Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Роберт Неста Марли (енгл. Robert Nesta Marley; 6. фебруар 1945 — Мајами, 11. мај 1981), познатији као Боб Марли, је био певач, текстописац, гитариста и музичка икона двадесетог века. Најпознатији је извођач реге музике, чувен по полуларизацији овог музичког жанра ван граница Јамајке. Када је напунио 16 година Боб почиње да ради на остварењу свог сна да постане музичар.

Вејлерси 1975. објављују трећи албум „Нети Дред"(Natty Dread), са песмама No Woman, No Cry и „Револушн". На другој страни Бани и Питер Тош напуштају бенд због соло каријере, због чега бенд поново мења име у Боб Марли енд д Вејлерс.
Рупу која је настала одласком два члана попуњава трио пратећих вокала Ај-Трис (Рита Марли, Џуди Моуватс и Марсија Грититс). Тог лета бенд започиње и европску турнеју. Ови концерти су снимани и искоришћени за „Лајв!" албум, на коме се нашла и незаборавна жива верзија песме No Woman, No Cry, која постаје светски хит.
1976. објављен је албум „Растаман вибрејшн", који постиже велику популарност. Часопис Роулинг стоун их проглашава бендом године. На овом албуму се налази и моћна песма „Вор" (рат), писана по речима из говора цара Хаила Селасија.
3. децембра 1976. наоружани људи упадају у Марлијев дом и пуцају у Боба, Риту и пар пријатеља. На срећу, нико није погинуо. Два дана касније група је одржала незабораван наступ на Смајл Џамајка концерту, након чега одлазе на турнеју у Енглеску где снимају албум ''Егзодус''.
У то време Марли добија прстен Лава Јудејског, који је раније носио цар Хаиле Селасије и, што је велико признање за његов рад. Даља судбина овог прстена је мистерија, јер је нестао након Бобове смрти. За време ове турнеје Боб је, играјући фудбал, повредио палац на нози, повреда се брзо проширила и у мају је обавештен да има рак. Рак је било могуће одстранити само ампутацијом, што је Боб одбио, јер се би то било у супротности са растафаријанском вером.
Турнеја је, наравно отказана, али га болест није спречила да и даље снима.
1978. Боб се враћа на Јамајку да свира на One Love концерту за мир где је наговорио председника и лидера опозиције да се попну на бину и рукују се. 15. јуна добија медаљу за мир у Трећем свету, од Уједињених нација.
Тада је и први пут посетио Африку, боравећи у Кенији и Етиопији. 1980. ће први пут свирати у Африци, на концерту у Габону. Влада Зимбабвеа позвала га је да свира на прослави Дана независности, зашта је Боб касније изјавио да је то била највећа почаст у његовом животу.
После концерта у Питсбургу, било му је толико лоше да је морао да одустане. Пребачен је у болницу у Мајамију, где се 4. новембра крстио у Етиопској православној цркви, као Берхане Селасије (Боб је раније припадао фракцији 12 Племена Израела).
У последњем покушају да спасе живот подвргао се експерименталном лечењу у Немачкој, где је прославио и свој последњи, 36. рођендан. Пошто лечење није успело, желео је да се врати на родну Јамајку али је умро 11. маја 1981.
Постхумно је одликован и јамајчанским Орденом части.
Неке од Марлијевих мисли:
Воли Живот који живиш. Живи Живот који волиш.
Бог ме је послао на земљу да нешто урадим и нико ме неће зауставити. Ако Бог буде желео да станем стаћу. Човек ме неће зауставити.

„Ларина песма" или БОРИС ЛЕОНИДОВИЧ ПАСТЕРНАК!
Овај руски песник, новелиста, романописац и преводилац, Нобеловац, рођен је 10.02.1890. у Москви.
Студирао је права и филозофију у Москви и Марбургу. У младости је припадао футуристима. Његова дубоко интимна и интелектуална лирика означила је прекретницу у руској али и у светској поезији.
Светску славу је стекао романом „Доктор Живаго", који је објављен 1957. године у Италији, јер је у Совјетском савезу окарактерисан као „антисовјетски." Широм света добија награде као изузетно уметничко дело, а годину дана касније и „Нобелову награду". У његовој земљи се на њега сручила читава лавина оптужби, клевета и увреда.
Избачен је из Савеза писаца, а запрећено му је да ће остати и без држављанства уколико се не одрекне Награде.
Сачувао је домовину али је остао без Нобелове награде, са тешким ожиљцима који су га одвели у смрт.
И, да се вратим на поднаслов „Ларина песма":
„Знам, Ларо, знам да памтиш онај дан
Када је са њим нестао један сан.
Још туга спи на бледом лицу твом
Без њега, знам, хладан и пуст је дом..."

И у вечерашњој емисији се припремите за уживање у изузетној музици али и у ватромету тема: Грожђе, Краљ, Коњ, Лептир, Вилин Коњиц, Вила, Вино, Свети Трифун...

ЗАНИМЉИВОСТ на коју Вам скрећем пажњу:
Као необична појава, у српском манастиру Хиландар на Светој Гори из гроба Светог Симеона; српског владара Стефана Немање, који је смештен у манастиру, рађа винова лоза без икакве неге. Она и данас рађа и сигурно је једна од најстаријих винових лоза у свету.
Легенда каже да ово укусно грожђе има лековито својство, односно помаже супружницима да постану родитељи.

ИЗРЕКЕ:
„Јесте да пеницилин лечи људе али их вино чини срећним."
(А. Флеминг)
„Ако хоћеш да упознаш један народ седи му за сто и види која вина пије."
(Италијанска пословица)

„Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ!
И, видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења.
Једноставан савет, добијен са руске стране (а овде само посрбљен и пренесен).
Лечи и помаже, разрешава и исцељује."
(Драгослав Бокан)

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег Радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Пронађите нас и на Твитеру: https://twitter.com/beograd202

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

„Човек мора да уме да види свет."

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару