Мозаик времена

У Београду је 14. фебруара 1961. године одржан протестни митинг поводом убиства Патриса Лумумбе, првог председника владе независног Конга. Окупљенима се најпре обратио народни херој Душан Петровић Шане. Испред омладине Београда говорио је Душан Митевић, као и тадашњи градоначелник Београда, Милијан Неоричић. Реч је имао и Тете Даку, студент из Конга.

Први српски устанак под вођством Ђорђа Петровића Карађорђа почео је 15. фебруара 1804. године. Први устав у српској историји „Сретењски устав" донет је 1835. године. Његов творац био је Димитрије Давидовић. „Сретењски устав" је био на снази мање од месец дана, пошто су против њега били Руси, Аустроугари, Османлије, али и Милош Обреновић.

Борећи се против пилећег памћења, подсећамо да је 15. фебруара 1835. године у Крагујевцу основано прво позориште у Србији, „Књажеско-сербски театар". Матица Српска основана је у Пешти, 16. фебруара 1826. године. За емисију Телевизије Београд „Слике и скулптуре" 16. фебруара 1963. године, аутора Драгослава Ђорђевића, говорила је ликовна уметница Гита Предић, кћерка Бранислава Нушића.

Аустријска царица и угарска краљица Марија Терзија 17. фебруара 1749. године прогласила је Сомбор слободним. И овај дан се обележава као дан општине Сомбор. А 17. фебруара 1909. године у Форт Ситију умро је „онај који зева", чувени поглавица индијанског племена Апачи, Џеронимо.

На Првом програму Радио Београда, у емисји о домаћим издајницима, која је емитована 18. фебруара 1973. године, могле су се чути речи Милана Недића и краља Петра II Карађорђевића.

Уредба о ваздушном саобраћају у Србији донета је 19. фебруара 1913. године. Истог датума, али 1996. године, после тројног састанка проширене Контакт групе у Риму, на којем се разговарало о укидању санкција Републици Српској и о ситуацији у Сарајеву, Слободан Милошевић дао је интервју Зорану Јевђовићу.

У фебруару 1970. године мајстор белог спорта и уметничке фотографије, колекционар ручних сатова Јосип Броз Тито посетио је Кенију.

Останите уз Радио Београд 1 и памтите!

На насловној страни: Фотографија са пореста у Београду поводом убиства Патриса Лумумбе; извор: Историјски архив Београда

Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару