Читај ми!

Први мај – од протеста у Чикагу до трубача на Ади

За осмочасовно радно време крваво су се борили радници у Чикагу. Скоро век и по касније, историјат обележавања Првог маја је на овим просторима дошао до „традиционалних“ роштиљања, опијања, остављања смећа по излетиштима и паљења ватри које не умемо да контролишемо.

Док синдикати стандардно излазе на улице и шаљу поруке о правима радника, излетници забринуто траже продавнице које раде и ових дана. Седамдесетих година могле су се чути и зурле на Калемегдану као део првомајског весеља, а и данас по друштвеним мрежама виђамо снимке масовних теревенки, са трубачима и пењањем по дрвеним столовима на Ади, Кошутњаку, широм Србије.
Ко не ради - празнује, разумљиво; но, јесмо ли дошли до коначне трансформације овог дана посвећеног условима рада у пролећну журку на отвореном, или је и то својеврсна порука о потреби да себи дамо мало одушка у сред недеље, када смо иначе ретко слободни?
Каква је ваша емотивна, културолошка, идеолошка повезаност са првомајским празником? Да ли је роштиљање одраз слободе или конформизма?
О томе причамо од 13 часова.

У наставку, ту су и друге теме. Слушамо песме објављене на данашњи датум, сећамо се и албума издатих 2. маја, а подсетићемо и на рођендане музичара. Сем музичких тема (Приче о песмама, нове нумере, полусатни блок музике из Србије и региона), скрећемо пажњу и на поподневне гужве у саобраћају као и на занимљиве концерте, свирке, фестивале и сличне догађаје.

Емисију води Круна.

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара