Реприза

Београд и живот на Сави

У данашњој емисији говоримо о Београду и животу на реци Сави у другој половини 19. и првим деценијима 20. века. Живот људи на реци Сави и на њеним обалама у тадашњем Београду био је у директној вези са занимањима везаним за реку. У турско доба и непосредно после њега, пре него што су обале Саве постале утврђене и озидане, Београд је живео на рекама и користио све природне и привредне благодети које су оне пружале.

boxPluginImg

Прича о Београду и животу на реци Сави нужно је и прича о градској четврти под називом Савамала, која у овом периоду доживљава развој и трансформацију од мале рибарске насеобине до популарног градског кварта. Живот на реци Сави и њеним обалама повезан је и са причом о настанку и развоју речног бродарства. У емисији ћемо зато нешто више чути и о првим великим бродовима који су пловили реком Савом, и о личностима као што су Димитрије Ћирковић, који је био гвожђарски трговац и оснивач Првог српског паробродског друштва, и Драгутин В. Тодић, који је био први Србин из Србије који је полагао испит пред државном комисијом и постао капетан и заповедник брода.

Аутор емисије: Винко Стојић

Насловна страна: поглед на приобаље са Саборном црквом у центру,половина XIX века

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије