Гости из прошлости

Није лако проценити где је тачно граница између глумачке вештине и снаге личности Саре Бернар. У годинама највеће славе, праве „сароманије“, која би се могла мерити са каснијом помамом за чувеним Битлсима, Сара Бернар је изградила свој углед диве, обележен каприцима и великом свитом обожавалаца и верних слугу.

За разлику од других чувених салона у Европи у другој половини деветнаестог века, централна атракција у Сарином салону нису били њени гости већ сама домаћица. Волела је краљевски луксуз, живела је у раскошним одајама пуним животиња које је обожавала и о којима су кружиле легенде. Поред паса, било је ту и егзотичних примерака, попут мајмуна, камелеона, бое, чак и мали алигатор, за кога се причало да је угинуо напивши се шампањца. Једном је чак успела да до Париза допреми сопственог лава, међутим његов непријатан мирис био је ипак неподношљив.

Сара Бернар постала је позната и по свом стилу облачења, како на сцени тако и ван ње. Неки од њених позоришних костима били су тако величанствени да су овековечени на сликама и чувеним плакатима чешког уметника Алфонса Мухе. Била је врло свесна важности визуелног утиска који оставља њена појава пред публиком. Комбиновала је раскошне украсе и богато дизајниране тканине. Вешто је уклапала декоративне комаде накита на коси са украсним деловима на раменима и попрсју. Облачила је и мушку одећу, а сачуване су и фотографије Саре у костиму Хамлета. Од необичних детаља које је носила приликом излазака, можда је најчувенији препарирани слепи миш на њеном шеширу.

Упркос свом спољашњем сјају, ексцентричности, слави, постоји код Саре Бернар и прикривена туга: отац кога нема, хладна мајка, сестре осуђене на тешку судбину и, будући жена јеврејског порекла, непрестана борба да стално буде испред немилосрдног мишљења јавности. Узбуђења је тражила на сваком кораку. У љубави, у лету балоном изнад Париза, у путовањима, у неуморном раду. Иако представља симбол француског позоришта, Сара Бернар се поред глуме бавила и другим врстама стваралаштва. Била је свестрана уметница, писала је поезију, прозу и драме, бавила се вајањем и педагошким радом. Међу њеним објављеним књигама су мемоари под насловом „Мој двоструки живот", и дело „Уметност театра: глас, покрет, изговор", у коме нам је оставила запис не само о својој естетици већ и о тајнама свог заната.

Наша гошћа из прошлости биће Сара Бернар, чувена француска глумица и прва велика светска звезда из друге половине 19. и с почетка 20. века.

Аутор: Хана Гадомски

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару