Широм затворених очију – Само срцем се добро види

„Ко ме то гледа нетремице кроза све звезде на небу и све ствари на земљи?

              Закрите очи своје, звезде и ствари; не гледајте наготу моју. Довољно ме стид пече кроз моје очи.
             Шта имате да видите? Дрво живота, које се смањило у трн на друму, те убада и себе и друге. Шта друго - него пламен небесни зароњен у блато, те нити светли нити се гаси?
             ... Господе, лепото моја, дођи ми у госте. Да се не бих стидео наготе своје. Да се многи жедни погледи, што падају на мене не би враћали дома жедни.”
(„Молитве на језеру” Владика Николај Велимировић) 

ТЕМЕ : Био је доктор теологије и филозофије, владика, епископ охридски и жички, беседник. Речју, Николај Велимировић, СВЕТАЦ; РЕКА, Поток жубори и скакуће, а велика река ћути и тече; ВОДА, Не тече то река, већ вода! Не пролази време, него ми! (Иво Андрић); ВЕРОВАЊЕ, Треба свима веровати иначе се не може живети. (Чехов); НЕТ КИНГ КОЛ; Када жабе крекећу, ВРЕМЕ се квари; Рођен је као Реџиналд Кенет Двајт, познатији је као Елтон Џон певач, текстописац, композитор и пијаниста. Законски је променио име у Елтон Херкулес Џонс. Име је „направио” од саксофонисте Елтона Дина и блуз певача по имену Лонг Џон Болдри. Средње име Херкулес није одабрао по јунаку из митологије, већ истоименом коњу из британског ситкома „Степто и син” из шездесетих година. Почео је да свира клавир у четвртој години и од тада није стао. СЕР ЕЛТОН ЏОН; ВИДИЦИ, Једном сам прочитао: Патуљак који стоји на леђима горостаса може даље да види од самог горостаса; ОБМАНА, Без обмане би човечанство умрло од очаја и досаде. (Анатол Франс); ЛАЖ, Музика не уме да лаже. Уколико би нешто требало да се промени на овом свету, онда би то могло да се уради једино кроз музику. (Џими Хендрикс); ЛЕПОТА; ЗОРА је каткад НЕДОЧЕК, каткад трен за који Бога молимо да не сване. Зора је и име. Због зоре и зора испевавају се песме. Учимо их наизуст, изговарамо с радошћу, по некад и са тугом. Зора је и светлост и песма.

Мартовске иде, је у римском календару био назив за 15. март. На тај дан се у Риму одржавала светковина у част бога Марса и одржавала војна парада. 

Осим у марту, израз иде се користио и за 15-ти дан маја, јула и октобра, односно 13-ти дан у свим осталим месецима.
У 15-ти дан марта 44. пне. је извршен атентат на Јулија Цезара. Према Плутарху је пре самог атентата Цезар од видовњака био упозорен да му прети опасност на Мартовске иде, али је то упозорење занемарио.
На путу за Помпејев театар је истог видовњака срео и подозриво рекао како су „Мартовске иде дошле”, на што му је видовњак одговорио „Да, али још нису прошле”.
Недуго потом је Цезар убијен.
Сусрет је драматизирао Шекспир, у својој драми Јулије Цезар, одакле потиче и изрека „Чувај се Мартовских ида”.
Од тада Мартовске иде служе као израз којим се описује нека опасност или невоља која прети, а која се има догодити у тачно одређеном времену.
(Wikipedia)

Слушајте нас на FM: 104,0 MHz
преко Интернета: https://rtsplaneta.rs/linear/16091

www.twitter.com/beograd202 

www.instagram.com/beograd202 

Контакт: ++381 11 3249 202 * СМС: +381 64 0202 200* 

Мејл: program202@gmail.com

Избор музике: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару