Читај ми!

Црвене лале, маратони и допамин

Паркинсонова болест је термин који се у Србији „гугла“ у просеку 6.000 пута месечно.

Више од осам милиона људи у свету живи са овом дијагнозом, у Србији око 15.000. Процене су да ће учесталост бити већа, чак да ће ови бројеви бити дуплирани у наредним деценијама. С друге стране, напредак неуронауке доноси и савремене методе дијагностиковања, чувања функција мозга и разних видова помоћи.
Најчешће се описује као болест поремећаја покрета који настају због смањења лучења допамина, и то у делу мозга који има важну улогу у контроли вољних покрета.

Светски дан Паркинсонове болести обележава се 11. априла, на дан рођења др Џејмса Паркинсона, лекара који је 1817. године први описао симптоме болести. Један од најпопуларнијих начина подршке јесте учествовање у маратонима широм света. Црвена лала је симбол ове болести и наћи ће се на многим промотивним материјалима ових дана.

Први сат емисије посвећујемо најважнијим информацијама о Паркинсоновој болести, како се живи са њом и куда нас воде нова истраживања и постојећи системи подршке и здравствених услуга.  

У наставку, ту су и друге теме. Слушамо песме објављене на данашњи датум, сећамо се и албума издатих 11. априла, а подсетићемо и на рођендане музичара. Сем музичких тема (Приче о песмама, нове нумере, полусатни блок музике из Србије и региона), скрећемо пажњу и на поподневне гужве у саобраћају као и на занимљиве концерте, свирке, фестивале и сличне догађаје.

Емисију води Круна.

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво