Читај ми!

Сећање на "осму офанзиву" у Старој Пазови

„Осма офанзива“. Ко не зна за роман Бранка Ћопића тог наслова, можда се ипак сећа истоимене ТВ серије 80-их година прошлог века, настале по мотивима Ћопићевог дела. Коме ни то ништа не значи, морамо га подсетити да историја бележи седам ратних офанзива окупатора на нашу земљу током Другог светског рата. Осмом је баш Бранко Ћопић, Орфеј душе рођених у Босни, назвао двадесетак година дуг период после 1945, колико је трајала колонизација живља из такозваних пасивних крајева Босне, Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, јужне Србије у – Војводину.

Новија историографија бележи да је у колонизацији после Другог светског рата, у 114 села и градова у северној српској покрајини колонизовано око 250 хиљада људи и да је зато то једно од највећих организованих пресељења становништва у историји Европе. А како тај догађај живи у сећању његових актера и њихових потомака?

Један у тој армији која је кренула пут Војводине током „осма офанзиве" пре више од пола века је и наш данашњи „којекуда" саговорника, др Тоде Војводић, угледни пнеумо-физиолог у Дому здравља у Новој Пазови.

Причу забележиле Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Насловна страна: Уна код Босанске Крупе, aутор: Julian Nitzsche -commons.wikimedia.org

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије