Гости из прошлости

Њих двоје су први, без слетања, прелетели Атлантски океан. Летели су у истом дану, различитих година, другачијим небеским путањама. Он сам, она најпре у друштву, а потом сама - Чарлс Линдберг и Амелија Ерхарт.

Њих двоје биће наши гости из прошлости. Чарлс Линдберг у овој, Амелија Ерхарт у следећој емисији.

Чарлс Линдберг је својим авионом „Дух Сент Луиса", раздаљину од 5800 км, од њујоршког аеродрома Рузвелт на Лонг Ајленду, до авионске писте Ле Буже недалеко од Париза, прелетео за 33 сата и 30 минута. Авион је потрошио 1700 литара горива, а Линдберг је појео један и по сендвич и попио мало воде. Био је 21. мај 1927. године.

Светла Париза угледао је око 9 сати увече, а о писти је знао само да се налази десетак километара североисточно од француске престонице. Дилему да ли је на правом небеском путу, разрешио је оног тренутка када је из ваздуха угледао фарове стотина аутомобила начичканих око месте где се очекивало да слети. Чарлса Линдберга чекало је више од 150 хиљада људи....

О утицају који је на развој цивилне авијације имао Линдбергов подвиг, Елинор Смит Саливен, једна од првих авијатичарки, која је лиценцу за пилотирање стекла у 16-тој години, што је необориви светски рекорд за оба пола, рекла је: "Пре Линдберговог лета људи су имали обичај да мисле како смо ми авијатичари људи из тамо неког безваздушног простора, њима сасвим далеки. Али после Линдберговог лета, више није било забуне. Тешко је описати колики је то утицај имало на људе. Већи и од првог корака по Месецу. Двадесете су биле време невиности... људи су били толико религиозни... верујем да су се осећали тако као да је сам Бог послао овог човека да учини то што је учинио. И то је авијацију променило заувек, јер су одједном сви са Вол Стрита хтели да улажу у авионе. Пре тога смо буквално дубили на трепавицама трудећи се да привучемо њихову пажњу и то нам није полазило за руком, али после Линдберговог подвига, сви су желели да лете, али није било довољно авиона којима би могли да се вину у небо."

Даљи живот Чарлса Линдберга обележила је и трагедија позната као "злочин века"; тзв. Линдбергов закон, откриће перфузионе пумпе тј. вештачког срца.....

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару