Време спорта и разоноде

Уколико сте на час помислили да је ово неки нови изданак српске тениске школе или потенцијални наследник Новака Ђоковића- е, није тако, и ми бисмо се преварили. Ово је Страхиња Рашовић, најефикаснији стрелац наше ватерполо репрезентације на недавно одржаном Светском првенству у Јужној Кореји. Један од предводника новог таласа, један од момака због којих оправдано верујемо да не треба да бринемо за будућност српског ватерполо спорта. Браћа Рашовић, Виктор и годину дана старији Страхиња, поникли су у школи ватерполо клуба Београд на Ташмајдану. Са екипом Црвене звезде, потом, освојили су две дупле круне, да би им се - после шпанске Барсенолете- путеви разишли. Страхиња ће провести део овог поподнева с нама, користећи последње слободне дане, оно мало што их има као стандардни репрезентативац наше земље и играч мађарског Егера. 

Ове године се у Београду, у септембру, одржава Европско првенство у практичном стрељаштву, широј јавности мало познатом, али врло атрактивном спорту чија популарност у Србији нагло расте. Једна од успешних прича овог спорта је прича о Стрељачком клубу Вукови из Београда. Само две године након оснивања, такмичари овог клуба имају десетине освојених медаља, а круна прошле сезоне било је освајање екипног другог места у IPSC Лиги Србије. Недавно су чланови овог клуба јавности представили новоотворено стрелиште за практично стрељаштво, једино овог типа у граду, које су изградили сопственим средствима, како не би морали да на тренинге путују више од 100 километара. Занимљиву причу о томе колико се далеко може стићи из љубави и пасије према овом адреналинском спорту пренеће нам Иван Булајић, један од оснивача Вукова и директор њиховог стрелишта. Човек који је напустио успешну банкарску каријеру како би се потпуности посветио својој пасији - практичном стрељаштву. 

У госте нам долази и атлетичарка Црвене звезде и државна репрезентативка Александра Ивановић, која је специјалиста за бацање кладива. У свет краљице закорачила је пре 12 година, прва сарадња везана је за Александра Обрадовића Бамбија, тада је била свестрана бацачица, доцније је схватила и утврдила да је кладиво управо то што јој највише одговара. Била је  државни првак преко више од  30 пута у разним категоријама, освајач балканске медаље и учесник европског појединачног првенства, а сад је, са колегама из репрезентације, очекује учешће на Европским екипном такмичењу у Скопљу.  Вредно ради и жели да оствари зацртани циљ - Олимпијске игре 2024. године. Како истиче, има пуно поверење у свог тренера, Дејана Павловића, једног од најталентованијих кладиваша код нас, уверена је да су на добром путу.

Катарина Јонев, још једна од наших данашњих гошћи, једна је од особа које озбиљно баве едукацијом деце на интернету на овим просторима. Важи за успешног аналитичара за сајбер тероризам. Можда и не желимо да верујемо у то, али нико од нас није потпуно безбедан ако користи време на друштвеним мрежама, било да се присвајају наши подаци, бројеви рачуна, подиже новац или се упућују поруке претећих садржаја или оних из уцењивачких побуда. Како год, може бити опасно, а Катарина обилази и наше најуспешније спортисте, држи им предавања, едукује, води рачуна да схвате колико су битни превентива и заштита података. Тренутно је на Копаонику део кампа Дејана Станковића, заједно раде на правилном развоју деце, на фудбалском терену и у виртуелном простору.

На Копаонику је у току десети летњи тренинг камп на коме учествују војни спортисти из Министарства одбране и Војске Србије, и то у атлетици, војном пентатлону, оријентирингу, борењу- џудо, триатлону, стрељаштву и падобранству. Циљ овог окупљања припадника Војске Републике Србије су припреме репрезентације за учешће на седмим Светским војним играма у Кини, у граду Вухану одржавају се од 18. до 27. октобра. Уз разумевање војног врха, у прилици смо да ексклузивно објавимо како се одвија скуп на Копаонику, у чему ће нам помоћи поручник Горан Чегар. Иначе, данас у 15 часова, непосредно пред почетак ове емисије, министар одбране Републике Србије Александар Вулин и амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо присуствовали су свечаном представљању Спортске јединице Војске Србије и репрезентације Војске Србије која ће учествовати на 7. CISM светским војним играма у НР Кини.

И ове седмице, поред актуелности из света спорта и културе, као и јавног и уметничког живота, најављујемо и низ манифестација које се одржавају широм Србије. У селу Јасикова код Мајданпека сутра је фестивал културног стваралаштва Влаха "Бачија јасикова". "Дужијанца" се и даље обележава у Суботици, овога пута о једној пригодној манифестацији говори Маринко Пиуковић, директор Удружења буњевачких Хрвата. У Ади се сутра одржава "Делфин куп", у организацији истоименог пливачког клуба. "Хајдучка регата" дешава се 10. августа у Богатићу, истог дана одржаће се и "Регата Мајке Ангелине", најмасовнија манифестација на територији општине Пећинци. У Олимпијском центру Јахорина све је спремно за хуманитарну "Trail трку за живот". Одатле је, иначе, недавно кренула међународна бициклистичка "Трка кроз Србију", а једна од тренутно највећих атракција на овој планинској лепотици је- летње санкање.

Осмог августа почињу дешавања везана за још један "Драгачевски сабор трубача" у Гучи. Дан касније, у Сокобањи стартује дводневни избор за "Прву хармонику Србије 2019". Тог дана биће отворена и међународна радионица анимираног филма "Златни пуж". „Дани банице" је гастротуристичка манифестација такмичарског карактера и негује обичаје, културу и традицију Беле Паланке и околине. Ова манифестација покушава да сачува од заборава старе кулинарске рецепте наших бака, да их пренесе даље како су се они и преносили „с колена на колено" кроз историју.

Добро ће се јести и, такође, неговати традиција и у Азањи, током наредне седмице, на такође традиционалној манифестацији "Дани Азањске погаче". А како је уметност храна за душу- и по том питању ћемо данас бити сити. Најављујемо серију августовских изложби у Културном центру Београда, изложбу уметника Матије Рајковића у оквиру манифестације "Мермер и звуци" у Аранђеловцу, као и изложбу цртежа у Дому омладине Београда под називом "Земља није мој дом", аутор је Ненад Марић, јавности познатији као Краљ Чачка. Удружење визуелних уметника Ужице вечерас у 20 часова излаже креације бањалучког уметника Рената Ракића. У Малој галерији УЛУПУДС-а Сања Жигић се у понедељак представља изложбом под називом "Баријере". У уторак је отворена изложба младе београдске уметнице Ане Богдановић, под називом "Интуиција", у галерији популарног "Божидарца".

Све интересантно што се буде дешавало у земљи и свету из области које "покрива" ова емисија, биће аутоматски регистровано и код нас, баш као и резултати фудбалских утакмица шампионата који су у току. Неће, дабоме, изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару