Сваштара

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, као државни пројекат, непрекидно се одржава почев од 2005.

До сада је кроз Такмичење прошло 2560 тимова са преко 7700 учесника и створено преко 80 нових предузећа са неколико стотина нових радних места. Победници овогодишњег такмичења, биће проглашени сутра, а тим поводом код нас ће гостовати Координатор такмичења, проф. др Драган Повреновић, дипл.инж. на Технолошко-металуршком факултету у Београду. Разговор води Милица Ђилас.

Удружење народне уметности и занатства Санкт Петербурга и Лењинградске регије „Дворана заната", уз помоћ и подршку Амбасаде Русије и Туристичке организације Београда, у галерији „Прогрес", по осми пут организују фестивал руско-српског занатства „Новогодишња марка". Каквих све рукотворина има и колико ће потрајати - чућете од наше гласнице Марине Зец.

Рубрика „Много смо најјачи" данас је резервисана за некадашњег одбојкашког репрезентативца Слободана Бошкана. Био је члан тима који је 2000. године освојио златну олимпијску медаљу за СР Југославију. Са репрезентацијом је освајао бронзане и сребрне медаље на европским и светским првенствима 1995-1998. године. У разговору са колегиницом мр Биљаном Шујдовић истиче да му је била изузетна част носити дрес свих наших репрезентација за које је играо.

У сатиричној рубрици „Квака 202", сазнаћете како винске мушице утичу на наш биоритам и, коју бисмо ми реч или фразу, могли да прогласимо за најиритантнију. Американцима је то „whatever", или - „какогод", српски речено. Исто српски речено, аутор Драгутин Роквић, сматра да је нама најпре потребно нешто „... да нас оснажи да дефинитивно препознамо ултимативно најодвратнију реч..."

Ако вам је последњих недеља био запушен нос, промукли сте и кожа вам делује сувље него иначе, вероватно сте прво помислили на прехладу и хладно време. Такве симптоме може да изазове и централно грејање, а то нам ређе падне на памет. Такође, превисока температура у просторијама и сув ваздух могу да изазову поспаност, проблеме са дисањем, као и мањак концентрације и енергије. Зашто се то дешава и шта треба урадити, сазнаћете у рубрици „Да си жив и здрав", коју је припремила Весна Парезановић Алексић.

Водитељ: Ружица Врховац

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње