Читај ми!

Рајнер Марија Рилке

Рајнер Марија Рилке, немачки песник, један од најбољих лиричара 20. века. Песме му се и бројкама поиграле. Прве објавио са петнаест, последње у педесет првој. По очевој вољи школовао се за официра, по својој изучавао историју уметности, књижевност, филозофију и право.

По мајчиној вољи лично име му је Рене Карл Вилхелм Јохан Јозеф Марија Рилке. Толико имена за њену неодлучност које од њих да превагне, а женско - Марија - за сећање на преминулу девојчицу која је могла да му буде сестра. Када је почео да пише стихове, по својој вољи задржао прво, женско и последње, а по вољи жене коју је волео, а за њу говорио да му је и мајка и сестра, Лу Саломе, прво име - Рене, променио у Рајнер.

Када је примао Нобелову награду за књижевност, 1987. године, руски писац Јосиф Бродски, рекао је: „Ако уметност и учи нечему, и самог песника пре свега, учи га изолованости људског живљења. Будући да је најстарија, и најдословнија, форма појединачног чина, она вољно или невољно стимулише у човеку управо његово осећање индивидуалности, јединствености, издвојености; преобраћа га из друштвене животиње у личност. Разне ствари можемо делити: хлеб, постељу, убеђења, вољену жену...., али не можемо, на пример, песму Рајнера Марије Рилкеа."

У „Гостима из прошлости" - песник Рајнер Марија Рилке, у неколико слика и са по којим стихом.

Аутор и уредник емисије: Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво