Време спорта и разоноде

Најлепши посао у Србији, да три месеца путује по нашој земљи и о том путу извештава на друштвеним мрежама, добила је Ана Костадиновић из Београда, апсолвент новинарства на Факултету политичких наука. Анин посао биће да обиђе више од 200 туристичких дестинација, да ужива у погледу са најлепших видиковаца у Србији, посети најзначајније историјске локалитете, плови рекама, опроба се у адреналинским активностима, борави у најпознатијим бањама, ужива у најбољим гастрономским специјалитетима, учествује у неким од најпознатијих манифестација у Србији, упозна се са различитим обичајима, традицијом и културом бројних народа који живе у нашој земљи. Ево прве прилике да Ану, која ће - без сумње- ускоро бити стално крај нас, на друштвеним мрежама и у разним медијима, представимо ову младу даму, вишеструко активну и у друштвеном животу

Спорта ће и данас бити у неограниченим количинама, како доликује једном оваквом суботњем поподневу. Новак Ђоковић вечерас од 20 часова игра полуфинални меч Мастерс турнира у Риму са Аргентинцем Шварцманом, претходно се игра други дуел који одлучује финалисту, између Надала и Циципаса. На ту тему, разговарамо са тениским експертом, дугогодишњим тренером и селектором Радмилом Арменулићем. У студију ће нам се придружити и млада Андреа Стојадинов, непосредно после успеха на Европском купу у Kаунасу, у Литванији. Млада Панчевка, чланица џудо клуба Црвена звезда, освојила је сребрну медаљу у категорији до 48 килограма. У јуну су пред њом Европске игре у Минску, ето нове прилике за успехе надарене девојке, која се бори и у јуниорском и сениорском погону свог клуба и нашег државног тима. 

Први Меморијал "Горан Буњевчевић Буња", у знак сећања на преминулог спортског директора ФСС и дугогодишњег аса ФK Црвена звезда, одржаће се у уторак 21. маја у СЦ ФСС у Старој Пазови, уз учешће истинских звезда нашег фудбала. У среду се од активног играња фудбала опрашта Владимир Торбица, истински мајстор `бубамаре` , савршени џентлмен на терену и ван њега. Kуриозитет- одлази у 39. години са `зеленог тепиха`, као јединствен пример играча који је све време играо у домаћим клубовима, оставивши неизбрисив траг у дресовима апатинске Младости и суботичког Спартака. Један од последњих његових играчких разговора је управо данас у емисији `Време спорта и разоноде`. 

Најављујемо, током емисије, велики број манифестација које се наредних дана одржавају широм наше лепе Србије. `Београдска бициклијада` заказана је за 19. мај, истог датума дешава се и Сомборски полумаратон. Једанаести сусрет планинара- равничара `Стара Тиса` у Бечеју је дан раније. Удружење одгајивача оваца и коза `Вањ` из Кумана организује `Дане овчарства`. Удружење `Вредне Влајне` за 19. мај припрема `Плашинтијаду`, у Рудној Глави, код Мајданпека. У Дому омладине Београда наредног викенда одржава се манифестација `Сладак живот`. 

`Мајски дани културе` одвијају се од 22. до 28. маја у Ариљу. И ове године у Тршићу се одржава традиционални `Ђачки Вуков сабор`. Међународни фестивал фотографије `Фоторама фест` одвија се у Kрагујевцу од 23. маја. Још један `Фестивал кулена` дешава се, у оквиру `Дана Петровца`, следећег викенда у Бачком Петровцу. Смотра народног стваралаштва `Звуци Голије, Јавора и Мучња` заказана је за 24. мај у Ивањици. Биће речи и о `Београдском манифесту`, `Смотри ћириличне писмености` у Тителу, `Мајским сусретима младих музичара` у Лазаревцу. Гост у студију нам је Мишко Плави, коме ће у среду `Југотон` одржати промоцију албума `Хиљаду снова`, у продавници у Нушићевој улици. `Мишко Плави Трио` чине још Васил Хаџиманов и Срђан Дункић. обојица- као и Мишко- масјтори свог заната, гошћа на албуму је Ана Станић.

У Бачком Петровцу припремају традиционалну манифестацију народног стваралаштва `Танцуј, танцуј`. У Вршцу је све спремно за међународни блуз и џез фестивал `Jazztronic`. Двадесет и седми пут дешавају се `Обзорја на Тиси`, односно `Дани Јосифа Маринковића` у Новом Бечеју. Интернационални фестивал кубанске музике и плеса `Cubanero salsa` фестивал биће од 23. до 26. маја у Новом Саду. Четврти интернационални фестивал стрипа и фантастике одржава се овог викенда у Сомбору. На познатом `Маглич фесту` у Краљеву очекују нас музичке групе, стари занати и занатлије, принцезе, трубадури и жонглери...

Мањак врхунских спортских стручњака у српском спорту све је израженији проблем због којег већ дуже време поједини спортови немају адекватне резултате.То се понајвише осећа у фудбалу јер наши стручњаци одавно не припадају европском врху, и нема их у најелитнијим европским лигама. Како се то стање може поправити и зашто је струка у нашем спорту запостављена питање је на које смо одговор потражили од декана Факултета за спорт и физичку културу, Универзитета у Београду, Саше Јаковљевића. Божидар Ђермановић нови је селектор свих националних селекција у кик боксу. Одбојакшице Србије с успехом су започеле припреме за прво велико такмичење, Лигу нација.

На још неке догађаје из света који нас окружује данас указујемо пажњу. 23. маја у Центру за културу Мајданпек биће представљена књига Дејана Златића `Сјај`. Ротари клуб `Пожаревац Виминацијум` наредне суботе обележиће 15 година рада, посебним хуманитарним окупљањем. Редитељ Стеван Бодрожа иде из премијере у премијеру, говориће нам нешто на ту тему. Ивана Плескоња има изложбу слика и графика до 1. јуна у главном граду. Јапански уметник Тацуши Аман из позоришне трупе `Мацуказе но каи` представља се ових дана уживо београдској публици. Свечано отварање осме сезоне циклуса концерата најбољих студената Факултета музичке уметности предвиђено је за понедељак вече у `Гварнеријусу`. Премијера обнове представе `Kазанова против Дон Жуана` заказана је за 21. мај на сцени Опере и театра `Мадленијанум`. 

И ове суботе делићемо бесплатне улазнице нашим слушаоцима, љубитељима културе. У томе нам помажу Дом омладине Београда, `Академија 28`, Центар за културу Чукарица и Опера и театар `Мадленијанум`. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару