Којекуда, реприза

Ракија се у нашем народу правила одувек, и у миру и у рату. Њоме су се дочекивали и испраћали гости, наздрављало у важним тренуцима, али је служила и као превентива и лек. Тако је умногоме остало и до данас, те је тешко наћи сеоско домаћинство које не пече ракију, најчешће шљивовицу.

Она може бити мека или љута, а када се у њу ставе лековите биљке и одлежи на сунцу, она поприми њихова благодетна својства и постане траварица.

Миодраг Лазић из Жагубице у свом крају већ деценијама слови за одличног учитеља, али и за врсног произвођача ракије. Од када је пре три деценије, стигао у Жагубицу, где га сви знају као Мију Учу, савесно учи и оцењује децу. Међутим, од пре неколико година познат је и по својој ракији шљивовици препеченици, обогаћеној пажљиво одабраним и дозираним соком од листа, цвета или плода петнаест лековитих биљака.  

Иако се може пити у свакој прилици, ово није обична ракија, она здраве крепи, а болесне лечи. То је пиће хомољских стогодишњака, њихов лек, а то се осети у првом гутљају, па је у чашицама тешко претерати, а ни на главобољу се нико није жалио.

Ово је прича о доброј, лековитој ракији, а забележиле су је, крајем прошлог лета, на обронцима Хомољских планина, Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Радио Београд 1, 09.05

 

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње