Којекуда

Железара у Смедереву – велика и компликована прича. Од тога чија је: променила је мноштво власника током више од сто година постојања. Па затим, колико је успешна: бележе се периоди када је достизала врхунце у производњи и квалитету, да би затим била скоро пред затварањем, више пута. Све до приче о томе шта све чини Железару: а то је позамашан број произодних погона расутих по градовима у Србији, који су данас засебне фабрике, издвојене од ње саме.

Али није то наша данашња прича. Њу можете пронаћи у многим књигама и фељтонима објављиваним годинама уназад. Наша прича је истовремено и животна или прича о судбини Николе Тасића Цалета који је свој живот повезао са Железаром Смедерево. Челик, високе пећи, ваљаонице, бели лимови... Лава метала и температуре од 1700 степени...

Биће ово прича о племенитим рудама, о фантастично интересантном процесу настајања челика и гвожђа, и најплеменитијем међу њима - белом лиму.

Причу су забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић, а наслов можемо да препишемо, од Максима Горког, но овог пута у буквалном значењу: Како се калио челик.



Аутор слике са насловне стране: Lošmi, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње