Широм затворених очију – Само срцем се добро види

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

„По хришћанском веронауку, од највећих 15 црквених празника седам је посвећено Исусу Христу: Божић, Богојављење, Цвети, Спасовдан, Тројице, Преображење и јесењи Крстовдан, пет Богородици: Мала Госпојина, Ваведење, Сретење, Благовести и Велика Госпојина, два претечи и Куму Божјем Светом Јовану Крститељу: Ивањдан и Усековање и један апостолима: Петровдан” - пише Миле Недељковић у Календару народних обичаја и веровања”.

ВАСКРС је изван и изнад свих великих празника, јер се држи за највећи и стога се назива - ПРАЗНИК НАД ПРАЗНИЦИМА.
По јевађелском учењу Исус Христ је издахнуо разапет на крст на јеврејски Дан спремања, који хришћани светкују као ВЕЛИКИ ПЕТАК. Тога дана је христ и погребен, захваљујући својим тајним ученицима Јосифу и Никодиму, који су измолили дозволу од Пилата да скину његово његово тело са крста.
ВАСКРС, када се слави васкрсење Христово, највећи је хришћански празник јер се у њему слави сама основа хришћанске вере, на којој почива и нада у васкрснуће.
Вакрс је дан радости вечне, дан када је Христос, безгрешни син Божији и Син Човечији, победио смрт: „Ово је дан који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему.”  Разговараћемо о Великом петку, Великој суботи и Васкрсу.
Причаћемо о Васкршњим јајима која се на Велики петак фарбају, највише црвеном бојом, која симболизује Исусову крв. Јаја се од недеље једу, поклањају и њима се туца (куца). У неким земљама, обичај је да се уместо фарбаних поклањају јаја и друге фигуре од чоколаде. Преузет из паганских обичаја, у западним културама јаја „доноси” ускршњи зец.
Прво црвено јаје које се офарба назива се чуваркућа. Боје које се користе могу бити индустријске, природне (луковина, латице и листови биљака), а украси, ако их уопште има, варирају од течних боја до шљокица, украсних фолија и налепница.

На дан Ускрса православци у Србији се поздрављају речима : „Христос васкрсе!”, на шта се одговара са: „Ваистину васкрсе!”
То су поздрави преузети из српскословенског. Распрострањени су и они преузети из рускословенског, а то су поздрав Христос воскресе и отпозрав Ваистину воскресе. Недеља је дан којег је Исус васкрсао. Славе се и други (пасхални понедељак) и трећи дан Ускрса (пасхални уторак). Иначе, цела та седмица назива се Великом, односно Страсном недељом. Православци Ускрс прослављају Светом литургијом, а католици Светом мисом.
Васкрс се увек празнује недељом, али се мења датум када се слави. Никада не може да падне пре Благовести али ни после Ђурђевдана.  

 

 

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Francuski: Joyeuses Pâques* Engleski: Happy Easter* Portugalski: Páscoa feliz* 
Ruski: Счастливой пасхи! Христос Воскрес* Španski: Felices Pascuas* Japanski: i-suta- omedetou* Nemački: Frohe Ostern* Poljski: Wesołych Świąt (Wielkanocnych); Szczęśliwej Wielkanocy* Mađarski: Kellemes húsvéti ünnepeket* Holandski: Vrolijk Pasen* Rumunski: Paşte fericit* Turski: Paskalya bayramınız kutlu olsun* Švedski: Glad Påsk* Italijanski: Buona Pasqua*
Finski: Hyvää pääsiäistä* Hebrejski: חג פסחא שמח* Norveški: God påske*
Slovački: Milostiplné prežitie Veľkonočných sviatkov* Hrvatski: Sretan Uskrs!
Grčki: Καλό Πάσχα; Kaže se „Hristos anesti”, a odogovara sa „Alitia anesti"* Češki: Veselé Velikonoce* Danski: God påske* Esperanto: Ĝojan Paskon* Bonan Paskon* Slovenački: Vesele velikonočne praznike* Katalonski: Bones Pasqües*
Irski: Cáisc Shona Dhuit* Estonski: Häid lihavõttepühi* Bugarski: Честито Възкресение Христово! Честит Великден! Христос Возкресе* Brazilski portugalski: feliz Páscoa* Latinski: Pascha felix! Prospera Pascha sit* Islandski: Gleðilega páska* Makedonski: Среќен Велигден ; Христос воскресе; Вистина воскресе* Indonežanski: Selamat*

 

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz
Преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091

www.twitter.com/beograd202

www.instagram.com/beograd202 

Контакт: ++381 11 3249 202 * 

СМС: +381 64 0202 200*
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару