Српски на српском

Не знам колико је тих киосака било, али знам да су они отхранили генерације студената из унутрашњости, и у време ужине подмиривали су све нутриционистичке потребе београдских школараца. За њихове баке, то је био киокс. Ломиле су језик и упорно покушавале својим унуцима да спреме укусније вишле и кобасице. Залуд труд. И језички и кулинарски.

Није било бољих мензи седамдесетих и осамдесетих од црвених београдских киосака. Два велика лонца од ростфраја, увек пуна кључале воде, и за јело увек исто - виршле или кобасице. Цео дан су се кувале у истој води. Можда је у томе била тајна њиховог укуса. Или у бајатим земичкама и разводњеном сенфу. Или у простој истини да друге брзе хране није било. Осим пирошки са сиром код Атине. Пекаре се не рачунају. Било је тих киосака и других боја и намена. У некима се продавало воће, нарочито испред болница, после и новине, у њима су биле и браварске радње и ко зна шта све не, али од свих киосака безбрижних година памте се само они црвени који су мирисали на виршле, кобасице и разводњени сенф...  

Глумица - Јадранка Селец

Уредник и водитељ - Мирјана Блажић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње