Гости из прошлости

У "Госте из прошлости" позивамо измаштана места са страница књига која у свести читалаца, заједно са својим измишљеним становницима, законима, природним лепотама и страхотама, водама, небесима и мирисима, живе на танкој линији преплитања маште и стварности, тамо где се рађа уметност или неки њени одсеви.

Прва је била Атлантида. Прва измишљена, никад нађена, увек тражена. О Атлантиди први је проговорио Платон у својим филозофским дијалозима "Тимеј" и "Критија", позивајући се на Солона.

Идући трагом измишљене литерарне географије, прескачемо многе векове и стижемо у земљу Утопију. Име и све што јој као земљи припада дао јој је 1516. године енглески хуманиста, писац и државник Томас Мор у делу "О најбољем уређењу државе и о новом острву Утопији".

Острвску литерарну географију обогатио је ирски сатиричар Џонатан Свифт 1726. године романом објављеним под насловом "Путовања у неколико далеких светских земаља, у четири дела," и под псеудонимом Лемјуел Гуливер, првобитно хирург, а затим капетан неколико бродова.

Елдорадо су вековима тражили многи, највише Шпанци, и највише око реке Ориноко, код данашње Венецуеле, све док географ Александар фон Хумболт није доказао да тамо таквог краљевства нема.

Пре него што је запосела енглески језик као метафора за рај на земљи, осванула је 1933. године на страницама романа "Изгубљени хоризонт" британског писца Џејмса Хилтона. Међутим, прича о земљи Шангри Ла почела је као тибетански мит.

Волт Дизни је у земљу Дембелију послао Пинокија да некажњено ужива у свему што је деци забрањено, ограничено или недоступно. А Карло Колоди, писац Пинокија, послао га је у Земљу играчака, да се с другим дечацима игра колико жели.

Од 1865. године, када је штампан роман Луиса Керола, ко год каже - Алиса, углавном помисли на ону из Земље чуда. Ко не помисли, стварно је у властитој земљи чуда.

Једна је од пет земаља на острву Нонестик, окружена Нонестик океаном, пустињом и зидом који је чини невидљивом. А на картама старих картографа, око ње су погрешно обележене стране света, како би се збунио свако у чије би руке дошле. Чудесна земља Оз америчког писца Френка Баума.

"Све земље Недођије личе једна на другу као да су из исте породице... На те чаробне обале деца у игри непрестано извлаче своје чунове. А и ми смо некада били тамо, и још увек можемо да чујемо шум таласа, премда се на те обале више никада нећемо искрцати."

Најпосвећенији књижевни творац измишљених земаља вероватно је енглески писац Џ. Р. Р. Толкин, који је на мапи Средње земље радио много пре него што је објављена његова трилогија "Господар прстенова" 1954. године.

Иза најобичнијег старинског ормана скривена је још једна литерарна земља. Зове се Нарнија, а њен творац је Толкинов блиски пријатељ, ирски писац Клајв Стејплс Луис.

Литерарну географску карту доцртавали су и амерички писац Хауард Филипс Лавкрафт са Дримлендом и Новом Енглеском, Едгар Рајс Бароуз са Пелусидаром, ту су још и Чаробњачки свет Џоане Роулинг из серије романа о Харију Потеру, Западне земље Џорџа Мартина и, ко се сети још које земље из литературе, нека допише...

Аутор и уредник емисије: Мирјана Блажић Микић

Радио Београд 1, 13.05

 

 

 

 

 

 

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару