Време спорта и разоноде

Још једном су ватерполисти одржали лекцију остатку планете на недавно одржаној Светској лиги на пливалишту `Ташмајдан`. Ни муње ни громови нису им могли ништа, Дејан Савић и његови изабраници по ко зна који пут су обрадовали нацију, оправдавши ореол најтрофејнијег српског спорта. Ни најпрецизнији калкулатори не могу да израчунају колико су све медаља освојии ови волшебни момци на такмичењима широм света. Једва да су стигли и да предахну, а освајаче Светске лиге очекује ново значајно првенство, шампионат света у кинеском граду Гуангћо, од 14. јула, уз важну напомену да ће на ватерполо Мундијалу свака селекција моћи да се појави само са по 11 играча. Наш гост је тихи, скромни, ненаметљиви, а тако драгоцени члан репрезентације Србије Никола Јакшић. Добри дечко са београдске Звездаре, иначе успешан студент Правног факултета, већ другу сезону осваја трофеје и као члан мађарског шампиона, екипе Ференцвароша.

Оперски уметници, оним неупућенима, на први поглед делују строго, али и поред тога што гласом могу да достигну неслућене висине, и они су живи људи, од крви и меса, са својим врлинама и манама, хобијима које имају и други људи, ван њиховог кружока. Упознали смо тенора Душана Плазинића који је, поред оперске сцене, активан и међу фудбалским стативама, а за нашу данашњу гошћу, Иванку Раковић- Крстоношић, не зна се у чему је успешнија. Највеће роле већ су иза ње, оне о којима многи маштају, а судила је и сва битна ватерполо такмичења у свету, остваривши висок рејтинг и кредибилитет као арбитар у овом спорту. Недавно је на `Ташу` тако отпевала химну Србије, да умало и напим ривалима није измамила сузе из ока. И Иванкин брат Иван такође је беспрекоран међу арбитрима, зову га `ватерполо Мажићем`. Фини шлагворт за разговор са поштованом гошћом у Студију 1 Радио Београда. 

`Црвено-бела` спортска породица од пре девет дана има и футсал тим. На Стадиону "Рајко Митић" тог 20. јуна основан је Клуб малог фудбала Црвена звезда, који је истом приликом примљен и у велику породицу, Спортско друштво. Звездини футсалери прве званичне утакмице одиграће у Првој лиги Србије 2019/20. У извештају са Оснивачке скупштине није, међутим, наведено где ће `црвено-бели` играти као домаћини. То је тек једно од бројних питања за госта емисије Време спорта и разоноде, Милоша Алиловића, тим менаджера и шефа струке у новоформираном футсал клубу. Популарни Алила, једно од омиљених лица деведесетих година прошлог века на београдским `зеленим теписима`, свој огроман таленат последњих сезонаа усмерио је управо у правцу футсала, обучавајући неке нове клинце који воле `фудбал на петопарцу`.Ко зна, можда није далеко дан када ћемо имати вечити дерби и у футсалу, то би сигурно допринело додатној афирмацији овог спорта. Чека се одговор из Хумске улице.

СПД РК Раднички 1964 годину ипо дана функционише као спортско привредно друштво у форми јавног предузећа града Крагујевца. Једна од ретких спортских дружина у Србији  која под својом `капом` има и мушку и женску екипу, као и 4 такмичарске екипе у сениорском погону. Поред успеха мушке и женске екипе у Супер Б дивизији, као и одличних резултата млађих категорија, Раднички 1964 има и бесплатну школу рукомета, у којој раде лиценцирани тренери, оспособљени за рад с децом. Саша Јанчић, члан Управног одбора крагујевачког Спортског друштва, испричаће нам и друге актуелности из табора Радничког, у коме- поред лопте- држе до тога да играчи буду једног дана и академски грађани, доказујући да спорт и књига иду једно уз друго. 

Вељко Ненадић је добитник престижне награде Енио Мориконе ! Млади смедеревски композитор и пијаниста Вељко Ненадић, на шестом такмичењу хорских композиција у Фиренци, без старосних ограничења, освојио је прво место са хорском композицијом „Хаику", на стихове Мацуа Башоа. Ову награду требало би да прими у Фиренци 26. јула ове године, за време Фестивала хорске музике. Осим тога, на овом надметању 2020. године композиција Вељка Ненадића биће обавезна за све хорове које се такмиче у категорији савремене класичне музике, а као овогодишњи лауреат, позван је да на наредном такмичењу буде члан међународног жирија. Вељко Ненадић иначе је студент друге године београдског Факултета музичке уметности - одсек композиција, у класи академика Исидоре Жебељан, као и бивши ђак Музичке школе  "Коста Манојловић" у Смедереву. 

Поменули смо госте који ће поделити део суботњег поподнева са екипом емисије у студију Радио Београда 1 и са слушаоцима овог програма, а понудићемо, као и обично, и бројне предлоге за оплемењивање душе, у виду најава лепих дешавања из света културе, јавног и уметничког живота, као и бројних манифестација којима Србија обилује, посебно током летњих месеци. У етно селу Мачков камен, сутра се одржавају `Дани међаша`. Почетком јула у Сокобањи увек је манифестација `Свети Јован Биљобер`. У Лесковцу се од 3. до 6. јула одржава Карневал , у Брусу је  `Копаоничко Метође`, а у Апатину традиционалне `Рибарске вечери`. У `Галерији 73` на Бановом брду актуелна је изложба атрактивних фотографија Александра Радоша `Херцеговина нашим очевима, за покољења`. 

 

Пред нама је и прво отворено Светско првенство у лову сома бућком `Србија 2019`. У току је деветнаести фестивал `Дани оргуља` у катедрали Блажене Дјевице у Београду. Сење је данас домаћин манифестације `Заиграјмо Видовданско коло`. У Овчи се сутра одвија `Вишњијада`. У току је велики `Афро фестивал` у Музеју афричке уметности на Топчидерској звезди. ВИС Лимунада одржаће летњи концерт у башти Културног центра `Град`. Интернационални фестивал кратког играног филма `Башта Фест` одржава се подно Таре, у Бајиној Башти. 

Од 3. до 7. јула у Сопоту се одржава 48. традиционални филмски фестивал. Још данас и сутра у току је `Виминацијум Фест`. Сликар Милош Шобајић добитник је награде `Лонгин`, поводом `Видовданских свечаности`, у Грачаници, где се представио љубитељима уметности и лепом изложбом својих радова. Десети фестивал влашког народног стваралаштва `Омољанца` одржава се 6. јула. У Мокрину је Љубивоју Ршумовићу додељена награда `Раша Попов`, за дугогодишњи допринос дечјем стваралаштву. Осма сезона циклуса `Факултет музичке уметности и Гварнеријус награђују` наставља се вечерас концертом клавирског квартета `Анимато`.  

У среду, 3. јула, у Малом салону Народног музеја Зрењанин биће отворена изложба „Сребрни новац римских императора од И до ИИИ века`, из нумизматичке збирке Народног музеја Зрењанин. У Лесковцу се одржава Балканска смотра младих стрип аутора. У Краљеву- шести по реду `Анфитетар`, фестивал алтернативног позоришта. Код Чесме на Бановом брду вечерас је нови скуп чланова и љубитеља Удружења `Поета`. Двадесет друга `Косидба на Маровцу` биће одржана наредне суботе. Очекујемо и почетак Европског првенства у рафтингу `Врбас 2019`. Приводи се крају фестивал `Арт Линк` младих талената. Мјузикл „Пећина" за који је музику и сонгове написао Иван Илић, у режији Јане Маричић, премијерно је изведен у Установи културе „Вук Стефановић Караџић" у оквиру програма Београдског летњег фестивала (Белеф). На Златибору је отворен Омладински културни центар. `Комбанк дворана`, некадашњи Дом синдиката, данас обележава 62 године постојања. Опера и театар `Мадленијанум` своју 21. сезону завршава у суботу 29. јуна 2019. године балетом Крунислава Симића `Крвава свадба - Болеро`, на Великој сцени земунског позоришта. Следи неколико гостовања.

Управо Опера и театар `Мадленијанум` обрадоваће и ове суботе некога од наших слушалаца бесплатним улазницама за опроштајну представу, док ће Музичка кућа `Југотон`, Нушићева 27, доделити актуелне компакт дискове са својом етикетом. Витез кулинарства Милијан Стојанић подариће нам још један леп предлог јеловника за недељни ручак, прилагођен нашим џеповима и годишњем добу у коме се налазимо.

 

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару