Читај ми!

Eкономски интерес (не) иде уз екологију

Крај 20. и ове прве деценије 21. века у врх листе приоритета за опстанак човечанства изнедрили су потребу за што агилнијим очувањем природе и основних ресурса.

Сваки напор да се здрава вода, земљиште и ваздух „врате” потомцима (од којих смо их позајмили, како каже пословица) - увек је смислен.
У свему што желимо да вратимо у пређашње стање или поправимо, морамо имати на уму како је то најбоље и најефикасније остварити. Није увек могуће пошумљавати било који предео, али јесте могуће поштовати законе како се сече и како се и шта сади. Није могуће потпуно одбацити фосилна горива, а наставити живети у свету који је потрошачки, комфоран у садашњој дефиницији, глобализован кроз компаније, путовања, индустрију. Цивилизацијска и економска прилагођавања су оно о чему се мање прича када замишљамо чистију и здравију планету.
Имајући на уму планетарне теме, али и оне локалне, причаћемо о томе шта не узимамо у обзир када замишљамо будући „одржив и зелен” живот, о фразама које су замке за псеудочињење у домену животне средине, о реалним алтернативама и још реалнијим проблемима који игнорисањем и одлагањем решења неће нестати.
Наш гост биће Милан М. Ћирковић, научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду и истраживачки сарадник Института за будућност човечанства при Филозофском факултету Оксфордског универзитета. Бави се астрофизичком космологијом и астробиологијом, али и глобалним катастрофичким ризицима, филозофијом науке и псеудонауке.
Ту су и Приче о песмама, новитети са светске музичке сцене, нумере које су и даље на врху топ листа широм планете, информације о саобраћају и актуелним догађајима.

Емисију воде Ружица и Круна.

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару