Реприза

Милан Ђ. Милићевић

Данас се са захвалношћу сећамо Милана Ђ. Милићевића, писца романа, приповедака, путописа, новинских чланака, етнолошких расправа, педагошких списа и историјских дела. Сећамо се човека који је био у стању да сам напише две српске енциклопедије: "Поменик" са 420 биографија и "Кнежевина и краљевина Србија".

"У подједнакој мери ученик Доситеја Обрадовића и Вука Караџића, он је са једним планом и системом давао српском народу и његовој култури оно што је могао да му пружи и оно што је мислио да му је потребно", написао је Предраг Протић, историчар књижевности.

Пред крај живота Милићевић је могао да чује од књижевног критичара Љубомира Недића многе опоре речи: "да нема довољно инвенције, да нема довољно дара, да сам себе преписује, преносећи делове једне књиге у другу..."

Данас имамо ситуацију која је најбаже речено необична. За Милићевићевим списима све чешће посежу истраживачи наше прошлости.

У вечерашњој емисији чућемо причу о животу и раду Милана Ђ. Милићевића.


Аутор емисије: Миља Милосављевић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије