Гости из прошлости

Шекспирова 154 сонета и поема "Тужбалица заљубљене", штампани су у Лондону 1609. године у формату кварто. Тридесетак година касније, непознати приређивач, а према неким мишљењима, издавач Џон Бенсон, објавио је "Песме Виљема Шекспира, џентлмена", са 146 сонета.

Осим што је избацио 8 сонета из првог издања, приређивач је преосталима изменио редослед, сонетима је дао наслове, груписао их у целине, а неке заменице из мушког пребацио у женски род. То издање прештамапавано је све до пред крај 18. века, а онда су се издавачи вратили оном из 1609. године и уплели се у море претпоставки које ни до данас нису разјашњене.

Шекспирова трагедија Ромео и Ђулијета, први пут објављена у кварто издању из 1597. године, једно је од најизвођенијих његових дела, а разговори двоје љубавника спадају међу најнежније сцене које је Шекспир написао. Претпоставља се да је настала пре краја 1596, а као доња граница узима се 1593. година, због неких Шекспирових позајмица из дела објављених те године. Неки се везују и за Дадиљине речи из трагедије "прошло је 11 година од земљотреса", али како су се у Лондону осетила два земљотреса за 4 године, тачно одређивање времена настанка дела тим путем није прецизно...

"Млетачки трговац је међу Шекспировим комедијама оно што је Хамлет међу трагедијама и Бура међу трагикомедијама. Свакоме ко јој приђе она поставља озбиљна питања и свако од ње одлази са својим одговорима, заснованим више на ономе што је сам донео него на ономе што је од ње узео."

"Када бисмо хтели да прочитамо све што је написано о Хамлету, не бисмо имали времена да читамо ништа друго, па ни самог Хамлета." "Велика, мудра и чудесна лепота тога комада постала је заувек део енглеске душе." Да је заиста тако, потврђује и анегдота о некој старици коју су рођаци једва наговорили да пође у позориште да бар једном види тог чувеног Хамлета, па кад су је после питали како јој се свидео комад, казала је: "Па, није богзна шта - све саме народне изреке и пословице."

Отело је написан убрзо после Хамлета, највероватније крајем 1603. или почетком 1604. Новембра те године драма је приказана на двору и заведена у Деловодник Књижарског еснафа, а Прво кварто издање објављено је тек 1622...

Најпотреснија Шекспирова трагедија, по Метерлинковим речима - "најмоћнија, најобухватнија, најдирљивија драмска поема која је икада написана", Краљ Лир, настала је 1605. или 1606. године, а друга верзија, могуће 1610. Објављена је најпре у два кварто издања 1608. и 1619. године, а потом и у Првом фолију...

Прва представа Магбета о којој постоји изричити запис, приказана је 1611. у позоришту Глоб, а као доња граница настанка драме узима се долазак на престо краља Џејмса I, 1603. године, чијем се укусу добрано повлађује у тексту. Верзија Магбета која нам је данас позната, она из Првог фолија, највероватније је припремљена за извођење на двору приликом забава у част посете данског краља Кристијана IV, краљу Џејмсу I, августа 1606. године.

У Гостима из прошлости - о животу и делима Виљема Шекспира.

Аутор и уредник емисије: Мирјана Блажић

Радио Београд 1, 13.05

 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару