Гости из прошлости

Легенда каже да је песникиња, премда је виђала само најужи круг породице и пријатеља, увек била у белом. Прича се и да је сахрањена у белој хаљини. Њена поезија прославила ју је тек после смрти, јер се за живота клонила чак и анонимног објављивања својих песама. Не зна се засигурно у кога је била заљубљена, нити од чега је тачно боловала. Лик необичне списатељице познајемо само са једне једине фотографије снимљене у њеној раној младости. Међутим, песме које су и саме често тајанствене, многозначне, загонетне, сврстале су Емили Дикинсон међу највеће светске песнике модерног доба.

У основним цртама, биографија Емили Дикинсон могла би да стане у тек неколико реченица. Рођена је 10. децембра 1830. у малом америчком граду Амхерсту, у држави Масачусетс. Угледна породица Дикинсон омогућила је својој деци, ћеркама Емили и Лавинији, и сину Остину, образовање у добрим школама. Девојчица живог духа, дружељубива и одмалена израженог дара за писање, Емили је учила са лакоћом. Зато се тешко покоравала строгим религијским правилима последње школе у којој је боравила пре но што је одлучила да се у клупу неће вратити. Ретко је путовала из свог родног града и ускоро по прекиду школовања потпуно се повукла у породични дом. Посветила се домаћим пословима, баштованству, нешто касније и својим братанцима, и наравно – писању. Након што је у релативно кратком року изгубила неколико најближих особа, и Емили се угасила у својој педесет шестој години. За собом је оставила скоро 1.800 песама и обимну преписку. 

Своју поезију Емили Дикинсон показивала је само одабранима. Међутим, њена жудња за духовном разменом била је велика. Зато су јој прозори у свет, ка другим људима, била писма. По жељи песникиње, део личне преписке уништен је након њене смрти, али је доста тога и сачувано: писма снахи и брату, рођацима, књижевном критичару Томасу Хигинсону, пријатељима...

  По много чему песникиња супротности, која је у својој поезији успевала да на изванредан начин повеже ум и осећајност, истанчан осећај за појаве у природи са крутим правилима света људи, силовиту животну страст и сложена промишљања смрти, изражену чулност и духовна питања, Емили Дикинсон је и својим животом показивала снажну унутрашњу подвојеност – између доследне самонаметнуте повучености од света и вулканског изливања писане речи која је њен раскошан дух преносила другим људима….

Наша гошћа из прошлости биће Емили Дикинсон, чувена америчка песникиња из 19. века.

 Аутор: Хана Гадомски

 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару