, јер је одмах одбијена жалба нашег директора Слободана Бранковића који је изјавио да дрскију крађу није видео за 40 година колико је у краљици спортова.

Задовољство нам је да у студију Радио Београда 1 овог поподнева поздравимо и Горана Грбовића, незаборавног кошаркаша, од прошле године директора београдске Штарк арене, највеће дворане у региону, која је домаћин истинским музичким и спортским спектаклима. Дознаћемо део планова у вези будућег развоја ове дворане, а биће простора - наравно - да са некадашњим играчем Партизана, шпанске Гранаде, Борца и ИМТ-а поразговарамо и о актуелном тренутку српске кошарке, с акцентом на предстојеће Светско првенство у Кини, за које широм планете влада огромно интересовање.

Са нама ће ове суботе бити и Џевад Прекази, још једна легенда, и то фудбалска, непосредно по повратку из Истанбула где је некадашња ведета Партизана, Хајдука, Галатасараја и других клубова пратила меч између Ливерпула и Челсија, у финалу Супер купа Европе. Нагледасмо се удараца с беле тачке на овој утакмици, баш као и на Звединој са Копенхагеном, па ће нам уважени гост изнети своје утиске из Турске, као и опсервације о нашим клубовима на европској сцени. Подсетимо, Црвена звезда ће за пласман у групну фазу Лиге шампиона играти против швајцарској Јанг Бојса, док ће Преказијев Партизан за ривала имати норвешки Молде, за улаз у завршницу Лиге Европе.

Женски рукометни клуб Железничар из Инђије, после неколико година, поново је у елитној дивизији. Ова екипа у прошлости је имала добрих резултата, изнедрила доста познатих имена у свету рукомета, увек играла лепо и атрактивно, жеља свих је да тако буде и у сезонама које долазе. Девојке су управо дошле са квалитетно обављених припрема на Златару, где је судар медитеранске и континенталне климе, што је Жељиним дамама одговарало за ову фазу рада, када је најбитнија кондиција, док је снага још увек примарна у односу на лопту, за ово друго не сумњамо да ће бити у реду. Поздравићемо у студију тренера Железничара Владу Шимичића, који каже да ће настојати да са својом екипом буде у горњем делу табеле наше најјаче рукометне лиге.

Фудбалерке суботичког Спартака, годинама неприкосновене у српском фудбалу, већ дуго покушавају да остваре запаженији резултат на европској сцени. Ето, пре мушких колега, успеле су да изборе пласман у нокаут фазу Лиге шампиона. Оствариле су то на квалификационом турниру у Словачкој, а капитен "голубица" и нашег државног тима Виолета Словић гласно размишља о томе, затим о наредном ривалу на међународној сцени, као и првенству Србије које почиње овог викенда- први ривал Спартака је екипа Пожаревца.

Као породични магазин који се слуша широм земље и намењен је свим генерацијама и укусима, пратимо и овог поподнева дешевања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота, али и бројне манифестације туристичко-културног карактера, које се одржавају широм Србије. У селу Прилике код Ивањице опет леп догађај, сутра се одржава фестивал дечјег фолклора "Светлост на брежуљку". Церски марш се одржава такође сутра, десети по реду, јубиларни. У Деспотовцу се обележавају "Дани српског духовнох преображења". У селу Прилужје код Вучитрна сутра ће бити одржани "Старосрпски извори", значајна манифестација за тамошње становништво и читав српски род. Такмичење "Најлепши хлеб" ће се такође догодити сутра, у оквиру манифестације "Дан Светог Стефана" и "Празник новог хлеба" у Кањижи. Атрактивни Дино парк на Златибору ове сезоне домаћин је "Дечјег културног лета", које подразумева 12 манифестација. Малишани уживају на чистом ваздухи, изабрали су Принца и Принцезу манифестације, сутра ће одржати и маскенбал за који се увелико припремају.

У селу Стапар код Сомбора биће обележене "Великогоспојинске вечери". Идемо и у сусрет међународном фестивалу фолклора "Златна јесен", који се одржава крајем месеца у селу Гудурица крај Вршца. У Лазаревцу је 24. августа манифестација "Моба за незаборав". Најављујемо и "Вински бал" у Власотинцу, међународни рукометни турнир "Кањижа куп". Карловачка уметничка радионица од 23. до 25. августа представља смотру "Карловци Филм Фестивал". "Дани шљива" су од 23. до 25. августа у Блацу, у истом термину одржава се и "Нушићијада" у Ивањици. Нови Сад се овог викенда претвара у "Танго град". Најављујемо изложбу ликовног уметника и педагога Милана Играњатовића у Кући краља Петра Првог, затим поставку Један излог, једна слика у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, као и изложбу домаћих керамичара под називом "Тањир", у галерији Блатобран. Лиљана Шарац објавила је недавно свој пети роман, под називом Старији. Пред нама је и манифестација "Just Out" у Манасији. У Лесковцу, у Културном центру званично је представљен први албум серијала "Вековници", за који већ влада велико интересовање, широм региона и даље, сви комплименти ентузијастима и естетама из школе стрипа Никола Митровић Кокан и једном од наших најпознатијих стрип аутора, Марку Стојановићу, који и говори за нашу емисију о овом подухвату.

Пратићемо, дабоме, све актуелне догађаје у земљи и свету, када су у питању спортска дешавања и о њима информисати слушаоце. Витез кулинарства Милијан Стојанић и ове суботе има занимљив предлог јеловника за недељни ручак. Све то гарнирано музичком понудом замишљеном као шлаг од старих добрих шлагера и актуелних хитова са домаће и светских топ листа.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.



 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару